Ползите от масло от розмарин, които не познавате

Едно от основните приложения на маслото от розмарин е, че е отлично средство против стареене. То има незабавен и много по-добър ефект от всеки крем, който можете да закупите на пазара.
Ползите от масло от розмарин, които не познавате

Последна актуализация: 17 февруари, 2019

Това растение е отлично средство за множество заболявания и болестни състояния. Можете да го използвате по различни начини, като например да си направите чай, но трябва да знаете, че неговото етерично масло има невероятни естетически и здравни ползи. В тази статия ще откриете кои са употребите на масло от розмарин.

Факти за маслото от розмарин

Това растение е използвано в продължение на хиляди години. Има свидетелства, които показват, че в ерата на египтяните неговата сила за много приложения е била вече позната. То винаги е било много ценно за своите лечебни, както и естетични свойства. Счита се, че през 500-те години преди новата ера е било част от гръцката и римска диета и е използвано като страхотно лечебно растение.

В момента голяма част от производството на розмарин (до превръщането му в масло след това) идва от Испания, Франция и Мароко, въпреки че може да се отглежда в умерен климат без никакви проблеми.

Маслото от розмарин е терапевтично и има медицински приложения. Екстракцията му се разработва чрез дестилация на маслата на растението. То е силно, много концентрирано и никога не се използва в чист вид, а по-скоро разредено в други съставки.

масло от розмарин с противовъзпалителни свойства

Най-добри приложения на масло от розмарин

Едно от основните приложения на маслото от розмарин е, че е отлично средство против стареене. Можете да го смесите с мента и след това приложите върху кожата. То има незабавен и много по-добър ефект от всеки крем, който можете да закупите на пазара. Също така отпуска кожата и позволява на клетките й да се хидратират, което подобрява външния ви вид за няколко минути. Много хора използват розмарина като козметична терапия, тъй като ползите са огромни. То придава свежест, еластичност, блясък, защитата на клетките – всичко това се дължи на високата дози антиоксиданти.

Маслото от розмарин също има успокояващи и противовъзпалителни свойства, поради което широко се използва в спортната медицина за масажи на спортисти с преуморени мускули или травми. То помага за подобряване на общото състояние като го нанасяте с кръгови движения или чрез абсорбиране в порите. Това е причината, поради която е добра алтернатива за намаляване на възпаления, причинени от артрит, ревматоид или хемороиди.

Маслото от розмарин има голям антисептичен и антибиотичен ефект. То може да се използва при повърхностни рани, леки порязвания, ожулвания и т.н. То няма да позволи на бактериите или мръсотията да проникнат в раната и да причинят инфекция. Маслото е чудесен лечител и убива микроорганизмите, така че кожата ви да може да се регенерира. Раните ще се затворят много по-бързо и мястото ще се излекува напълно, без да останат белези.

масло от розмарин, направено като екстракт

Маслото от розмарин дълго време се е използвало за подобряване на общото състояние на косата. Няма значение дали тя е мазна или суха. Можете да го използвате за измиване на косата или като добавите няколко капки в шампоана за почистване на косата от скалпа до краищата.

Употребата му в козметиката е все по-обширна и в много капилярни лечения. Много кремове и лосиони също съдържат екстракт от розмарин.

Използвайте и за…

Можете да си приготвите паста за зъби с помощта на етерично масло от розмарин. То ще ви помогне да премахнете лошия дъх, причинен от излишни бактерии в устата ви. Тя също така ще остави с свеж и приятен вкус в устата ви.

Маслото от розмарин може да се използва за лечение на дихателни проблеми чрез вдишване. Особено от хора, които страдат от запушване в носните кухини, при настинки, грипове или алергии. Може също така да слагате по една капка на всяка страна от носа, за да го вдишате и така той ще “се отпуши”.

Друго предимство е, че маслото на това растение подобрява и повишава умствената яснота, бори се със стреса и депресията, намалява напрежението, тревожността и т.н. То подобрява настроението ви и също така увеличава нивата на енергия.

Поради своите стимулиращи и ободряващи ефекти, то помага за подобряване на кръвообращението и укрепва имунната система. Действа като превенция за болестите, както на дихателната, така и на храносмилателната система, помага за лечението на диария или запек, като го масажирате върху стомаха и по-ниско в корема.

Ако го разнесете на гърба си, то помага за елиминирането на течности от организма. Тъй като има диуретични свойства, маслото от розмарин се използва за лечение на жълтеница.

ако искате да подобрите имунната си система, използвайте масло от розмарин

То е чудесно средство за жени с менструални болки. Можете да сложите няколко капки върху гореща кърпа например или да го масажирате, за да се повиши температурата в тази област. То е идеално също така за спад на отоци и главоболие.

Ако го смесите с други етерични масла като бадемово, маслото от розмарин е чудесно за лечение на плешивост или косопад, както и себореен дерматит. Разнесете с малки кръгови движения върху скалпа и оставете да постои няколко минути преди измиване.

Противопоказания на масло от розмарин

Тъй като то стимулира нервната система, маслото от розмарин не трябва да се използва от хора, които страдат от хипертония или епилепсия. Също така трябва да се избягва от бременни жени (обикновено се използва за предизвикване на раждане). Хората, които имат чувствителна кожа трябва да избягват да го използват.

То е много концентрирано и стимулиращо масло, не трябва да се прекалява. Ако не е добре разредено, то може да предизвика дразнене на кожата, сърбеж, парене и възпаление. Не го яжте и го използвайте под наблюдението на лекар или като алтернативна терапия.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.