Препоръки за по-възрастните граждани по време на карантина

Хората, които са над 65 години, са по-уязвими към развиването на сериозни последствия като резултат от коронавирус. В статията по-долу ще подчертаем препоръките за по-възрастните граждани по време на карантината, които са по-специфични отколкото за останалата част от населението.
Препоръки за по-възрастните граждани по време на карантина

Последна актуализация: 11 януари, 2022

Пандемията от COVID -19 продължава да напредва и възрастните хора представляват група, която е подложена на риск от изпитване на най-лошите симптоми на тази болест, които понякога могат да се окажат фатални. Следователно, хората от тази възрастова група са приоритетни когато става въпрос за грижи. В днешната статия ще минем в по-големи подробности относно препоръки за по-възрастните граждани по време на карантината от коронавирус.

Целта на тази карантина е да се изравни кривата на заразяване, според указанията на епидемиолозите. С други думи, намаляването на бързината, с която вируса се разпространява през времето. По този начин се дава предимство на нашата здравна система да реагира подобаващо на вируса без да става претоварено.

Настоящето огнище на коронавирус започва в град Ухан, Китай през декември 2019. В Китай повече от 80,000 хора са заразени. Същевременно, се е разширил около света с повече от 200,000 хора и е причинил, както споменаваме, близо 9000 смъртни случаи.

Нивото на смъртност от COVID-19 е приблизително от 3 до 4%, което означава, че приблизително 4 от всеки 100 заразени индивиди умират. Обаче, когато отделяме данните, истинските рискови групи се появяват. Хората, които са над 65 години, са по-застрашени от умиране от усложнения на коронавирус. Още повече, при тези, които са по-възрастни от 80, нивото на смъртност е приблизително 15%.

Препоръки за по-възрастните граждани: каква е целта на карантината?

Целта на изолацията, която е препоръчителна за всички граждани, е да се намали разпространението на коронавируса. Може би, последната бройка на заразени хора ще бъде същата каквато би била и без тези мерки. Обаче, карантината дава време на здравните системи да реагират.

Още повече, основната цел на изолационните мерки е да се предпазят най-уязвимите групи. Данните показват, че групите, които имат най-голяма вероятност да претърпят сериозни последствия от коронавируса, са следните:

  • Хора над 65 години
  • Хора, които страдат от хронични заболявания
  • Тези с отслабнала автоимунна система.

Карантината е по-скоро социална отговорност отколкото законно налагане от правителството, но много правителства са го наложили законно. Дори и ако сте млади и не притежавате гореспоменатите здравословни проблеми, все още е важно да останете у дома. Защо? За да помогнете вируса да не стига до вашите приятели, съседи, членове от семейството и познати, които са подложени на по-голяма опасност.

Препоръки за по-възрастните граждани: разтревожен възрастен мъж

Хората, над 65 години, съставляват група, която е подложена на по-голям риск когато става въпрос за тази пандемия.

Препоръки за по-възрастните граждани: какво трябва да направят по време на карантината?

Мерките, посочени за по-възрастните граждани по време на карантината, са подобни на тези, които общото население трябва да спазва. Обаче, по-възрастните трява да ги спазват в по-голяма степен. Социалната изолация увеличава възможностите от предпазване и избягване на контакт с COVID -19.

По-възрастните трябва да останат у дома. Още повече, те трябва да избягват излизането на улицата и по-конкретно, ходенето в затворени пространства. Колкото се може повече, те трябва да стоят настрана от магазина и да имат приятел или член от семейството, който да напазарува за тях.

Миенето на ръцете трябва да е редовно, като се използва сапун и течаща вода за поне 20 секунди. Когато сте у дома, използването на дезинфектант за ръце не е задължително. Обаче, ако все пак влизат хора, те трябва да измият ръцете си на влизане и тръгване. Те също така трябва да мият ръцете си, ако докосват предмети.

Както споменахме в параграфа отгоре, посещенията трябва да се сведат до абсолютен минимум. Помнете, че децата могат да бъдат преносители и да разпространяват коронавируса без дори да показват симптоми. Следователно, е важно бабите, дядовците и внуците да стоят настрана един от друг за определен период от време.

Проблемът с лекарствата е по-конкретен. В страните, където карантината е наложителна, възрастните може да се наложат да излизат без лекарствата, от които се нуждаят. Това може да бъде за поне месец, имайки предвид, че изолационните мерки може да станат по-строги. Ако приятел, член от семейството или съсед отиде до аптеката вместо тях, това ще е идеално.

Лице на замислен възрастен мъж

Възрастните граждани не трябва да посрещат гости по време на карантината, освен ако не е абсолютно наложително.

Какво могат да направят останалите за по-възрастните граждани по време на карантината?

Като цяло, останалата част от населението трябва да помогне на по-възрастните да се съобразяват с карантината от коронавирус. Един начин за това е като правите покупки и купувате лекарства вместо тях. По този начин, им спестяваме нуждата да напускат домовете си.

Ако имате членове от семейството, които са над 65 години, окуражете ги да останат физически и психически активни по време на карантината. Има упражнения, които могат да правят у дома и умствени игри, които ще им помогнат да останат във форма.

Ако забележите, че един по-възрастен гражданин има съответстващи симптоми, защото той или тя споменава или защото вие сте забелязали-тогава трябва да се свържете със здравните власти. Помнете, че треската, кашлицата и умората са първите три симптоми на коронавирус.

Това е пандемия, която изисква отговорност от всеки гражданин. По-възрастните и останалите рискови групи са тези, които страдат най-много и следователно изискват всички наши грижи.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.