Приложения на водороден пероксид в дома

Сред тях са избелване на дрехи, облекчение на зъбобол и предпазване от настинки
Приложения на водороден пероксид в дома

Последна актуализация: 29 януари, 2019

Водороден пероксид е съединение, често срещано на пазара, тъй като се счита за един от най-сигурните натурални дезинфектанти. Този продукт може да елиминира напълно микроорганизмите чрез окисление, което е процес на контролирано изгаряне.

Въпреки че водородният пероксид обикновено се използва за медицински цели, той също така има много други приложения като почистване в дома и други. Ако сте от хората, които винаги търсят екологични алтернативи за почистване, трябва да знаете, че водородният пероксид е пълен с чудесни свойства, които могат да бъдат много полезни.

Приложения на водороден пероксид за почистване на дома

 водороден пероксид за почистване на къщата
 • Това е много евтин продукт и може да се превърне в най-добрия ви съюзник за почистване на къщата. Разредете в спрей бутилка равни части от водороден пероксид (3% концентрат) в минерална вода и може да използвате тази смес, за да дезинфекцирате бани, плотове, кухненски плотове, дъски за рязане и много други повърхности. Този продукт е много ефикасен и представлява чудесна алтернатива на всички химически продукти за почистване, които могат да се отразят неблагоприятно върху здравето.
 • За да почистите миялната машина, добавете малко от течността към резервоара за сапун.
 • Водородният пероксид може да бъде отлична белина, която ще избели тъканите. Този продукт елиминира петната от белите дрехи, независимо дали са от безалкохолни напитки, червено вино, кръв или други. Ако са петна от кръв, просто изсипете водороден пероксид директно върху петното, оставете да престои няколко минути, натъркайте го добре и след това изплакнете, както обикновено.
 • Потопете четката за зъби в малко водороден пероксид, за да убиете напълно вирусите и бактерии, които често се натрупват с течение на времето.
 • Ако тенджерите и тиганите се замърсят с останки от храна или загорят, просто пригответе паста от сода за хляб (натриев бикарбонат) с водороден пероксид и изтъркайте изцапаните места с тази смес. Оставете да престои няколко минути и изплакнете добре.
 • Смесете 1 част водороден пероксид с 2 части вода за дезинфекция на плодовете и зеленчуците преди консумация.

Приложения на водороден пероксид за лична хигиена

ако искате да изсветлите косата по естествен начин, пригответе смес от 50/50 водороден пероксид с вода
 • Много хора не знаят, че водородният пероксид може да бъде използван като вода за уста. Той е ефективен за предотвратяване на проблеми, причинени от бактерии или вируси. Този продукт е евтин и ефикасен и с времето дори ще помогне да избелите зъбите. Използвайте концентрат от 3%.
 • Ако искате да приготвите натурална паста за зъби, която да избели зъбите, смесете 3 части сода за хляб с 1 част водороден пероксид. След това измийте зъбите с тази смес.
 • Течността не е натурално средство за облекчаване на болката, но може да помогне за намаляване на зъбобол. Това е възможно благодарение на антивирусните, антибактериални и противогъбични свойства, които могат да се преборят с инфекцията.
 • Редовното използване на водороден пероксид за зъбите също действа като натурално избелващо вещество.
 • Ако искате да изсветлите косата по естествен начин, пригответе смес от 50/50 водороден пероксид с вода. Напръскайте с този разтвор върху мокра коса, след като излезете от банята. Промяната не е драстична, но постепенно ще изсветли косата, ако се използва често.
 • Ако страдате от кожни дефекти или петна, водородният пероксид може да помогне да ги намалите, като го прилагате директно върху засегнатата област с памучен тампон.

Приложения на водороден пероксид като домашен лек

 • Смесете равни части от течността с вода в голяма купа и накиснете краката си за 10 минути. След това ги подсушете веднага. Този прост домашен лек може да помогне за предотвратяване и борба с гъбичките на краката и ноктите.
 • Добавете 2 равни части водороден пероксид към гореща дестилирана вода. Използвайте тази смес във водата на ваната, за да излекувате гъбични инфекции.
 • В случай на порязвания или драскотини най-добре е да прилагате 2 пъти на ден. Така ще предотвратите инфекции и ускорите излекуването.
 • Смесете равни части водороден пероксид (3%) с минерална вода и напръскайте с тази смес, когато е необходимо, за да се отървете от акарите.
 • Водородният пероксид може да се използва като мощно натурално средство за борба със симптомите на настинки и синузити. За тази цел смесете равни части от него с вода и приложете във вътрешността на носа. Оставете да престои в продължение на 4 минути, след това издухайте носа с кърпичка.
 • За лечение на оток (подуване), смесете 1 супена лъжица 3% водороден пероксид в 1 л. гореща дестилирана вода.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.