Устройства за контрол на диабета и нивата на глюкозата

Постоянното следене на глюкозата и физически упражнения са задължителни когато имаме диабет. В днешната статия ще ви разкажем за някои устройства за контрол на диабета.
Устройства за контрол на диабета и нивата на глюкозата

Написано от Maite Córdova Vena

Последна актуализация: 09 август, 2022

Контролът над диабета е жизненоважен за всеки човек, засегнат от това заболяване. На първо място, те трябва да следват съветите на личния си лекар и да ги допълват с добри ежедневни навици. Те могат да варират от диета до правилна хидратация и здравословен режим на упражнения. Днес ще ви разкажем за някои устройства за контрол на диабета.

След това, трябва да подкрепите това с редовен отчет на дейностите, които провеждате. Целта е да поддържате добрите си навици. В зависимост от информацията, която събирате, вашия лекар ще ви помогне да прецените кое е добро за вас и кое не е.

Добрата новина е, че вече няма да ви се налага да правите всичко това на ръка. В наши дни, напредъкът в технологиите предлага всякакви видове удобства, като устройствата за контрол на диабета са сред тях.

Устройства за контрол на диабета

Глюкомери

Устройства за контрол на диабета: глюкомери

Глюкомерът е едно от най-често използваните устройства за контрол на диабета поради своята лекота и лесен начин на употреба.

Глюкомерите са широко използвани от хора с диабет. Те са жизненоважни от години за лечението и контрола над диабета у дома. Това е устройство, което помага да получите моментална информация за концентрацията на глюкозата в кръвта.

Начинът, по който това устройство работи, е като се взема малка проба от капилярната кръв. След това, анализира стойностите и след няколко секунди (между 5 и 6) дава резултат от mg/dL (милиграма на децилитър).

За разлика от изследванията, провеждани в болнична обстановка, не е задължително да се опитвате да причините повишаване на хипергликемията за да го измерите. Вместо това, разчитането се прави въз основа на стойностите, измерени във вашата кръвна проба.

Обаче, за да проведете изследване на хипергликемията, човекът трябва да консумира определено количество глюкоза на празен стомах. Обикновено ще получите резултат след няколко часа.

Устройства за контрол на диабета: имплантирани монитори

Имплантирани монитори за контрол на диабета

Можете да получите информация в реално време за глюкозата в кръвта с вграден монитор.

Освен глюкомера, хората започват да използват други видове устройства като вградени монитори. Тези устройства се вкарват под кожата и дават постоянно наблюдение. Те са известни още като „продължителни измервачи на глюкоза в реално време“.

За разлика от другите устройства, тези видове сензори измерват интерстициалната течност. Това е течността, която заобикаля клетките на вашите тъкани под кожата ви. Така че, това не е заместител за глюкомер, а допълващ инструмент.

Продължителните сензори за глюкозата са много важни помощни средства. Това е предимно, защото, освен че се събира повече информация за по-подробни изследвания, те също напомнят на пациента. Тези напомняния се случват между 10 и 30 минути преди хипогликемията и хипергликемията да стигнат връхната си точка. Също така, подобни напомняния позволяват на пациента да вземе нужните мерки за да контролира връхните им точки и да поддържа качеството си на живот.

Accu-check има сензор, който се имплантира в ръката. Този сензор трябва да се замества два пъти в годината. Освен това, останалите глюкомери налични на пазара, изискват заместване един път или два пъти в седмицата. Така че, този глюкомер има големи предимства и дава на пациента по-голямо спокойствие за по-дълъг период от време.

Устройства за контрол на диабета: мобилни приложения за телефони

Повечето следящи устройства се продават заедно с приложение за контрол, което се свързва със сензора, за да събере данните от мобилния телефон. Това по-конкретно се постига чрез:

  • Разстояния, изминати през деня.
  • Изразходването на енергия по време на каквато и да било физическа дейност.

Обаче, имайте предвид, че мобилните приложения са нововъведение, което е доказано, че е полезно за контрол над диабета. Това е така, защото те улесняват събирането на данни. Следователно, това ви позволява да направите по-задълбочен анализ на здравословното ви състояние.

Възползвайте се от предимствата на тези устройства!

Как да поддържаме нивата на кръвната захар в норма

Тестер за измерване на глюкозата

Съществуващите устройства за контрол на диабета позволяват на хората да се насладят на по-добро качество на живот.

Трябва да поддържате режим за контрол на диабета и да намалите нивата на кръвната захар. Например:

  • Като за начало, наблюдавайте глюкозата в кръвта ви преди, по време и след всякаква физическа дейност.
  • Разпределете вашата физическа дейност предварително, така че, за да можете да ядете правилното количество въглехидрати и да регулирате вашите дози на инсулин.
  • Накрая, консумирайте въглехидрати по време на физически упражнения (особено когато това трае за дълго време).

Ако имате имплантиран постоянен глюкомер, тогава ще трябва само да погледнете екрана на мобилния ви телефон за да видите в реално време как се справяте и какво можете да направите за това. Тези видове устройства са, без съмнение, чудесен начин за подобряване на качеството на живот при човека.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Kittah NE, Vella A. MANAGEMENT OF ENDOCRINE DISEASE: Pathogenesis and management of hypoglycemia. Eur J Endocrinol. 2017 Jul;177(1):R37-R47. doi: 10.1530/EJE-16-1062. Epub 2017 Apr 5. PMID: 28381450.
  • Grajower MM, Horne BD. Clinical Management of Intermittent Fasting in Patients with Diabetes Mellitus. Nutrients. 2019 Apr 18;11(4):873. doi: 10.3390/nu11040873. PMID: 31003482; PMCID: PMC6521152.
  • Westman EC, Tondt J, Maguire E, Yancy WS Jr. Implementing a low-carbohydrate, ketogenic diet to manage type 2 diabetes mellitus. Expert Rev Endocrinol Metab. 2018 Sep;13(5):263-272. doi: 10.1080/17446651.2018.1523713. PMID: 30289048.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.