Водородният пероксид: 12 причини да го имаме у дома

Той е полезен за поддържане на добра устна хигиена, третиране на гъбички по краката и дезинфекциране на плодове и зеленчуци
Водородният пероксид: 12 причини да го имаме у дома

Последна актуализация: 16 декември, 2018

Водородният пероксид представлява препарат с антисептично действие, който се определя като един от най-ефикасните и безопасни дезинфектанти. Този продукт притежава способността да елиминира микроорганизмите чрез окисляване, т.е. посредством процес на контролирано горене.

Тези свойства говорят за това, че водородният пероксид е отлично решение за почистване на дома. Той е относително евтин и не води до появата на странични ефекти, каквито се наблюдават при употребата на масово продаваните в магазинната мрежа почистващи препарати.

Преди да ви разкажем по какъв начин можете да приложите водородния пероксид у дома, трябва да запомните, че на пазара ще попадате най-често на 3% разтвор. Имайки това предвид, подгответе се да научите 12 причини, поради които да не оставате у дома без водороден пероксид.

Водородният пероксид: 12 приложения

Маси и дъски за рязане

Масите и дъските за рязане са направени от дърво и представляват идеална среда за развитие на много микроби, например салмонела, която присъства в състава на суровото месо. За да дезинфекцирате тези повърхности, напръскайте добре с водороден пероксид.

Плодове и зеленчуци

Миене на плодове и зеленчуци

Плодовете и зеленчуците, които купувате в магазина в наши дни, са покрити с различни микроби и химикали, които могат да повлияят негативно върху здравето. За да се отървете от тях, налейте 1/2 чаша водороден пероксид в купа с вода. След това изплакнете продуктите в получения разтвор.

Хладилник и умивалник

Често използваме хладилника и умивалника, за да държим в тях посуда или за да мием храна. Това означава, че те лесно могат да провокират натрупването на различни микроби. Нелоша идея е да дезинфектирате хладилника и умивалника, за да поддържате добра хигиена и здравословна среда. За целта ги напръскайте с водорен пероксид. Изчакайте да подейства няколко минути, след което забършете със суха кърпа.

Гъби за миене

Гъба за миене

Гъбите за миене се използват в кухнята и представляват отлична среда за размножаване на бактерии, тъй като по тях често има остатъци от храна. За да почистите и дезинфекцирате гъбите за миене, използвайте разтвор от водороден пероксид и вода в съотношение 1:1. Потопете гъбите в разтвора.

Избелване на дрехи

Водородният пероксид е отлично средство за елиминиране на петна по бели дрехи. Той е ефикасен, когато искате да отстраните петна от кръв по облеклото или по килима. За целта налейте чаша водороден пероксид в отделението на пералнята. Този мощен дезинфектант ще изпълни блестящо задачата по спасяването на белите дрехи.

Вана, която подмладява и детоксикира

Вана

За да се насладите на подмладяваща, освежаваща и детоксикираща баня, налейте 2 л. 3% разтвор водороден пероксид във вана с гореща вода. Потопете се в нея поне за 1/2 час.

Гъбички по краката

Водородният пероксид представлява изключително полезно средство за лечение на гъбички по краката. Нуждаете се от разтвор водороден пероксид и вода в съотношение 1:1. Потопяйте стъпалата си всяка вечер в него.

Инфекции

Водородният пероксид помага при инфекции.

Водородният пероксид може да бъде от помощ при лечение на гъбични и други кожни инфекции. Можете да го нанасяте директно върху засегнатата зона няколко пъти дневно.

Акари

Акарите могат да се развиват на места, на които най-малко подозирате. С неовъоръжено око не можете да ги забележите и поради това може и да не осъзнавате, че влияят негативно върху здравето ви. За да се справите с домашните акари, пригответе смес от вода и водороден пероксид в съотношение 1:1. Напръскайте местата, където предполагате, че има акари.

Четка за зъби

Четка за зъби

Четката за зъби може да бъде прекрасно място за развитие на микроби. За да я почистите, трябва просто да я потопите в малко водороден пероксид.

Зъбобол

Водородният пероксид няма да облекчи болката при зъбобол, но действа противовирусно, антибиотично и противогъбично. Прилагайки го, ще се преборите с инфекцията в устата.

Изсветляване на косата

Миене на коса

Ако искате да изсветлите косата с 1-2 тона, смесете 3% разтвор водороден пероксид в равни части с вода. След къпане напръскайте косата с получената смес. Промяната няма да е драстична, а в същото време ще се радвате на малко по-светла коса, постигната по здравословен и натурален начин.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Abdollahi, M., & Hosseini, A. (2014). Hydrogen Peroxide. In Encyclopedia of Toxicology: Third Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-386454-3.00736-3
  • Linley, E., Denyer, S. P., McDonnell, G., Simons, C., & Maillard, J. Y. (2012). Use of hydrogen peroxide as a biocide: New consideration of its mechanisms of biocidal action. Journal of Antimicrobial Chemotherapy. https://doi.org/10.1093/jac/dks129
  • Berga-Caballero, A., Forner-Navarro, L., & Amengual-Lorenzo, J. (2006). At-home vital bleaching: a comparison of hydrogen peroxide and carbamide peroxide treatments. Medicina Oral, Patolog??A Oral y Cirug??A Bucal.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.