Чаша червено вино се равнява на час упражнения

Снабдява организма с ценни минерали, витамини и елементи като магнезий, цинк, литий, калций, желязо и калий
Чаша червено вино се равнява на час упражнения

Последна актуализация: 09 януари, 2019

Сигурни сме, че неведнъж сте получавали съвет да изпиете чаша червено вино. Многобройни са научните изследвания, които сочат, че тази напитка притежава безценни свойства. Това ни дава още една основателна причина да направим червеното вино неизменна част от хранителните си навици.

Ако все още не сте убедени в достойнствата и ползите от чаша червено вино дневно, днес ще приведем няколко важни причини, поради които да се вдъхновите да държите у дома поне една бутилка вино. Ще се уверите колко разностранни са полезните свойства на тази древна напитка.

Една чаша червено вино може да се равнява на един час упражнения

Според скорошно изследване на екип от учени от Университета на Албърта (Канада) червеното вино е богато на една специфична съставка – ресвератрол. Тя ускорява сърдечния ритъм и подобрява работата на сърдечния мускул.

Според откритията на учените консумацията на чаша червено вино на ден може да окаже ефект, равностоен на един час интензивни физически упражнения.

упражнения или чаша червено вино

Екипът от учени открива, че високите дози ресвератрол подобряват физическите възможности на човека, стимулират сърдечната функция и укрепват мускулите. По думите им, една чаша вино на ден може наистина да се равнява на един час упражнения.

Разбира се, консумацията на вино в съчетание със здравословни храни, сред които плодове и ядки, може да се отрази още по-добре върху функционирането на човешкия организъм. Особено когато човек тренира редовно!

С това откритие изследователите получават допълнителен стимул да продължат опитите си с ресвератрола. В момента се провеждат тестове как това вещество се отразява върху състоянието на хора, болни от диабет или сърдечни проблеми. Целта е да се установи дали ресвератролът повлиява благоприятно този тип здравословни състояния.

Други ползи от червеното вино, които си струва да запомните

ползи от чаша червено вино

Тъй като вече споменахме една от важните ползи от консумацията на чаша червено вино на ден, не е никак лошо да разкрием и други причини, с които да ви убедим колко многостранни са свойствата на виното.

Сред основните ползи присъстват:

 • Понижаване на риска от коронарна болест на сърцето и сърдечен удар (блокиране на артерия в мозъка), както и атеросклероза (втвърдяване на артериите).
 • Съдържанието на антиоксиданти в червеното вино спомага за редуцирането на нивото на лошия холестерол в кръвта и поддържане на нормални нива на холестерола.
 • Укрепване на имунната система – това означава, че по-лесно ще се борите с инфекциите и ще намалите риска от алергии.
 • Витамините и антиоксидантите в червеното вино подхранват кожата. Консумацията на чаша вино всеки ден предпазва от ранна поява на признаците на остаряване.
 • Подобряване на кръвообращението чрез разреждане на кръвта, което предпазва от възпаления.
 • Снабдяване на организма с ценни минерали, витамини и елементи като магнезий, цинк, литий, калций, желязо и калий.
 • Понижаване на риска от високо кръвно налягане и диабет.
 • Подобряване на денталното здраве благодарение на високото ниво на антиоксиданти, които забавят растежа на бактериите по зъбите и венците.
 • Подобряване на паметта.
 • Червеното вино е от полза за хората, страдащи от Алцхаймер, както и за тези, които са предразположени към развитието на това заболяване. Този ефект се дължи на съдържанието на антиоксиданти в състава на виното, които се борят с процеса на остаряване и дегенерация на мозъка.
 • Ежедневната консумация на червено вино предпазва от рак и се препоръчва като част от лечението на това заболявание. Много изследвания сочат, че флавоноидите в червеното вино са ключът към предпазването от рак на простатата.
 • Антиоксидантите в червеното вино (както и в гроздето) защитават от заболявания, поразяващи очите, например макулна дегенерация и диабетна ретинопатия.

Важно!

чаша червено вино

Докато червеното вино е здравословно допълнение към диетата, това не означава, че е препоръчително да го консумирате неумерено. За да извлечете полза от приема на червено вино, запомнете, че мярата е от значение.

Никога не превишавайте 2 чаши от напитката дневно. Неумерената консумация на алкохол води до сериозни проблеми с черния дроб и други здравословни усложнения.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Rayo Llerena, I., & Marín Huerta, E. (1998). Vino y corazón. Revista Española de Cardiología. https://doi.org/10.1016/S0300-8932(98)74772-4
 • González Otero, B. (2012). Los polifenoles y el vino. MoleQla: Revista de Química de La Universidad Pablo de Olavide.
 • Gimeno Creus, E. (2004). Compuestos fenólicos: Un análisis de sus beneficios para la salud. Ámbito Farmacéutico.
 • Justificación. (2009). Consumo Excesivo de Alcohol. GenCat.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.