Кои храни не трябва да давате на 9 месечното си бебе?

Има определени храни, които не трябва да давате на 9 месечното си бебе. На тази възраст храносмилателната му система все още не е готова за преработването на всички видове храни. Продължете с четенето, за да разбере с какво не трябва да го храните.
Кои храни не трябва да давате на 9 месечното си бебе?

Последна актуализация: 05 декември, 2019

Има храни, които не трябва да давате на 9 месечното си бебе. Освен това трябва да знаете, че храната на бебетата през първите месеци в живота им, трябва да бъде богата на хранителни вещества. Затова е добре детето първо да бъде кърмено, тъй като кърмата му осигурява всички необходимо.

Когато настъпи моментът за включване на твърдите храни, трябва да се уверите, че подбраните от вас продукти съдържат витамините необходими за правилното развитие на детето ви. Всяко бебе е различно, но на 9 месечна възраст много бебета вече приемат определени твърди храни.

Запомнете, че храносмилателната система на всеки едни човек обработва храните по различен начин. В следващите редове ще ви разкажем кои храни не трябва да давате на 9 месечното си бебе.

11 храни, които не трябва да давате на 9 месечното си бебе

Ако храносмилателната система на детето ви функционира правилно, усвоените хранителни вещества ще му помогнат да расте здраво. Но има определени храни, които се усвояват трудно от бебетата и могат да доведат до появата на алергични реакции както и на редица други усложнения.

Тъй като в храносмилателната им система няма достатъчно ензими, хранителните вещества не се усвояват правилно, което може да доведе до появата на здравословни проблеми или отслабване на детето (или невъзможност детето да наддава на тегло както би трябвало).

1.Краве/ соево мляко

Кравето мляко не е подходящо за бебета.

На 9 месечна възраст ензимите в храносмилателната система все още не са достигнали оптималното си ниво. Бебетата на тази възраст не могат да усвояват протеините от тези видове млека. Освен това те съдържат минерали, които може да увредят бъбреците им.

2.Спанак и манголд

Тези храни не са вредни, освен ако не прекалите с тях. Обикновено зеленчуците съдържат нитрати, най-вече зеленолистните такива. Нитратите се превръщат в нитрити в организма.

В по-големи количества нитритите могат да причинят проблеми засягащи правилния пренос на кислород в кръвните клетки. Ако това се случи, вероятно кожата на бебето ви ще стане синьо-лилава (цианоза), предупредителен симптом за този проблем.

3.Сол

Голямото количество сол също натоварва бъбреците. Не е добре да добавяте концентриран бульон (кубчета или на прах) към супите, заради високо му съдържание на натрий. Избягвайте приема на сол максимално.

4.Рафинирана захар

Не трябва да давате силно подсладени храни на 9 месечното си бебе.

Захарта в сладкишите или соковете води до значителни промени в нивата на кръвната захар. Ако искате да подсладите храната на 9 месечното си бебе, използвайте намачкани банани или кърма. Препоръчва се приема на натурални захари, съдържащи се в плодовете.

5.Мед

Обикновено медът съдържа спори, които могат бързо да се разпространят в организма на 9 месечното бебе, излагайки го на риск от ботулизъм и поставяйки живота му в опасност.

6.Безалкохолни напитки

Заради високото си съдържание на захар, кофеин и други добавки, газираните и безалкохолни напитки са вредни за бебетата. Те могат да повредят стомаха им, да нарушат съня им и да доведат до появата на хиперактивност.

7.Оризово мляко

Оризовото мляко не бива да се дава на деца под 1 година.

Специалистите съветват да не се дава оризово мляко на деца под 1 година, тъй като то съдържа големи количества арсен и други метали. Дори при по-големите деца този вид мляко трябва да бъде консумирано умерено.

8.Тестени изделия

Всички видове печива съдържащи малко полезни хранителни вещества като торти, сладкиши, чипсове и други не се препоръчват да се дават на малките деца, тъй като съдържат големи количества химически вещества, добавена захар и сол.

9.Яйца

Яйцата могат да предизвикат различни видове алергични реакции. Най-добре е първо да въведете жълтъка, а няколко месеца по-късно – белтъка. Най-добре е дори да изчакате с въвеждането на тази потенциално алергична храна до навършването на първата годинка на детето.

Препоръчваме ви да прочетете и: Майки, оставете инстинктите ви да ви водят

10.Лепкави храни

Лепкавите храни могат да са опасни за 9 месечното ви бебе.

Някои лепкави храни като дъвката, белия боб и бонбоните маршмелоу могат да залепнат в гърлото но детето. Освен това те съдържат химически вещества и захари, вредни за бебетата.

11. Нискомаслени храни

Мазнините съдържат значително количество калории, от които бебето се нуждае на тази възраст. Много от тези храни съдържат и мастноразтворими витамини като витамин D.

Предотвратяване на задавяне

Внимавайте много с големината на хапките, които предлагате на 9 месечното си бебе. По-големите парчета могат да заседнат в гърлото му и да го задушат. Повечето храни трябва да бъдат предлагани намачкани или под формата на пюре. Ако давате на детето си храна на парченца, то големината им не трябва да надхвърля един сантиметър.

Специалистите съветват да изчакате навършването на първата година на детето, за да му предложите потенциално алергични храни. Добре е да въведете тези храни постепенно като наблюдавате отблизо реакцията на детето, особено ако то е генетично предразположено към алергии.

Посъветвайте се с лекар, за да решите коя е най-добрата схема за захранване за вашето дете.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Eriksen KG., Christensen SH., Lind MV., Michaelsen KF., Human milk composition and infant growth. Curr Opin Clin Nutr Metab Care, 2018. 21 (3): 200-206.
  • Fidler Mis N., Braegger C., Bronsky J., Campoy C., et al., Sugar in infants, children and adolescents: a position paper of the european society for paediatric gastroenterology, hepatology and nutrition committee on nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2017. 65 (6): 681-696.
  • Wikstrom S., Holst E., Infant botulism – why honey should be avoided for children up to one year. Lakartidningen, 2017.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.