Ползи от това да хапваме чесън на гладно

Мирисът в сурово състояние не е от най-приятните, но помислете за невероятните му свойства – заслужава си
Ползи от това да хапваме чесън на гладно

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Защо трябва да консумирате чесън на гладно?

Чесънът е популярна подправка, придаваща превъзходен аромат на много видове ястия. Ако оставим настрани приложението му в кухнята, той е известен и с лечебните си свойства. Те пазят организма и лекуват различни заболявания.

Неговите вкус и аромат определено не могат да се нарекат приятни, но консумацията на чесън е полезна. Струва си включването му в хранителния режим.

В какво се крие източникът на неговите ползи?

Произходът на чесъна е Централна Азия, но използването му в алтернативната медицина може да бъде проследено чак до трети век пр. Хр. в Индия и Древен Египет. Векове наред чесънът е бил използван по целия свят, като помощен лек на много болести.

Различни култури по света са го популяризирали, като изключително лечебна храна, способна да лекува стотици здравни проблеми. Може да се прилага външно и вътрешно. Препоръчван от поколение на поколение, чесънът е предмет на много научни изследвания, които доказват неговите безспорни медицински свойства.

Че сънът е мощен природен антибиотик, който бори и елиминира микроорганизми, които биха предизвикали инфекции и болести.

Доказано е, че има позитивен ефект върху кръвното налягане, лекува ревматоидният артрит, стомашни неразположения, кожни проблеми, нервни разстройства, както и липса на жизненост.

В допълнение: той стимулира кръвоносната система , подобрява функциите на черния дроб и жлъчката.

Защо да ядем чесън на гладно?

Защо да ядем чесън на гладно?

Може да употребяваме чесън по всяко време на деня, но проучвания та доказват твърдението, че най-добре се усе щат благотворни те му ползи, когато се приема сутрин на гладно (след събуждане).

Той притежава очистващи и детоксикиращи свойства, които стимулират елиминирането на токсини и отпадъци от тялото. Спомага изхвърлянето на паразитите от тялото и предпазва от тиф.

Консумацията му на гладно предпазва организма от здравословни проблеми, като определени видове рак, диабет и дори депресия.

Чесънът е богат на антиоксиданти и хранителни вещества, които закрепва т имунната система и предпазват организма от инфекции и болести. Употребата му на празен стомах гарантира, че ще имате добра защита срещу вируси, бактерии, гъбички и всякакви други видове микроорганизми, които ежедневно атакуват тялото.

З а да се възползвате на 100 % от неговите предимства, трябва да го консумирате суров. Не е никак лош и в сготвено ястие, но термичната обработка  унищожава до 90 % от неговите здравословните ползи.

Мирисът в сурово състояние не е от най-приятните, но помислете за невероятните му свойства – заслужава си.

Как да направите детоксикация на организма си като ядете чесън на гладно?

Нека бъдем наясно : главната полза от консумацията на чесън на празен стомах се крие в неговата детоксикираща сила. Започнете да развивате този хубав навик  – всеки ден на празен стомах – суров чесън. Ще прочистите организма. Някои препоръчват – до две скилидки, но това не е задължително.

За да увеличите неговото въздействие и да постигнете по-добра детоксикация на организма за по-кратко време, започва й те своя ден с две супени лъжици ситно нарязан или счукан чесън. След това вземете един пресен детоксикиращ сок по избор. Изчакайте 45 минути преди да пристъпите към закуската.

Препоръки

  • Ако не можете да понесете миризмата и вкуса, снабдете се с хранителни добавки на капсули ( с натурален чесън). Ще ги откриете в магазините и аптеките за здравословни храни.
  • Предпочитате ли да го ядете суров, опитайте да притъпите вкуса и миризмата с малко лимонов сок или сдъвчете листо от мента. По този начин отново ще получите всички останали ефекти, без лошия дъх и вкуса след това.
  • За да се насладите на всички негови ползи, добавяйте го в салати, смутита, ястия с месо и др.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Baptista-González, Héctor A. “¿ Posee propiedades médicas el ajo?.” Médica Sur 12.4 (2005): 224-225.
  • Luengo, M. Tránsito López. “El ajo: propiedades farmacológicas e indicaciones terapéuticas.” Offarm: farmacia y sociedad 26.1 (2007): 78-81.
  • Trujillo, Haydée Abril, Ricardo Rodríguez Viera, and Arelys Hernández López. “Ajo: consideraciones sobre sus propiedades farmacológicas y terapéuticas.” Medicentro Electrónica 8.1 (2004).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.