Причини и лечение на шум в ушите (тинитус)

Може да бъде сигнал, че страдате от сериозно заболяване
Причини и лечение на шум в ушите (тинитус)

Последна актуализация: 21 Юли, 2019

Важно е да знаете, че онези звуци, които чувате в главата си, но не могат да бъдат чути от други хора, представляват на практика външен стимул, наречен тинитус. Той е познат на почти 90% от населението на планетата.

За някои хора този любопитен феномен може да се превърне в истински проблем, когато е постоянен, и оказва негативно влияние върху ежедневния им живот. Според експерти това хронично състояние засяга около 3% от населението.

Защо се проявява? Какви са корените на развитието му? И още по-важното – съществуват ли начини за лечението му?

Какви са причините за поява на шум в ушите (тинитус)?

тинитус натурални средства

На първо място трябва да сте наясно с едно важно нещо: шумът в ушите не е заболяване, а симптом на скрит проблем, за който е възможно да не сте осведомени. Както казахме по-рано, тинитусът е познат на почти всеки човек в един или друг момент от живота му. Интересно е да знаете  какви са причините за появата на шум в ушите и как можете да вземете превантивни мерки, за да го елиминирате от ежедневието си. Да видим с какво разполагаме.

 1. Бъдете внимателни със силната музика от слушалките

Това е без съмнение важно предупреждение за всеки човек, който има навика да слуша музика със слушалки и да прекалява със силата на звука. Почти е невъзможно да не сте усещали ефекта от тази практика. Може да сте слушали силно музика докато тренирате или пък докато се разхождате в парка.

Когато премахнете слушалките, чувате някакво шумене в ушите. То е за кратко, но все пак е  дразнещо. Какво го провокира? Става дума за прекалена стимулация на слуховия нерв, макар и еднократно. Рискът се повишава, когато слушането на силна музика със слушалки стане редовен навик.

 1. Съдови аномалии в главата и врата

bolka vuv vrata

Шумът в ушите се провокира от вибрация на тъканите, разположени непосредство до ушите, или от пропуск в слуховата система, където нервите играят изключително важна роля. Някои хора по рождение имат малки аномалии на съдовете в мускулите около ушите и челюстта. Поради това дори леки движения с врата или пък “камшичен удар" са способни да провокират чуването на дразнещи звуци в ушите.

По принцип тук става дума за временен феномен, който се дължи на лицевата анатомия на конкретния индивид. В този ред на мисли, има хора, които са по-предразположени към тинитус от други.

 1. Синдром на Мениер

Синдромът на Мениер представлява заболяване, което поразява вътрешното ухо. То провокира възпаление, световъртеж, замайване и загуба на слуха. Когато това заболяване е налице, вероятността да имате шум в ушите е по-голяма. Синдромът на Мениер е сериозен проблем. Той изисква намесата на специалист, който да назначи лечение. По този начин ще се радвате на по-пълноценен начин на живот и ще можете да облекчите случаите на шум в ушите.

По принцип синдромът на Мениер провокира прогресивна загуба на слуха. В наши дни съществуват различни лечения, които ефикасно се справят с проблема.

 1. Хипертония

Много са хората, които страдат от шум в ушите поради една причина. Вечерно време, когато всичко край тях е притихнало, те започват да чуват постоянен пулсиращ звук. Възможно е дори да се чува бръмчене или нещо подобно на ромон на река. Тук става дума за проблеми с кръвното налягане.

Ако гореописаното ви се случва често, посетете лекар. Това е симптом, който не бива да пренебрегвате.

 1. Стрес и тревожност

Изненадани ли сте? Продължителният и интензивен стрес, както и тревожността, когато са налице седмици или месеци, могат да доведат до появата на различни симптоми, част от които и тинитус. Важно е да знаете, че процесът на стрес генерира високо мускулно напрежение, което често се концентрира в областта на мускулите на лицето и челюстта. Това води до явления като скърцане със зъби (бруксизъм) или напрежение в областта на устата.

Хората, които страдат от бруксизъм, се оплакват от шум в ушите – трябва да имате това предвид.

Лечение на шум в ушите

polzi ot dzhindzhifila

За да третирате адекватно тинитус, трябва да знаете какво го провокира. Понякога съдоразширяващите лекарства се предписват за лечение на проблеми с кръвообращението. Съветваме винаги да се консултирате с лекар, преди да започнете лечение на здравословен проблем. Той ще предложи адекватни мерки. Възможно е шумът в ушите е свързан с хипертония или с друго сериозно заболяване.

Ако страдате от много стрес и сте забелязали, че нощно време скърцате със зъби, добра идея е да използвате стоматологична шина. Така ще започнете по-добре да контролирате емоциите си. Добре е да се научите да се справяте със стреса.

В наши дни се предлагат различни интересни музикални терапии, чиято цел е да отпуснат пациента и да намалят интензивността и честотата на шума в ушите. Някои хора, страдащи от тинитус, твърдят, че извличат голяма полза от слушането на “бял шум".

И накрая е важно да знаете, че за да излекувате тинитус, изключително важна е ролята на диетата. Защо? Защото тя може да ви предпази от възпаления, да подобри кръвообращението и да ви осигури вътрешен баланс. Комбинирайки отпускащи терапии с балансирано хранене, вие постигате холистичен подход към лечението на тинитус. Така ще се радвате на по-качествен начин на живот.

Ето няколко препоръки по отношение на храненето:

 • Елиминирайте от менюто червените меса и преработените храни, които съдържат консерванти.
 • Не консумирайте пържени или люти храни.
 • Оставете солта настрана и избягвайте консумацията на бяло брашно.
 • Не консумирайте алкохол и газирани напитки.
 • Повишете консумацията на пресни плодове и зеленчуци, както и на пълнозърнести хлябове, ядки и др.
 • Редовно пийте чай от джинджифил.

 

Може да ви заинтересува ...
Какво разкриват ушите ви за вас
Здраве и КрасотаRead it in Здраве и Красота
Какво разкриват ушите ви за вас

Различните части на тялото могат да разкрият за организма много повече, отколкото си мислим. Това включва и ушите. Разберете какво са способни да разкрият.