Променете навиците си през уикенда и отслабнете с тези 5 съвета

21.07.2019
През повечето време сме мотивирани да тренираме и спазваме диетата си през работната седмица. Но какво се случва през уикенда?

Празничните дни и уикенда се превръщат в “бедствие”, за което дори не се замисляме през седмицата. За съжаление два дена могат да обезсмислят петте дена тренировки. Те могат да съсипят добрата ви работа от седмицата.

Трябва да се запитате: “Какво мога да направя? Не се забавлявам през седмицата. Нима не трябва да го правя и през уикенда?” Днес ще споделим с вас няколко съвета за навиците през уикенда, които ще ви помогнат да отслабнете.

Свикнали сме да мислим, че спокойния уикенд посветен на удоволствия след дългата, уморителна работна седмица няма да ни навреди. И това е вярно: няма нищо лошо в казаното. А следните съвети ще ви бъдат от помощ.

5 начина да промените навиците си през уикенда, за да отслабнете

1.Танцитанци и отслабване през уикенда

Танцуването е чудесен начин за отслабване. Ако сте танцували преди време знаете колко изтощителна може да е тази дейност. Но когато говорим за танцуване нямаме в предвид празнуване и пиене на алкохол.

Ако искате да отслабнете алкохолът и вредните храни няма да ви помогнат. Ако ви се пие нещо студено докато танцувате или сте на парти ви съветваме да заложите на водата или сока. Танците са полезни като цяло – за физическото, умственото и емоционалното ви състояние.

Цялото това движение ви помага не само да изгорите много калории, но и да:

  • Подобрите здравето на сърцето си
  • Засилите метаболизма си
  • Укрепите костите и ставите си
  • Подобрите гъвкавостта си

Освен това танцувате с други хора и това ви помага да работите върху социалните си контакти и връзки. А всичко това държи депресията и тревожността далеч от вас.

2.Разходки със семейството

Разходките със семейството и приятелите, съчетани с физически дейности са чудесен начин за отслабване през уикенда. Планирането на излети и екскурзии с другите ви насърчава да излизате навън. Така горите калориите и тялото ви се движи.

Можете да кажете, че това дори прилича на посещение на фитнеса през уикенда: правите кардио упражнения, което е полезно за сърцето ви и горите калории същевременно.

Ако тренирате доста през работната седмица или работата ви включва физическо натоварване, активността ви през уикенда ще бъде възможно най-доброто продължение на това. Освен това груповите дейности са чудесен начин за общуване.

Прочетете и: 7 ползи от ежедневната разходка

3.Шопингшопинг през уикенда

Колкото и откачено да ви звучи шопингът може да ви помогне да отслабнете. Дългото вървене и обличането и събличането на дрехите поддържа метаболизма ви активен. Горите калории и тренирате мускулите си.

Шопингът наподобява бягането и танцуването. По-скоро прилича на танцуването, тъй като е полезен и за социалните ви умения. Шопингът и това, че знаете че той ви помага да отслабнете поддържа и доброто ви настроение.

Със сигурност няма същия ефект като интензивно натоварващите тренировки, но пък ви дава невероятни резултати. Всеки се е чувствал уморен след шопинг – а това не е случайно.

4.Здравословно хранене

Не можем да излизаме навън всеки уикенд – поради здравословни причини или заради времето. Но това не означава, че не можете да направите нещо, което да ви помогне да отслабнете. Потърсете храни, полезни за здравето ви и експериментирайте с нови рецепти. Така ще сте заети през уикенда, а и ще си помогнете за идващата седмица!

Можете да замените бялото брашно с пълнозърнено и да изберете по-здравословни заместители на захарта като стевията и меда. Опитайте да пиете растителни млека вместо прясно мляко. Не забравяйте, че млечните продукти съдържат много мазнини и захар, които са вредни и няма да ви помогнат, ако искате да отслабнете.

Препоръчваме ви да прочетете и: Контролирайте нивото на лошия холестерол със здравословно хранене

5.Забавлявайте се с любимия сизабавления със семейството през уикенда

Включването на семейството или любимия човек в заниманията ви през уикенда значително ще подобри мотивацията ви и шансовете да отслабнете. Можете да включите партньора си във всички изброени по-горе дейности. Танцувайте заедно, пазарувайте заедно, излизайте навън заедно. Забавлявайте се и отслабвайте едновременно!

  • Amzallag, William. “De perder peso, al control del peso.” Revista cubana de investigaciones biomédicas 19.2 (2000): 98-115.
  • Pérez-Guisado, Joaquín. “Los triglicéridos de cadena media, agentes para perder peso, inducir la cetosis y mejorar la salud en general.” Rev Esp Obes 8.3 (2010): 124-9.
  • Valverde, Pilar Ramos, Francisco Rivera De Los Santos, and Carmen Moreno Rodríguez. “Diferencias de sexo en imagen corporal, control de peso e Índice de Masa Corporal de los adolescentes españoles.” Psicothema 22.1 (2010): 77-83.