Прическа пеперуда: предимства и препоръки

Подстрижката, която е на мода в салоните за красота, е прическата тип пеперуда. Нека да разберем за какво става въпрос.
Прическа пеперуда: предимства и препоръки

Написано от Maria Jimena Freytes

Последна актуализация: 29 януари, 2023

Тази прическа пеперуда е модерна в социалните мрежи, модните подиуми и фризьорските салони по света. Ето защо този път ще говорим за този вид прическа, която е хит сред знаменитостите.

С прости линии и вълни, които осигуряват движение, тя постепенно се превърна в отличен вариант за тези, които искат дълга и къса прическа едновременно. Нека прегледаме какво представлява, как се оформя и на кои лица изглежда най-добре.

Какво представлява тази прическа пеперуда?

Това е прическа, вдъхновена от 70-те години, тъй като вече знаем, че има времена, които са белязали крайъгълни камъци в историята на модата. Това е прическа, която предлага горен слой къса коса, с други слоеве по-дълга коса, които осигуряват гъвкавост и движение.

Френски стил, който предлага елегантност, това е тенденция, която е харесвана поради една основна причина: идеална е за тези, които искат да променят външния си вид, но без да подстригват косата си твърде много.

Подстригването тип пеперуда означава да носите по-къси слоеве коса отгоре и други по-дълги към задната част на главата. Тоест на пръв поглед изглежда като къса коса, но в действителност има слоеве, които се сливат с по-дългите.

По принцип се препоръчва горният слой да бъде отделен или разграничен от долния, тъй като по този начин ще изглежда, че имате къса коса. Ето защо е толкова популярен сред тези, които искат да дадат живот и движение на косата си, но не искат да жертват дължината й.

От друга страна, това е перфектна прическа за фина коса, която няма обем. Оформянето на пластове спомага обемния вид на косата.

къса прическа
Не всеки иска къса коса или не желае да жертва дългата си коса. За тях един от вариантите е прическа пеперуда.

За кого се препоръчва?

Първото нещо, което трябва да споменем е, че може да се прави на права или леко чуплива коса и не се препоръчва за къдрава коса, тъй като ефектът на пластове не е много подходящ за последната. По същия начин подстригването е идеално за коса, която рамкира квадратни или издължени лица. Тъй като хармонизира пропорциите на чертите и крайният резултат е страхотен.

Това прическа, която не изисква много грижи. Поддържа се лесно. Може да се носи свободно или на неофициална конска опашка.

Съвети за страхотна прическа тип пеперуда

Не забравяйте, че дължината на слоевете трябва да бъде перфектно диференцирана, за да създадете известната оптична илюзия на къса, но и дълга коса. В този смисъл най-късият слой трябва да е на нивото на челюстта, докато най-дългият трябва да пада точно под рамото.

Що се отнася до това как да оформите прическа тип пеперуда, идеалното е да носите път по средата или само встрани. Можете да нанесете обичайния си стилизиращ крем, за да оформите вълните. Ако предпочитате вдигната косата си, оставете по-късите кичури коса пуснати и просто приберете по-дългите.

Как обяснявате какво искате на стилиста? Дори ако говорим за професионален стилист, най-добре е да обясните, че търсите подстригване на пластове, за да придадете обем на косата си.

Споменете също, че искате най-късият слой да достига до линията на челюстта ви. Обяснете, че най-дългият слой трябва да стига до раменете ви.

Можете да използвате снимката на известната Хейли Стайнфелд, на корицата на тази статия, като справка.

С бретон или без? Теорията казва да, може да носите бретон, но с дължина на челюстта. Тоест това ще бъде първият слой коса.

Когато отидете при стилиста, споменете, че искате два вида пластове: къс преден и по-дълъг заден.

Прическата пеперуда е тенденция, която набира популярност

Ако сте от хората, които не се стремят към радикални промени в косата, смятаме, че тази прическа е идеална за вас. Ще забележите промяна, но все още ще имате същата дължина на косата, както преди.

Ако искате, можете да допълните прическата с акценти няколко нюанса по-светли от косата ви. Така ще бъдете по-шик и с вид на дива.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Morán Morán, M. Y. (2017). Técnicas de corte de cabello y su incidencia en el proceso formativo de los Estudiantes de Belleza del Centro de Formación Artesanal Rene, Cantón Milagro, Provincia del Guayas(Bachelor’s thesis, Babahoyo: UTB, 2017).
  • Quiroz Zambrano, M. V. (2018). Belleza femenina y su influencia en la enseñanza de cortes de cabello de las damas de la comunidad¨ Chabelita¨ cantón Pichincha, provincia de Manabí(Bachelor’s thesis, Babahoyo: UTB, 2017).
  • Parrales Rosado, Á. R. (2015). Cortes y estilos del cabello, inciden en la enseñanza aprendizaje a los estudiantes de bachillerato 
  • Santamaría, R. (2000). Truquitos para cuidar el cabello¡ desenrédese!.
  • Ramiro Gómez, B. (2022). Revistas de moda: arte y publicidad.
  • CARRILLO TROYA, C. O. N. C. E. P. C. I. O. N., FERNANDEZ CANALES, Y. O. L. A. N. D. A., & TALAVERANO FUENTES, A. B. (2003). Higiene y esterilización en los salones de peluquería. Editorial Paraninfo.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.