11 прически за жени над 45

Ако искате да изглеждате по-млади, помислете за тези страхотни прически за жени над 45!
11 прически за жени над 45

Последна актуализация: 27 октомври, 2023

Повечето жени над 45 често се чудят дали е възможно да намерят красиви прически, които да ги направят да изглеждат по-млади и по-сияещи. Отговорът е да! Намирането на правилната прическа може да бъде тайната за постигане на подмладяващ ефект, без да се прибягва до скъпи процедури.

Ако търсите промяна във външния си вид, тази статия ще ви запознае с най-новите тенденции в прическите, които завладяват модния свят. От класическия тъп боб до дръзката пикси прическа ще намерите перфектната прическа, която да подхожда на вашите черти на лицето и индивидуалност.

И така, готови ли сте да разберете коя прическа ще ви накара да се почувствате освежени? Прочетете следващите редове, за да разберете!

Какво трябва да имам предвид преди да се подстрижа?

Когато сте над 40 години, може да се чувствате несигурни коя прическа да изберете и в каква посока да поемете със своя стил. Независимо дали косата ви е права, вълниста или къдрава, прическата, която ще ви даде най-младежкия ефект, е тази, която подчертава вашата личност.

За щастие има някои насоки, които могат да ви помогнат да изберете такава, която отговаря на вашите предпочитания:

  • Дължина: препоръчително е дължината на косата да е на или над нивото на ключицата, тъй като ще придаде свежест на лицето и ще придаде на косата по-голям обем и движение.
  • Бретон: ако решите да имате, в идеалния случай на нивото на скулите. Бретонът трябва да е отворен, за да подчертае чертите ви. Бретонът също помага за намаляване на признаците на стареене по челото.
  • Пластове: помагат да се даде живот на фината коса без движение.
В зависимост от чертите и типа на косата ви, дадена прическа вероятно ще ви отива повече от друга. Поради тази причина е важно да попитате вашия стилист кой е най-добрият вариант за вас.

Какви прически се препоръчват за жени над 45 години?

С течение на годините е нормално косата да претърпи промени, като загуба на еластичност, намалена плътност и забавен растеж. Тези ефекти могат да бъдат приписани на менопаузата или стреса.

Но няма причина за притеснение, тъй като има възможности да подобрите външния вид и да изглеждате по-млади и свежи. Един от тях е да потърсите нова прическа, която да ви осигури подмладяващ и модерен вид.

Ето няколко прически, които биха могли да ви помогнат да постигнете желания ефект.

1. Прически за жени над 45 – Полубоб

Полубобът е прическа, която никога не излиза от мода и винаги се завръща със стил. Идеална е за всеки тип коса и тъй като е прическа с дължина до раменете, придава усещане за по-голяма плътност и обем на косата. Освен това не изисква много поддръжка и може да бъде оформена по различни начини за по-небрежен или изтънчен вид.

Прически за жени над 45 - половин боб
Полубобът е прическа с дължина до раменете, придава усещане за по-голяма плътност и обем на косата.

Смятаме, че може да ви е интересно да прочетете и: Как да изберете идеалната боя за коса според цвета на кожата си

2. Прическата „пикси“

Пикси е класическа прическа, която е популярна от 50-те години на миналия век. Носеха я холивудски знаменитости като Одри Хепбърн.

Ако търсите елегантен и смел стил, тази прическа е идеална за вас. Състои се от къса дължина отзад и отстрани на главата, докато горната част на косата е малко по-дълга.

Често се допълва с бретон, дълъг или къс. Поддържа се лесно и може да се стилизира по различни начини.

Прически за жени над 45
Пиксито е класическа прическа, която е популярна от 50-те години на миналия век.

3. Тъпият боб

Прическата, наречена блант боб, е модерен вариант на класическия боб, включващ някои актуализирани модификации. Това е къс боб с протрити краища, което му придава движение. Този стил е подходящ за всеки тип лице.

Прическа тъп боб
Тъпият боб е модерен вариант на класическия боб.

4. Прически за жени над 45 – каре с бретон

Каре е една от прическите, които могат да бъдат много подходящи за жени над 45 години с удължени и овални лица. Този стил съчетава аспекти на боб и лоб. Може да се адаптира към различни текстури на косата, независимо дали е къдрава или на пластове.

Възможно е включване на бретон. Въпреки това е важно да се уверите, че има текстура и движение, за да допълни външния вид.

Модерна прическа
Каре е една от прическите, които могат да бъдат много подходящи за жени над 45 години с удължени и овални лица.

