Причини и лечение на шум в ушите (тинитус)

Може да бъде сигнал, че страдате от сериозно заболяване
Причини и лечение на шум в ушите (тинитус)

Последна актуализация: 21 Юли, 2019

Важно е да знаете, че онези звуци, които чувате в главата си, но не могат да бъдат чути от други хора, представляват на практика външен стимул, наречен тинитус. Той е познат на почти 90% от населението на планетата.

За някои хора този любопитен феномен може да се превърне в истински проблем, когато е постоянен, и оказва негативно влияние върху ежедневния им живот. Според експерти това хронично състояние засяга около 3% от населението.

Защо се проявява? Какви са корените на развитието му? И още по-важното – съществуват ли начини за лечението му?

Какви са причините за поява на шум в ушите (тинитус)?

тинитус натурални средства

На първо място трябва да сте наясно с едно важно нещо: шумът в ушите не е заболяване, а симптом на скрит проблем, за който е възможно да не сте осведомени. Както казахме по-рано, тинитусът е познат на почти всеки човек в един или друг момент от живота му. Интересно е да знаете  какви са причините за появата на шум в ушите и как можете да вземете превантивни мерки, за да го елиминирате от ежедневието си. Да видим с какво разполагаме.

 1. Бъдете внимателни със силната музика от слушалките

Това е без съмнение важно предупреждение за всеки човек, който има навика да слуша музика със слушалки и да прекалява със силата на звука. Почти е невъзможно да не сте усещали ефекта от тази практика. Може да сте слушали силно музика докато тренирате или пък докато се разхождате в парка.

Когато премахнете слушалките, чувате някакво шумене в ушите. То е за кратко, но все пак е  дразнещо. Какво го провокира? Става дума за прекалена стимулация на слуховия нерв, макар и еднократно. Рискът се повишава, когато слушането на силна музика със слушалки стане редовен навик.

 1. Съдови аномалии в главата и врата

bolka vuv vrata

Шумът в ушите се провокира от вибрация на тъканите, разположени непосредство до ушите, или от пропуск в слуховата система, където нервите играят изключително важна роля. Някои хора по рождение имат малки аномалии на съдовете в мускулите около ушите и челюстта. Поради това дори леки движения с врата или пък “камшичен удар” са способни да провокират чуването на дразнещи звуци в ушите.

По принцип тук става дума за временен феномен, който се дължи на лицевата анатомия на конкретния индивид. В този ред на мисли, има хора, които са по-предразположени към тинитус от други.

 1. Синдром на Мениер

Синдромът на Мениер представлява заболяване, което поразява вътрешното ухо. То провокира възпаление, световъртеж, замайване и загуба на слуха. Когато това заболяване е налице, вероятността да имате шум в ушите е по-голяма. Синдромът на Мениер е сериозен проблем. Той изисква намесата на специалист, който да назначи лечение. По този начин ще се радвате на по-пълноценен начин на живот и ще можете да облекчите случаите на шум в ушите.

По принцип синдромът на Мениер провокира прогресивна загуба на слуха. В наши дни съществуват различни лечения, които ефикасно се справят с проблема.

 1. Хипертония

Много са хората, които страдат от шум в ушите поради една причина. Вечерно време, когато всичко край тях е притихнало, те започват да чуват постоянен пулсиращ звук. Възможно е дори да се чува бръмчене или нещо подобно на ромон на река. Тук става дума за проблеми с кръвното налягане.

Ако гореописаното ви се случва често, посетете лекар. Това е симптом, който не бива да пренебрегвате.

Вижте и: Контролирайте хипертонията с тези 7 храни

 1. Стрес и тревожност

Изненадани ли сте? Продължителният и интензивен стрес, както и тревожността, когато са налице седмици или месеци, могат да доведат до появата на различни симптоми, част от които и тинитус. Важно е да знаете, че процесът на стрес генерира високо мускулно напрежение, което често се концентрира в областта на мускулите на лицето и челюстта. Това води до явления като скърцане със зъби (бруксизъм) или напрежение в областта на устата.

Хората, които страдат от бруксизъм, се оплакват от шум в ушите – трябва да имате това предвид.

Лечение на шум в ушите

polzi ot dzhindzhifila

За да третирате адекватно тинитус, трябва да знаете какво го провокира. Понякога съдоразширяващите лекарства се предписват за лечение на проблеми с кръвообращението. Съветваме винаги да се консултирате с лекар, преди да започнете лечение на здравословен проблем. Той ще предложи адекватни мерки. Възможно е шумът в ушите е свързан с хипертония или с друго сериозно заболяване.

Препоръчваме и: Признаци на нарушеното кръвообращение

Ако страдате от много стрес и сте забелязали, че нощно време скърцате със зъби, добра идея е да използвате стоматологична шина. Така ще започнете по-добре да контролирате емоциите си. Добре е да се научите да се справяте със стреса.

В наши дни се предлагат различни интересни музикални терапии, чиято цел е да отпуснат пациента и да намалят интензивността и честотата на шума в ушите. Някои хора, страдащи от тинитус, твърдят, че извличат голяма полза от слушането на “бял шум”.

И накрая е важно да знаете, че за да излекувате тинитус, изключително важна е ролята на диетата. Защо? Защото тя може да ви предпази от възпаления, да подобри кръвообращението и да ви осигури вътрешен баланс. Комбинирайки отпускащи терапии с балансирано хранене, вие постигате холистичен подход към лечението на тинитус. Така ще се радвате на по-качествен начин на живот.

Ето няколко препоръки по отношение на храненето:

 • Елиминирайте от менюто червените меса и преработените храни, които съдържат консерванти.
 • Не консумирайте пържени или люти храни.
 • Оставете солта настрана и избягвайте консумацията на бяло брашно.
 • Не консумирайте алкохол и газирани напитки.
 • Повишете консумацията на пресни плодове и зеленчуци, както и на пълнозърнести хлябове, ядки и др.
 • Редовно пийте чай от джинджифил.

 

Може да ви заинтересува ...
Какво разкриват ушите ви за вас
Mejor con SaludLeerlo en Mejor con Salud
Какво разкриват ушите ви за вас

Различните части на тялото могат да разкрият за организма много повече, отколкото си мислим. Това включва и ушите. Разберете какво са способни да разкрият.