6 необичайни причини за появата на сърцебиене

Липсата на физическа активност, както и прекалено изтощителните тренировки могат да доведат до появата на сърцебиене. Затова трябва да търсите среден вариант, ако искате да се погрижите за здравето си.
6 необичайни причини за появата на сърцебиене

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

Усещате сърцебиене, но не знаете каква е причината за него? Дори и да не ви се вярва, причините за сърцебиенето са много и не винаги са толкова лесни за разпознаване.

Има много причини за появата на сърцебиене. Днес ще споделим с вас някои от най-важните от тях. Прочетете внимателно следващите редове (но не се тревожете прекалено).

Какво представлява в действителност сърцебиенето?

Преди да ви разкажем за причините за сърцебиенето трябва да знаете, че то представлява състояние, в което сърцето се чувства претоварено. Това се случва, когато сърцето бие по-бързо от нормалното.

Някои описват това усещане като „пърхане“ на сърцето. 

Сърцебиенето често е съпроводено с:

 • Виене на свят
 • Гадене
 • Паник атака
 • Болка в гърлото и врата

Причините за появата на сърцебиене

Ако усещате необичайно сърцебиене е важно да анализирате начина си на живот. Най-често малките промени са достатъчни за решаването на проблема.

1.Тревожност
нервност и сърцебиене

Тревожността е една от основните причини за появата на сърцебиене. Важно е да знаете как да контролирате емоциите си, когато сте на ръба на паник атака.

Сърцебиенето причинено от тревожност не ви излага на огромен риск, но трябва да опитате да се успокоите и да вземете превес над емоциите си, за да решите проблема бързо.

Един от начините за справяне е като легнете и започнете да си мислите за нещо хубаво и успокояващо. Така ще забравите за сърцебиенето си.

Малко по малко сърцето ви ще възстанови нормалния си ритъм.

Добре е да избягвате напитките с кофеин, когато се чувствате нервни. Вместо кафе заложете на чаша чай от лайка или мента.

2.Стрес

Ако често сте стресирани сърцето ви най-вероятно страда. Затова втората причина за появата на сърцебиене е забързаният ви начин на живот.

Причината за това е, че кръвта ви циркулира бавно, а това може да доведе до проблеми с кръвното ви налягане и сърцето.

Ако усещате постоянно сърцебиене през последните няколко дена опитайте да:

 • Изразходвате енергията си и да се освободете от стреса
 • Водите по-спокоен начин на живот
 • Разпределите ясно задачите и работата си

3.Липса на физическа активност
липса на физическа активност и сърцебиене

И вие ли сте един от онези хора избягващи спортуването на всяка цена? Може би трябва да промените този свой навик, ако искате да водите по-здравословен начин на живот.

Дори да не ви се вярва липсата на физическа активност е друга причина за появата на сърцебиене. Важно е да упражнявате някаква физическа активност поне 30 минути два пъти седмично.

За много хора ходенето от дома им до работата или до магазина е достатъчно. Много фитнес експерти твърдят, че трябва да извършвате физическа дейност с цел спортуване.

Ако не отделите нужното време да се преоблечете за тренировка и не планирате действията си, тялото и умът ви няма да ги регистрират като вид спортуване.

4.Прекалено натоварващи тренировки

Всички знаем, че прекаляването с каквото и да е било не е полезно. Затова и прекалено натоварващите тренировки са толкова вредни, колкото и самото бездействие.

Вредното въздействие е по-забележимо при хората над 40 години и тези решили да упражняват силно натоварващи спортове.

Това е друга причина за появата на сърцебиене, дори ако останалата част от тялото ви се чувства добре. За да сте сигурни, че физическите ви занимания не водят до появата на сърцебиене запомнете следното:

 • Спортувайте в ритъм отговарящ на личните ви възможности.
 • Започнете с по-леки упражнения и постепенно увеличавайте натовареността им.
 • Потърсете помощта на фитнес инструктор.
 • Консултирайте се с лекар преди да започнете да се занимавате с какъвто и да е било нов спорт .
 • Разтегнете се и загрейте преди да започнете тренировката си.

5.Ниско кръвно налягане
ниско кръвно налягане и сърцебиене

Ниското кръвно налягане е много опасно състояние. То директно атакува сърцето и може да причини появата на сърцебиене и усещане на тежест в сърцето.

Ако лекарят ви е поставил диагноза ниско кръвно налягане е много важно да спазвате съветите му. Най-важното е да не позволявате състоянието ви да се влоши и да не сменяте предписаните ви лекарства. 

За да не натоварвате излишно сърцето си можете просто да се ограничите с излизането на една разходка ежедневно.

6.Предишни сърдечни проблеми
сърдечни проблеми и сърцебиене

Имали ли сте някога проблеми със сърцето? Някои хора страдат от сърдечни проблеми през детството си и след това тези проблеми отшумяват.

Лошото е, че възрастта, стресът и вредните навици могат да се превърнат само в част от възможните причини за появата на сърцебиене.

Ако в миналото сте имали проблеми със сърцето е важно да запомните следното:

 • Избягвайте прекомерната консумация на кофеинови и алкохолни напитки.
 • Спортувайте редовно, без да се натоварвате.
 • Винаги се консултирайте с лекар за промените в приема на лекарствата ви.

Както виждате необичайните причини за появата на сърцебиене са различни. Съветваме ви винаги да обръщате внимание, ако усетите промяна в ритъма на сърцето си.

Ако сърцебиенето ви се появява рядко няма защо да се тревожите. Просто го приемете като сигнал, че трябва да започнете да водите по-здравословен начин на живот. 

Ако сърцебиенето ви се появява често трябва да посетите възможно най-скоро кардиолог.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.