Открийте невероятните приложения и качества на розмарина

Открийте невероятните приложения и качества на розмарина

Последна актуализация: 11 януари, 2019

Знаете ли, че розмарина, консумиран или използван външно, подобрява кръвообращението и се грижи за здравето на кожата ви.

Розмаринът (Rosmarinus officinalis) е едно от най-използваните растения за приготвянето на лечебни и козметични средства още от древността в много страни по света. Това ароматно растение помага при редица заболявания. Полезните качества на розмарина го правят основна съставка в много натурални козметични продукти, както и в използването му за почистване на дома.

В древността розмаринът имал специално значение. Освен че се използвал като почистващо средство бил символ на късмет, честност и вяра.

Растението е „пълно” с активни съставки. Най-важните му съставки са витамините A, B2, B6 и C както и минералите желязо, магнезий, цинк, фосфор и калций. Освен това розмаринът съдържа и много антиоксиданти.

Листата на растението могат да се използват изсушени или свежи, а цветовете му също намират приложение. В тази статия ще ви разкажем за многобройните приложения и качества на розмарина.

Полезните качества на розмарина
полезните качества на розмарина са безброй

Розмаринът е ароматен храст виреещ в различни части на света. Още от древността хората го използват като лечебна билка за редица заболявания.

Две от основните качества на розмарина са способността му да подобрява паметта и да облекчава респираторните проблеми.

Козметични приложения

Използването на розмарина в козметиката се дължи основно на съдържанието му на антиоксиантни и противовъзпалителни съставки подобряващи здравето на кожата по различни начини.

 • Тези вещества стимулират кръвообращението, най-вече в долната част на тялото, намалявайки риска от появата на разширени вени, целулит и стрии.
 • Етеричното масло от розмарин действа като натурален тоник стягайки отпуснатата кожа.

Можете да го нанасяте като масажирате кожата, за да подобрите функционирането на лимфата. По този начин ще спомогнете изхвърлянето на токсините и задържаните течности, които са основен фактор за образуването на кожни възли.

Казано накратко розмаринът подобрява кръвообращението и запазва кожата ви стегната и гладка.

полезните качества на розмарина ще ви помогнат да се справите с целулита
Други полезни качества

 • Розмаринът съдържа големи количества кофеинова и розмаринова киселини. И двете притежават мощно антиоксидантно действие.
 • Маслото на растението подобрява растежа на косата стимулирайки кръвообращението.
 • Розмаринът ограничава развитието на вредни ин витро бактерии, което означава, че може да бъде използван при хранително натравяне.
 • Екстрактът от розмарин се използва в ароматерапията за лечението на тревожност,  за подобряване на психическото състояние, облекчаване на усещането за болка и за повишаване на съобразителността.
 • Много проучвания доказват, че ароматното растение намалява стреса.
 • Вдишването на есенцията от розмарин подобрява работата на мозъка. Той обработва информацията по-бързо и ефикасно.

Преди да използвате розмарина трябва да проверите с лекаря си дали не сте алергични към растението.

Приложения на розмарина

Средство против косопад

За хората страдащи от алопеция както и за тези, които искат да се предпазят от появата на засилен косопад през пролетта и есента, розмаринът е натурално решение за справяне с проблема.

Както вече споменахме това растение стимулира кръвообращението и така подобрява растежа на косата.

Съставки

 • 3 супени лъжици изсушени листа от розмарин (45 г)
 • 2 чаши вода (500 мл)

Начин на приготвяне и употреба

 • Първо поставете съда с водата на котлона и го загрейте докато течността кипне.
 • Когато водата заври спрете котлона и добавете листата от розмарин.
 • Покрийте съда и оставете сместа да се запари за 10 минути.
 • Нанесете разтвора върху скалпа си и го масажирайте с пръсти.
 • Накрая измийте косата си с много вода.

Розмарин за стягане на кожата

От векове хората използват розмарина, за да се радват на здрава, стегната и красива кожа. Растението притежава силно тонизиращо действие и затова се използва при отпусната, бледа и изтощена кожа с бръчки.

Освен това този натурален тоник действа бързо и ако кожата ви има уморен вид. Идеален е за употреба сутрин.

можете да се радвате на стегната и красива кожа с помощта на невероятните качества на розмарина
Съставки

 • 6 супени лъжици розмарин (90 г)
 • 1 литър бяло вино (250 мл)

Начин на приготвяне и употреба

 • Изсипете виното в съд с капак.
 • Добавете розмарина (можете да използвате и цветовете на растението освен листата) и оставете сместа да престои 10 дена на хладно.
 • След като това време изтече можете да нанасяте получената смес директно върху лицето си като масажирате кожата си с пръсти.

В кухнята

Това ароматно растение се използва и в кухнята, тъй като е чудесна подправка. Подходяща най-вече при приготвянето на месо и различни сосове. Заради силния си и приятен аромат растението е една от най-използваните подправки в кухнята.

Полезните качества на розмарина са безброй. Винаги разчитайте на ароматното растение и се възползвайте от многобройните му ползи!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.