Харесва ли ви тази статия? Може да прочетете и: Прическа пеперуда: предимства и препоръки

5. Подстригване на пластове

Ако търсите преобразяване и искате да изглеждате младежки и модерни, подстригването на пластове може да бъде идеалният вариант за вас. Защо?

Е, не само ще ви помогне да създадете обем и движение на косата си, но също така е лесна за поддръжка и оформяне. Този стил е идеален за зрели жени, които искат да изглеждат по-млади, без да се налага да жертват елегантността, която характеризира личния им стил.

Най-новите прически
Ако търсите преобразяване и искате да изглеждате младежки и модерни, подстригването на пластове може да бъде идеалният вариант за вас.

6. Прически за жени над 45 – небрежен вид

Рошавата прическа е перфектен вариант, ако искате модерна и небрежна визия. Състои се от подстригване на косата на неравномерни пластове и след това текстуриране, за да се постигне рошав и разрошен ефект.

Поддържа се лесно и може да се стилизира по различни начини. Като цяло, това е оптимален избор за жени, които искат да експериментират с елегантен и модерен стил.

Подходящи прически за жени над 45
Рошавата визия е оптимален избор за жени, които искат да експериментират с елегантен и модерен стил.

7. Прическата бикси за жени над 45 години

Бикси е много универсална прическа, която може да се адаптира към всеки тип лице. Основната й характеристика е комбинацията от къси и дълги слоеве, които придават младежки и свеж вид.

Може да се носи със или без бретон. В зависимост от дължината на косата могат да се създават различни стилове и текстури.

Освен че е подмладяващ вариант, тя е много лесна за поддръжка и оформяне. Препоръчва се за зрели жени, които искат модерна и смела промяна на визията, без компромис с удобството и практичността.

Прическа bixie
Бикси е много универсална прическа, която може да се адаптира към всеки тип лице.

8. Nape bob

Nape bob е идеалната прическа за жени, които търсят изискан и елегантен стил . Популяризирана от талантливата актриса Кейт Бланшет, тя се характеризира с дължината си на тила, която създава движение и плътност.

За обемен ефект могат да се добавят меки слоеве. Препоръчително е да се подстрижете с лек наклон от тила към брадичката и да оставите шията непокрита. За по-бляскава визия може да бъде оформена с меки вълни или разделена на една страна.

Красиво оформена прическа
Популяризиран от талантливата актриса Кейт Бланшет, Nape bob се характеризира с дължината си на тила, което създава движение и плътност.

9. Clavicut

Clavicut е друга универсална прическа за жени над 45 години. Не само е удобна за носене, но и добавя нотка елегантност.

Средната дължина я прави идеална за всеки тип лице и подхожда на всеки тип коса. Можете да я носите с или без бретон, права или къдрава, сресана на една страна или естествена. Също така ви позволява да играете с различни аксесоари, за да й придадете своя личен щрих.

Редовно поддържане и оформяне на прическата
Средната дължина на тази прическа я прави идеална за всеки тип лице и подхожда на всеки тип коса.

10. Миксито

Смесената прическа е универсална и красива, независимо дали имате права или къдрава коса. Освен че рамкира лицето, има ефект против стареене, което я прави популярна сред зрелите жени.

Може да се оформя по различни начини, за да се създаде разнообразие от стилове. Носите я изглеждайки меко и естествено или смело и разхвърляно.

Късите прически също са модерни.
Освен че рамкира лицето, тази прическа има ефект против стареене, което я прави популярна сред по-възрастните жени.

11. Дълъг бретон

Този стил никога не губи своя чар! Това е прическа на пластове с дълъг бретон. Тя е идеална за рамкиране на лицето и прикриване на мимически бръчки. Освен това е много гъвкава и може да се адаптира към различни текстури.

Прически за жени над 45

Изберете прическата, която най-добре подчертава вашата личност

В заключение, важно е да запомните, че има прическа за всеки човек и начин на живот. Независимо дали сте жена над 45 с права или къдрава коса, винаги можете да намерите прическа, която ви кара да се чувствате сияйна и модерна. Осмелете се да експериментирате и намерете идеалната за вас!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Zouboulis, C. C., Blume-Peytavi, U., Kosmadaki, M., Roó, E., Vexiau-Robert, D., Kerob, D., & Goldstein, S. R. (2022). Skin, hair and beyond: the impact of menopause. Climacteric: the journal of the International Menopause Society, 25(5), 434–442. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35377827/

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.