Прогонете насекомите от дома без токсични химикали

В допълнение към редовното и щателно почистване на дома, можете да се предпазите от появата на мухи, като използвате няколко ефикасни домашни натурални средства.
Прогонете насекомите от дома без токсични химикали

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Възможно е да си спомняте детските години, когато вашата баба (или майка) е използвала натурални средства за прогонване на насекомите от дома.

Някои семейства са редовни „клиенти“ на масово предлаганите в магазините продукти, съдържащи токсични химикали. Други предпочитат да „плашат“ нежеланите насекоми, използвайки растения и други натурални продукти, които можете да откриете в килера.

Днес ще поговорим за това, как можете да прогоните насекомите от дома, без да използвате токсични вещества.

Основни натурални средства в борбата с насекомите

Тези методи са способни да прогонят редица нежелани гости у дома, като същевременно изключват употребата на химикали, вредни за здравето на семейството. В допълнение към това -ще ароматизирате приятно помещенията. Ето няколко възможности, измежду които да избирате:

Пиретрум (хризантема)

Растението се използва за прогонването на мравки, скакалци, акари и листни въшки. Ако домът се намира край овощна градина или поле, където активно работят фермери, засадете Пиретрум. Той ще предпази къщата от нежеланите гости.

Можете също така да използвате хризантемите, като натурален репелент в градината.

Риган

Много е ефикасен в борбата с комарите и мухите. За да повишите прогонващите му свойства, можете да го смесите с  лавандула  и цитронела. Засадете го на входа на къщата, непосредствено до вратите и прозорците.

Можете също така да го отглеждате у дома.

Босилек

Босилекът прогонва насекомите

Сушен или пресен, той прогонва комарите и мухите. Освен това ароматизира приятно кухнята. Допълнителен бонус е, че можете да използвате босилека за приготвянето на редица рецепти!

Лавандула

Тя е популярна с богатия си аромат и е сред основните врагове на комарите, мухите, бълхите, кърлежите и акарите. Ако не разполагате с лавандула у дома, достатъчно е да купите една връзка и да я увесите надолу, за да се изсуши. По този начин ще бъде истинско страшилище за насекомите.

Добра идея е да засадите лавандула в градината (тя обича да бъде на слънце).

Цитронела

Билката е добре позната, благодарение на свойството да прогонва комарите и мухите. Цитронелата може да се използва и в готвенето, тъй като се характеризира с впечатляващо апетитен аромат. Посадете това растение, където пожелаете. Важното е да има много слънчева светлина. Друг начин да извлечете полза от цитронелата е: да сложите букет от нея във ваза.

Мащерка

Мащерката ще прогонва насекомите от дома.

Стига да я държите на слънце, тя ще прогонва насекомите от дома. Ако искате да избегнете ухапване от комар, срежете няколко нейни листа и ги втрийте по ръцете и  врата .

Съветваме да тествате този начин на защита от насекоми върху малка зона от кожата, за да проверите дали няма да последва зачервяване или възпаление.

Розмарин

Използва се за прогонване на комарите по естествен начин. Можете да сложите стрък розмарин в кухнята, да го изсушите и да украсите масата, когато се храните на двора. Друга страхотна идея е да намачкате шепа розмарин и да натриете кожата с него.

Естествени начини за справяне с хлебарките

Борната киселина е най-доброто решение на проблема, наречен хлебарки

Без съмнение те са най-противните насекоми на планетата. Крият се по ъглите, спотайват се в кухнята (дори някои видове могат да летят!).

Като се има предвид, че изследвания доказаха, че хлебарките могат да оцелеят след ядрена експлозия, възможно е да решите, че елиминирането им от дома е невъзможно. Ще се зарадвате да чуете, че страхът не е оправдан.

Борната киселина е най-доброто решение на проблема, наречен хлебарки. Лесно можете да го закупите и то на ниска цена.

Този продукт се бори ефикасно и с мравките. Можете да го намерите в аптеките и в някои хранителни магазини. Използвайте го пестеливо – само в рисковите зони, особено ако у дома има деца и домашни любимци.

Необходими са половин чаша вода (100 мл.) и 2 супени лъжици борна киселина (20 гр.). Смесете ги. Потопете парче хляб в натуралното средство и го поставете там, където забелязвате хлебарки.

Друг начин да извлечете полза от борната киселина е, като смесите 3 части от нея с 1 част захар. Напръскайте с получената смес в кухнята или банята (в ъглите, в пукнатините, зад мебелите и т.н.).

Захарта ще изпълни ролята на стръв. Тя ще привлече хлебарките, а бораксът ще ги убие.

Естествени начини за справяне с мухите

Мухата е отвратително и досадно насекомо, което често се навърта около боклука и пренася болести. В допълнение към редовното и щателно почистване на дома, можете да се предпазите от появата на мухи, като използвате няколко ефикасни домашни натурални средства.

Ароматни растения

Невенът и ментата прогонват насекомите от дома, когато ги поставите близо до вратата и прозорците. Можете да използвате, както свежи растения, така и сушени. Добрата новина е, че по този начин не само ще отстраните нежеланите насекоми, но и ще ароматизирате приятно дома.

Етерични масла

Етерични масла срещу насекомите

За да приготвите собствено средство за прогонване на мухи, нуждаете се от малко шише за вода и памучен тампон (дори стара кухненска гъба ще бъде от полза или парче марля).

Смесете 20 капки от всяко от следните етерични масла в бутилката:

 • Лавандула
 • Евкалипт
 • Мента
 • Цитронела

Сложете памучния тампон във вътрешността на бутилката. Затворете я и я покрийте. Натуралното средство трябва да престои така едно денонощие. След това можете да го сложите там, където мухите се събират. Можете да съхраните течността, като затворите бутилката, когато няма нежелани насекоми.

Ябълков оцет

Благоприятното му въздействие не се дължи само на специфичния аромат. Той представлява натурален антисептик.

 • Необходими са 1/2 чаша ябълков оцет (125 мл.) и 20 капки етерично масло от евкалипт.
 • Използвайте сместа навсякъде, където намерите за удачно. Можете да нанесете средството по кухненския плот, преди да започнете да готвите, или на масата за хранене, преди вечеря.

Билков спрей

Последното предложение представлява добро решение, когато нямате под ръка етерични масла.

Съставки:

 • 1 чаша вода (250 мл.)
 • 1/2 чаша алкохол за разтривки (125 мл.)
 • 2 супени лъжици мента, лавандула и цитронела (20 гр.)

Приготовление:

 • Кипнете всички съставки за 2 минути. След това оставете течността да се охлади и прецедете.
 • Налейте я в бутилка със спрей. Можете да използвате това средство навсякъде у дома. Както върху повърхности, така и върху кожата.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.