Домашни лекарства за напукани пети

Смесването на глицерин с розова вода е чудесно средство за омекотяване на кожата на краката.
Домашни лекарства за напукани пети

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Има няколко причини могат да доведат до напукани пети. Понякога те са причинени от здравословното ви състояние, а друг път  са свързани с постоянното използване на отворени обувки, като сандали, например.

Разходките с боси крака може бързо да доведат до изсъхване и напукването им. Всеки път, когато бягате или ходите много, има опасност петите ви да се напукат.

Превенцията е ключова когато става въпрос за това да останем здрави. В този случай, можете да носите затворени обувки и овлажнявате краката си ежедневно с кремове.

Но ако вече имате напукани пети, можете да опитате някои от тези домашни средства, за които ще ви разкажем по-долу.

Мед

освен филийките, може да намажете с мед и напуканите си пети

Изипете една чаша мед в леген с топла вода. Разбъркайте добре. След това потопете краката си в сместа, и останете така  за един час.

След това извадете краката си и използвайте пемза, за да изстържете напукани области на петите. След това подсушете, и ще видите как това е намалило втвърдяванията на  кожата.

Какаово масло

Какаовото масло може да бъде отличен овлажняващ крем за пети. Всяка вечер преди да си легнете, нанасяите умерено количество какаово масло на краката си. То ще хидратира и омекоти петите ви.

Рициново масло

рициново масло за по-красиви ходила и меки пети

Рициновото масло е друг продукт, който има невероятни омекотяващи и овлажняващи свойства. Нанесете щедро количество от това масло на памучен тампон и след това приложете върху местата с най- твърда кожа на краката. За много кратко време, кожата ще се омекоти и ще направи петите ви хубави.

Внимание: ако кожата ви е напукана до точката на разраняване, не се прилага това масло. Също така, не го  използвайте, ако сте бременна.

Папая

папая като лек за напукани пети

Папаята е един от най-добрите ексфолианти за естествена кожа. Вземете парче от папая и го намачкайте на  пюре. След това го прилагате на засегнатите области в продължение на 15 минути, три пъти на ден.

Можете дори да го използвате, ако кожата ви е вече много напукана и разранена, тъй като тогава ще е лесно да се възстановят тъканите на кожата.

Узрял банан

узрелите банани са идеално средство за напукани пети

Ще използвате банана по подобен начин като папаята. Намачкайте на пюре един узрял банан. След това го сложете на  петите и оставете да действа в продължение на 10 минути. Изплакнете с топла вода, докато сместа се изчисти добре. Правете това веднъж на ден, за предпочитане вечер.

Глицерин

Смесването на глицерин с розова вода е чудесно средство за омекотяване на кожата. Глицеринът е един от най-добрите овлажнители в природата, а розова вода ще омекоти твърдата кожа. Смесват се двете вещества и се прилагат с помощта на пръстите на местата с твърда и напукана кожа. Нека престои така за 15 минути, след това отстранете със студена вода.

Авокадо и банан

Също така препоръчваме да опитате натурален крем с  авокадо и банан. За това, ще ви трябва половин авокадо и един малък банан. След като имате и двете съставки под ръка,  те се смесват и миксират добре в блендер. Веднъж направен натуралният крем се прилага на петите с нежен масаж.

Правете това четири пъти в седмицата, в зависимост от състоянието на кожата си, за най-добри резултати.

Не може без пемза при напукани пети

пемзата прави вашите пети меки

И сега, нещо, което никога не трябва да липсва при процедурите за разкрасяване краката ви. Пемза, а  заедно с нея една хубава  баня на краката. Накиснете краката си в топла вода за 20 минути. След това леко разтривайте с пемзата, която ще премахне мъртвите клетки. Изплакнете краката си добре, подсушете и нанесете овлажняващ крем. Правете това всяка вечер.

Надяваме се, че тези натурални  домашни средства за лечение на напуканите пети ще ви донесат добри резултати. И не забравяйте постоянно да се грижите за тялото си. Така ще го направите по-естетичено не само за другите, но и за себе си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.