Водородният пероксид: 12 причини да го имаме у дома

· 16.04.2016
Той е полезен за поддържане на добра устна хигиена, третиране на гъбички по краката и дезинфекциране на плодове и зеленчуци

Водородният пероксид представлява препарат с антисептично действие, който се определя като един от най-ефикасните и безопасни дезинфектанти. Този продукт притежава способността да елиминира микроорганизмите чрез окисляване, т.е. посредством процес на контролирано горене.

Тези свойства говорят за това, че водородният пероксид е отлично решение за почистване на дома. Той е относително евтин и не води до появата на странични ефекти, каквито се наблюдават при употребата на масово продаваните в магазинната мрежа почистващи препарати.

Преди да ви разкажем по какъв начин можете да приложите водородния пероксид у дома, трябва да запомните, че на пазара ще попадате най-често на 3% разтвор. Имайки това предвид, подгответе се да научите 12 причини, поради които да не оставате у дома без водороден пероксид.

Маси и дъски за рязане

Масите и дъските за рязане са направени от дърво и представляват идеална среда за развитие на много микроби, например салмонела, която присъства в състава на суровото месо. За да дезинфекцирате тези повърхности, напръскайте добре с водороден пероксид.

Плодове и зеленчуци

miene na domati

Плодовете и зеленчуците, които купувате в магазина в наши дни, са покрити с различни микроби и химикали, които могат да повлияят негативно върху здравето. За да се отървете от тях, налейте 1/2 чаша водороден пероксид в купа с вода. След това изплакнете продуктите в получения разтвор.

Хладилник и умивалник

Често използваме хладилника и умивалника, за да държим в тях посуда или за да мием храна. Това означава, че те лесно могат да провокират натрупването на различни микроби. Нелоша идея е да дезинфектирате хладилника и умивалника, за да поддържате добра хигиена и здравословна среда. За целта ги напръскайте с водорен пероксид. Изчакайте да подейства няколко минути, след което забършете със суха кърпа.

Гъби за миене

guba

Гъбите за миене се използват в кухнята и представляват отлична среда за размножаване на бактерии, тъй като по тях често има остатъци от храна. За да почистите и дезинфекцирате гъбите за миене, използвайте разтвор от водороден пероксид и вода в съотношение 1:1. Потопете гъбите в разтвора.

Избелване на дрехи

Водородният пероксид е отлично средство за елиминиране на петна по бели дрехи. Той е ефикасен, когато искате да отстраните петна от кръв по облеклото или по килима. За целта налейте чаша водороден пероксид в отделението на пералнята. Този мощен дезинфектант ще изпълни блестящо задачата по спасяването на белите дрехи.

Вана, която подмладява и детоксикира

baloncheta banya

За да се насладите на подмладяваща, освежаваща и детоксикираща баня, налейте 2 л. 3% разтвор водороден пероксид във вана с гореща вода. Потопете се в нея поне за 1/2 час.

Гъбички по краката

Водородният пероксид представлява изключително полезно средство за лечение на гъбички по краката. Нуждаете се от разтвор водороден пероксид и вода в съотношение 1:1. Потопяйте стъпалата си всяка вечер в него.

Инфекции

vana za kraka

Водородният пероксид може да бъде от помощ при лечение на гъбични и други кожни инфекции. Можете да го нанасяте директно върху засегнатата зона няколко пъти дневно.

Акари

Акарите могат да се развиват на места, на които най-малко подозирате. С неовъоръжено око не можете да ги забележите и поради това може и да не осъзнавате, че влияят негативно върху здравето ви. За да се справите с домашните акари, пригответе смес от вода и водороден пероксид в съотношение 1:1. Напръскайте местата, където предполагате, че има акари.

Четка за зъби

chetka za zubi

Четката за зъби може да бъде прекрасно място за развитие на микроби. За да я почистите, трябва просто да я потопите в малко водороден пероксид.

Зъбобол

Водородният пероксид няма да облекчи болката при зъбобол, но действа противовирусно, антибиотично и противогъбично. Прилагайки го, ще се преборите с инфекцията в устата.

Изсветляване на косата

miene na kosa

Ако искате да изсветлите косата с 1-2 тона, смесете 3% разтвор водороден пероксид в равни части с вода. След къпане напръскайте косата с получената смес. Промяната няма да е драстична, а в същото време ще се радвате на малко по-светла коса, постигната по здравословен и натурален начин.