Храни, които ще помогнат за стимулиране на метаболизма

При него тялото на човек изгаря по-малко калории, отколкото е нормално
Храни, които ще помогнат за стимулиране на метаболизма

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Кои храни ще ви помогнат за стимулиране на метаболизма?

Бавният метаболизъм е едно от най-често срещаните и най-малко откриваемите човешки състояния, от които страдаме. При него тялото на човек изгаря по-малко калории, отколкото е нормално. Известен е също, като “базален метаболизъм”, което означава, че се консумира малко количество енергия в състояние на покой.

Някои от факторите, които забавят  метаболизм а са:

  • Хипотиреоидизмът, който е хормонално заболяване
  • Заседналият начин на живот (липсата на физически упражнения или физическа активност)
  • Нежелан ефект от твърде строга диета (предизвиква промяна на метаболизма, причинявайки ефекта на робота).

Важно е да можете да откривате възможните последствия от това състояние. Препоръчваме да се храните с естествени продукти, които ще помогнат за стимулиране на метаболизма.

Идеи за стимулиране на метаболизма

При бавен метаболизъм тялото не изгаря мазнините, както обикновено следва да го направи. Тези вещества се натрупват в тялото и довеждат до затлъстяване или наднормено тегло. Ето защо някои се оплакват. че всичко ги прави дебели – дори да се хранят малко или да имат начин на живот, подобен на други хора (които не наддават килограми). Опитайте се да управлявате забавения метаболизъм чрез диагностика, изготвена от лекар.

Намаляването на теглото в този случай е много трудно, но не и невъзможно. Строгите диети с малко калории не са най-добрият вариант, ако имате бавен метаболизъм (резултатите ще бъдат отчайващи).

Но не се притеснявайте! По-долу препоръчаме няколко стъпки, които ако следвате, ще получите разрешение на проблема скоро и ще можете да покажете фигурата, която искате.

Пийте много вода за стимулиране на метаболизма

Пиене на вода за стимулиране на метаболизма

 

Последните проучвания показват, че питейната  вода  е един от продуктите, който ускорява метаболизма и води до загуба на тегло. Тя премахва токсините и натрия от тялото. Приема на вода води до потискане на апетита, т.е засища.

 Зелен чай за стимулиране на метаболизма

Зелен чай за стимулиране на метаболизма

Фантастична билка с невероятни свойства. Зеленият чай   засилва  метаболизма и загубата на тегло. Освен това, той съдържа канцерогенни свойства и е чудесен за здравето. Известни хора го включват в диетата си, с цел достигане на желаното тегло.

 Супа

Супа за стимулиране на метаболизма

Особено зеленчуковата – е една от най-задоволителните, вкусни и питателни храни, заради комбинацията от течности и твърди вещества.  Можете да ядете по-малко и да изгаряте мазнините по-бързо (ако я консумирате като предястие, вместо чиния твърда храна).

 Круши и ябълки

Ябълки за стимулиране на метаболизма

Хората с наднормено тегло, приемащи еквивалента на три  ябълки  или малки круши на ден, са склонни да загубят повече тегло при една нискокалорична диета. Ето защо е важно да включвате в нея повече плодове. Те успокояват апетита за сладко или захар по естествен начин – със ниското съдържание на калории, с фибрите.

Надяваме се, че всичко, което споменахме по-горе ще е полезно за стимулиране на метаболизма. Важно е да балансирате различните аспекти на живота. Прилагайте добра диета и практикувайте рутинни физически упражнения!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Rothenberg DO, Zhou C, Zhang L. A Review on the Weight-Loss Effects of Oxidized Tea Polyphenols. Molecules. 2018 May 14;23(5):1176. doi: 10.3390/molecules23051176. PMID: 29758009; PMCID: PMC6099746.
  • Warrilow A, Mellor D, McKune A, Pumpa K. Dietary fat, fibre, satiation, and satiety-a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr. 2019 Mar;73(3):333-344. doi: 10.1038/s41430-018-0295-7. Epub 2018 Aug 30. PMID: 30166637.
  • Beukema M, Faas MM, de Vos P. The effects of different dietary fiber pectin structures on the gastrointestinal immune barrier: impact via gut microbiota and direct effects on immune cells. Exp Mol Med. 2020 Sep;52(9):1364-1376. doi: 10.1038/s12276-020-0449-2. Epub 2020 Sep 10. PMID: 32908213.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.