Причини и лечение на метаболитната ацидоза

Пациентите с бъбречна недостатъчност изискват хемодиализа, която понякога се използва също за хора с натравяне от етиленгликол, метанол и салицилат. Като цяло, лечението на метаболитната ацидоза е предназначено за лекуване на първопричината, предизвикала заболяването.
Причини и лечение на метаболитната ацидоза

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Метаболитната ацидоза причинява намаляване на концентрацията на бикарбонат в тялото. Следователно, окислява pH в кръвта. Тогава, това намаляване идва с компенсираща капка в частичното налягане на въглеродния диоксид. Общо взето, това е аномалия на баланса на киселинната база, която причинява кръвта да има твърде много киселини.

Има няколко нива на тежест, някои от които могат да бъдат фатални.

Метаболитната ацидоза е нарушение на баланса на киселинната база, които намалява кръвното pH, намалява нивата на въглероден диоксид и причинява хипервентилация като компенсаторен механизъм.

Причини за метаболитната ацидоза

Метаболитната ацидоза: снимка на къв във вените

Обикновено, появата на метаболитна ацидоза е причинена от повече от един механизъм наведнъж, като например:

 • Прекомерен прием или прекомерно едногенно производство на нелетливи киселини. Например, диабетна кетоацидоза, лактозна ацидоза или ацидоза, причинена от прием на киселинен предшественик може да предизвика всичко това.
 • Промяна в регенерация на бикарбонат в бъбреците (ацидоза при хронична или остъра бъбречна недостатъчност или нарушена секреция на протони в дисталните тубули (дистална бъбречна тубуларна ацидоза).
 • Загуба на основни вещества. Обикновено тази загуба може да възникне в бъбреците или храносмилателния тракт.

Симптоми на метаболитната ацидоза

Симптомите на метаболитната ацидоза не са специфични. Поради тази причина, това заболяване може да бъде трудно за диагностициране. Обаче, ако пациента има ясни признаци, които ще накарат медицинския специалист да поиска изследване на газ от артериална кръв, тогава ще е по-лесно.

Като цяло, симптомите, от които страдат тези пациенти, включват:

 • Болка в гръдния кош.
 • Сърцебиене.
 • Главоболие.
 • Променен психически статус. Като цяло, това включва тежка тревога, понижена зрителна острота и гадене. Също така, повръщане, болка в корема, промени в апетита и сваляне на килограми може да възникнат.
 • Накрая, хората, които страдат от метаболитна ацидоза, често проявяват дишане на Кусмаул. Този вид дишане е дълбок и бърз и често придружава диабетната кетоацидоза.

Още повече, силната ацидоза може да доведе до неврологични и сърдечни усложнения:

 • Неврологични усложнения. Като цяло, това включва летаргия, ступор, кома и пристъпи.
 • Сърдечни усложнения. Аритмии и намалена реакция на епинефрин може да възникнат. Освен това, и двете ситуации водят до хипотония.
 • Тежката метаболитна ацидоза може да доведе до шок или смърт.

Диагноза

Жена, дарява кръв в болница

Като цяло, определени изследвания могат да помогнат за диагностицирането на метаболитна ацидоза. Също така, те могат да определят дали причината е дихателно заболяване или метаболитен проблем.

Обиновено тестовете включват:

 • Изследвания на газ в артериалната кръв.
 • Обширен метаболителен панел. Това е поредица от кръвни изследвания, която измерва нивата на натрий в кръвта и нивата на калий, бъбречна функция и други химични вещества и функции.
 • pH в урината.
 • Кетони в урината и кръвта.
 • Изследване на млечната киселина.

Лечение на метаболитна ацидоза

Първо, медицинските специалисти трябва да предпишат лечение за причината, която предизвиква заболяването. Пациентите с бъбречна недостатъчност изискват хемодиализа. Понякога, лекарите използват това също за хора с натравяне от етиленгликол, метанол и салицилат.

Тогава, при случаи на сериозна ацидоза, лекарите обикновено прилагат натриев бикарбонат. Обаче, те трябва внимателно да правят това. Това е така, защото е вредно при определени обстоятелства.

Като цяло, терапията с бикарбонат е безопасна и подходяща. Обаче, когато ацидозата е възникнала поради натрупването на органични киселини, тази терапия е противоречива. Това е така, защото не намалява нивата на смъртност при тези заболявания. Освен това, може да идва с определени рискове.

Обаче, въпреки тези и останалите противопоказания, повечето специалисти все още препоръчват прилагане на венозен бикарбонат за тежка метаболитна ацидоза, която предизвиква нива на кръвно pH под 7,1.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Vargas Flores, T. (2014). Acidosis metabólica. Revista de Actualización Clínica Investiga.
 • Scharnagl, H., März, W., Böhm, M., Luger, T. A., Fracassi, F., Diana, A., … Goffin, E. (2010). Acidosis, Metabolic. In Encyclopedia of Molecular Mechanisms of Disease. https://doi.org/10.1007/978-3-540-29676-8_16
 • Márquez-gonzález, C. H. (2012). gasometría durante la guardia. Rev Med Inst Mex Seguro Soc.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.