Три домашни сиропи за суха кашлица

01.08.2019
Лекарствата за суха кашлица не действат по един и същи начин при отделните хора. Затова трябва да опитваме различни варианти, за да разберем кой е най-подходящият за нашия случай. В следващите редове ще ви представим няколко домашни рецепти за сироп за суха кашлица.

Знаете ли, че има домашни сиропи за суха кашлица?

Когато кажем “суха кашлица” имаме в предвид кашлица, при която не се отделя секрет. За щастие има редица натурални сиропи за суха кашлица, които можем да си приготвим сами.

Сухата кашлица е реакция, която се появява, когато организмът открие чуждо тяло в гърлото или дихателните пътища. По този начин кашлицата действа като почистващ механизъм.

За да се справим със сухата кашлица трябва да помогнем на организма си да почисти тази зона. Ето няколко домашни лечебни средства, които не са с агресивно действие: целта е да се реши проблема, без да се създава друг. Затова най-добрите варианти са натурални сиропи за суха кашлица. 

Прочетете и: Победете храчките с този сироп с мед и моркови

Но, въпреки това, ако често се оплаквате от суха кашлица, трябва да посетите лекар.

Ако кашлицата е резултат от алергия, астма, пневмония или друг сериозен проблем, трябва да преминете преглед при лекар и да спазвате препоръките му. След това можете да добавите тези алтернативни средства, а ако случаят ви не е сериозен, например, ако сте настинали, можете да прибегнете само до предложенията ни.

Ако все още не знаете причината за сухата си кашлица, въпреки посещението при лекар, помислете дали няма някой емоционален фактор, който да ви влияе. При някои хора се появяват соматични симптоми като сухата кашлица.

Ако и при вас е така, тези сиропи могат да ви помогнат, но трябва да потърсите и други решения като психотерапия или йога.

Но, ако не става въпрос за това, ви съветваме да пиете топло мляко с мед. Освен че ще успокои гърлото ви, ще ви помогне да спите по-добре.

Домашни сиропи за суха кашлица

1.Сироп за кашлица с джинджифил, мед и лимонДжинджифилът крие редица полезни за здравето качества.

Тези три съставки притежават чудодейно антибактериално действие, но медът и джинджифилът успокояват болката и благодарение на противовъзпалителното си действие.

Съставки

 • 3 резена лимон (45 г)
 • 2 супени лъжици мед (20 г)
 • 3 коренчета джинджифил (50 г)
 • 2 чаши вода (500 мл)

Начин на приготвяне

 • Кипнете водата с лимоновите резенчета и джинджифила.
 • Прибавете меда.
 • Изчакайте 15 минути.
 • Прецедете сместа в стъклен съд.
 • Съхранявайте готовия сироп в хладилник.

Сиропът е годен за употреба два месеца. Вземайте по 2-3 големи супени лъжици всеки ден, докато се почувствате по-добре.

Хората с хронична кашлица могат да го приемат, когато имат нужда. Нито една от съставките не е опасна за здравето.

Прочетете и: Лечебните свойства на джинджифила

2.Сироп за кашлица с анасон, лайка и карамфилЕдин от ефикасните домашни сиропи за суха кашлица е този с лайка и мед.

Качествата на всяка една от тези съставки е изключително полезно за лечението на сухата кашлица. И трите се борят срещу бактериите и са мощни болкоуспокояващи средства. Освен това предотвратяват спазмите водещи до появата на суха кашлица.

Съставки

Начин на приготвяне

 • Кипнете водата с лайката.
 • Прибавете карамфила и анасона.
 • Изчакайте 7 минути.
 • Прецедете течността.

Както и предходния сироп, можете да съхранявате и този лесно и за дълго време. Можете да го приемате безпроблемно 2-3 пъти дневно докато сухата ви кашлица изчезне.

Тъй като е направен от натурални съставки, този сироп няма никакво странично действие, освен ако нямате непоносимост или алергия към някоя от съставките.

3.Сироп за кашлица с лют пипер, джинджифил и ябълков оцетЛютият пипер се бори ефикасно срещу причинителите на инфекции.

В не малко от статиите ни сме ви разказвали за невероятните качества на ябълковия оцет в борбата му срещу причинителите на инфекции. Същото важи и за лютия пипер. Пикантните храни са изключително ефикасни срещу инфекциите. Ето защо силно ви препоръчваме този специфичен сироп за кашлица.

Съставки

 • 1/4 супена лъжица лют пипер (1,5 г)
 • 1 супена лъжица мед (10 г)
 • 1/4 джинджифил на прах (1,5 г)
 • 2 супени лъжици вода (20 г)
 • 1 супена лъжица ябълков оцет (10 г)

За да си приготвите тази рецепта просто трябва да смесите всички съставки заедно и да вземате по една супена лъжица дневно. Ще се почувствате по-добре много по-бързо отколкото очаквате.

Повечето хора не харесват вкуса на този сироп, но пък той доста наподобява някои от предлаганите в аптеките продукти. Дори и да не ви харесва вкуса им, вие ги пиете, защото са полезни. Просто опитайте и този вариант.

Всеки човек е различен. Дори да имаме един и същи проблем, телата ни реагират по различен начин. Запомнете това, струва си да опитате различни варианти за период от няколко дена. Така ще откриете кой е най-подходящият за вас сироп и се възползвайте максимално от качествата му.

Споделете с нас опита си!

 • Ciuman, R. R. (2012). Phytotherapeutic and naturopathic adjuvant therapies in otorhinolaryngology. European Archives of Oto-Rhino-Laryngology269(2), 389-397.
 • Shadkam, M. N., Mozaffari-Khosravi, H., & Mozayan, M. R. (2010). A comparison of the effect of honey, dextromethorphan, and diphenhydramine on nightly cough and sleep quality in children and their parents. The Journal of Alternative and Complementary Medicine16(7), 787-793.