Как да изберете идеалната боя за коса според цвета на кожата си

За избирането на правилния цвят на косата според тена на кожата ви има някои много интересни концепции, които можете да научите, за да постигнете невероятни резултати. Вижте това пълно ръководство.
Как да изберете идеалната боя за коса според цвета на кожата си

Написано от Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Последна актуализация: 14 юни, 2023

Изборът на идеалната боя за коса не винаги е лесен. Има много фактори, които трябва да вземете предвид, като тена на кожата и цвета на очите ви.

Именно защото не е лесно да намерите идеалния цвят за вашата коса, днес ще говорим за колориметрията и как тази наука може да ви помогне да се доближите до перфектния външен вид, който искате. Ако търсите промяна или вече сте били разочаровани няколко пъти, че не се е получило така, както сте очаквали, тогава прочетете следващите редове!

Колориметрията може да ви помогне да изберете вашия идеален цвят на косата

Колориметрията е наука, която се фокусира върху анализа на цвета. Благодарение на тази наука можем да видим различните нюанси в цифрова скала, като тази, която виждаме в боите за коса, които купуваме. Под тази скала цветовете се измерват и смесват според очакваните резултати.

Колориметрията на косата, от друга страна, е клонът, който използва тази наука, за да знае как да боядисвате косата според желаната наситеност, интензивност и яркост. Използва се и за определяне на идеалния нюанс според тена на кожата ви, цвета на очите и текущото състояние на косата ви.

Университетските публикации, посветени на колориметрията на косата, посочват, че когато боядисвате косата, трябва да вземете предвид състоянието на косата си, дали косата ви е била третирана преди това или не и дали текущият нюанс е равномерен или има малко сиво в него.

Резултатите ще зависят от всички тези фактори. Удивително, нали?

Основи на колориметрията: Как да изберем идеалната боя за коса

За да разберете полезността на колориметрията за избор на идеалния цвят на косата, трябва да знаете основите. Ето какви са те.

Избор на идеалната боя за коса – хроматичният кръг

Хроматичният кръг е открит от Исак Нютон и е отправна точка за хиляди приложения на цветовете в маркетинга, рекламата и дори психологията. Основава се на кръг с шест нюанса, отразени в разлагането на светлината спрямо слънчевия спектър: червено, жълто и синьо (основни цветове), последвано от тъмно синьо, зелено и лилаво.

От тези нюанси обаче възникват цветови семейства, чиито вариации зависят от интензитета. В пълен хроматичен кръг могат да се наблюдават до 12 различни нюанса.

Хроматичен кръг
Хроматичният кръг има приложения в много различни области.

Смятаме, че може да ви хареса да прочетете и тази статия: Как да съживим боядисана и изтощена коса

Цветови вариации

Вариациите на цвета се определят според неговата дълбочина или вариация, която се измерва в цифрова скала, която варира от 1 до 10. 1 е най-тъмното (черно), а 10 е най-светлото (платинено или изключително светло русо).

Това е пълната скала:

 1. Черно
 2. Тъмнокафяво
 3. Кестеняво
 4. Средно кафяво
 5. Светлокафяво
 6. Тъмнорусо
 7. Средно русо
 8. Светлорусо
 9. Много светлорусо
 10. Платинено или изключително светлорусо

Така че, когато избирате идеалната боя за коса за вашия цвят на кожата, трябва да помислите какъв вариант на нюанса искате. Вашата промяна на външния вид ще бъде по-тъмна или по-светла въз основа на това.

Избор на идеалната боя за коса –  отражение на цвета

Друга числена скала на колориметрията на косата, която трябва да вземете предвид, е отражението или оттенъка.

В тази категория намираме следното:

 1. Син – пепеляв
 2. Виолетово – преливащо, перлено
 3. Жълто – златно
 4. Оранжево – медно
 5. Махагон – кестеняво
 6. Червено – червеникаво
 7. Зелено – зелено

Как да изберете идеалната боя за коса според тена на вашата кожа

Със знанията, които споделихме с вас, ще откриете значението на числата, които придружават боите. Ето един пример, например: синьо-черната боя за коса ще има номенклатура от 1 – 1.

Първото нещо, което трябва да изберете, е да вземете предвид настоящия си цвят на косата, който се нарича вашият “основен”. Също така трябва да решите дали искате да го изсветлите или потъмните, което можете да направите, като разгледате скалата от вариации.

Имайте предвид, че за по-дълготраен, по-естествен тон трябва да изберете цвят, който е две нива по-светъл или по-тъмен от основата на косата ви. Но ако искате да изглеждате по-топло, изберете кестеняво, бронзово или златно. За по-студен тон изберете пепел или опушени тонове.

Как да избирате между топли и студени тонове в зависимост от цвета на кожата си?

Това е страхотен – и често срещан – въпрос. Има няколко съвета, за да определите дали студените или топлите тонове са вашето нещо.

 • Излезте на слънце за известно време. Ако станете червени и не почернявате, хладните тонове са правилният начин. От друга страна, ако почернявате лесно, тогава трябва да изберете топли тонове.
 • Погледнете се в огледалото, като поставите златен лист хартия от едната страна на лицето си и сребърен от другата. Определете кой ви кара да изглеждате по-добре. Ако е златно, топлите цветове са вашия избор.
 • Проверете тонуса на вените на китката си. Ако забележите, че те са синкави или виолетови на цвят, студените нюанси са подходящи за вас. Изглеждат ли зеленикави? Тогава топлите нюанси са най-добри.
 • Получете професионален съвет. Изборът на цвета на косата има своите сложности. Така че, ако имате бюджет и искате допълнителна помощ, не се колебайте да се обърнете към професионалист в областта.

Харесва ли ви тази статия? Може да искате да прочетете и: Най-добрият начин за изсветляване на косата, без да я увреждате

Препоръки за цвят за всеки тон на кожата

Знаем, че не е лесно да се разберат номенклатурите и основите на колориметрията на косата. И така, бихме искали да завършим тази бележка с някои общи препоръки, които ще ви доведат до идеалния цвят на косата според вашия тен на кожата:

 • Светла кожа: кафявите тонове с медени и златисти нюанси са идеални.
 • Светлите и розови цветове на кожата изглеждат страхотно с пепелно руса, шампанско и дори платинена коса.
 • Кожата на светлата брюнетка изглежда добре с кафяви тонове с карамелени, кестеняви или кестеняви отблясъци.
 • Кожата на тъмната брюнетка се съчетава добре с нюанси като наситено кафяво, черно, винено или бордо.

Сега можете да изберете идеалния цвят на косата според вашия тен на кожата и да изглеждате така, както винаги сте искали, без никакъв страх.

Не забравяйте, че можете да използвате цвят, който не съответства на тена на кожата ви, ако желаете, но е добра идея да вземете предвид тези аспекти. В крайна сметка те ще ви накарат да се насладите на невероятни резултати.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.