Пренаталният масаж: 4 предимства за бременните

Като всеки друг масаж, пренаталният масаж може да помогне за намаляването на стреса и тревогата и да облекчи болката в кръста и краката. Обаче, не се препоръчва при някои случаи. Продължавайте да четете!
Пренаталният масаж: 4 предимства за бременните

Написано от Virginia Martínez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Като всеки друг масаж, пренаталният масаж цели релаксация на ума и тялото, облекчаване на болката и да се чувстват бременните жени по-добре. Обаче, наясно ли сте с неговите предимства?

Пренаталният масаж: какво представлява?

Единствената разлика между обикновен и пренатален масаж е, че последният е подходящ за бременни жени. Освен това, този вид масаж има предвид особеностите и промените, които възникват при бременните жени. Следователно, специалистът пригажда техниките към тях. Това означава, че предродилния масажист взима предвид това, че по време на бременноста, центъра на гравитационните смени, предизвикващи шията, гърба и рамената да са подложени на по-голям стрес. Същото се отнася за долната част на гърба, която е по-схваната през тези месеци благодарение на качването на килограми.

Като цяло, предназначението на пренаталния масаж е да се облекчат тези мускули и части от тялото, за да се намали дискомфорта и болката. Също, като всеки друг масаж, неговата цел е също да ви накара да се чувствате по-добре, като релаксирате и намалите стреса и напрежението.

Пренаталният масаж: какви са предимствата?

1. Пренаталният масаж намалява стреса и тревогата

Пренаталният масаж: една бременна жена лежи в легло

След една сесия от пренатален масаж, бременните жени чувстват намалени нива на стрес и се наслаждават на по-спокоен сън.

Различни проучвания могли да потвърдят ефективността на предродилния масаж относно намаляването на стреса и нивата на тревожност при бременните жени. Освен това, бременните доброволки, които са получили 20-минутен пренатален масаж за пет седмици, съобщили за по-малко стрес от първата сесия.

Групата бременни жени, които са ходили на тези масажи, потвърдили, че настроението им се е подобрило, че техните нива на тревога са по-малки и че са се наслаждавали на по-спокоен сън. Освен това, тези предимства са също свързани с по-ниски нива на следродилна депресия.

2. Намалява болката в кръста

Едно от най-честите оплаквания по време на бременност е болката в горната и долната част на гърба. Именно, качването на килограми и натиска на бебето могат да изтощят мускулите, като по този начин бременните жени страдат от схващания и болки. Също така, развитието на бебето кара матката да увеличи размера си и центъра на гравитационните смени. Освен това, позицията на бременните жени се променя. Следователно, мускулите на гърба и долната част на гърба са претоварени.

В този смисъл, пренаталните масажи могат да помогнат за намаляване на прекомерното напрежение върху тези мускули и да ги облекчат. Някои проучвания показват, че прилагането на този вид масаж може да помогне за облекчаването на болката в долната част на гърба.

3. Намалява болката в краката и петите

Бременна жена с болка в краката

Масажът на краката може да помогне за намаляване на напрежението в тази област поради качването на килограми и задържане на течности.

Подобно на болката в долната част на гърба, много бременни жени също страдат от подути крака и пети. По време на бременността, притока на кръв се увеличава и качването на килограми запушва вените и артериите. След това, това засяга притока на кръв. Ако добавите задържането на течности и характерната умора за бременността, е нормално бременните жени да страдат от изтощени крака и дори крампи.

За да предотвратите този дискомфорт, е най-добре да предотвратите нормални нива на хидратация и да правите разходки, за да избегнете заседнал начин на живот. Също така, лекарите ви препоръчват да практикувате техники за релаксация и разтягане на засегнатите мускули. В този смисъл, пренаталните масажи помагат за намаляването на проблемите. Това е така, защото те търсят обща релаксация на всички мускули и също на мускулите на краката.

4. Предродилните масажи намаляват опасността от преждевременно раждане

Депресията и тревожността по време на бременността могат да идват с по-голяма опасност от активнот на плода и преждевременно раждане. Някои проучвания показват, че предродилните масажи могат да намаляват нивата на кортизол. За щастие, това може да доведе до намалени нива на стрес и тревога, и облекчава депресията.

От своя страна, депресираните бременни жени, които са получили предродилни масажи, са потвърдили по-ниска активност на плода и намален брой на преждевремненни раждания. Обаче, предимствата не са само за майката. Новородените на майки, които са получили предродилни масажи, също се наслаждават на по-ниски нива на кортизол!

Предпазни мерки за пренаталния масаж

Бременна жена на преглед при лекар

Вашият лекар може да ви даде да знаете за видовете масажи, които трябва да получите и дали те са добри или не за вас.

Въпреки че предродилните масажи имат много предимства и всъщност не крият никакви рискове за здравето, лекарите не ги препоръчват в много случаи:

 • При няколко или рискови бременности.
 • При бременни жени с хипертония или бременни жени със сърдечни или проблеми със съсирването.
 • Ако има вагинално кървене или разкъсване на плацентата.
 • Ако има повръщане, треска или разстройство.

Следователно, когато става въпрос за решаване дали трябва да получите или не предродилен масаж, вие трябва да:

 • Консултирайте се с вашия лекар относно дали това е добра идея за вашия конкретен случай. Попитайте за най-добрия вид масаж, който да получите и в кои области можете да го получите.
 • Винаги се консултирайте със специалист по този вид масаж. Само специалист знае как да извърши този масаж, в кои области, колко натиск да приложи и в какво положение.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Tiffany Field, “Pregnancy and labor massage”, Expert Rev Obstet Gynecol. 2010 Mar; 5(2): 177–181.
  • Grote NK, Bridge JA, Gavin AR, Melville JL, Iyengar S, Katon WJ. “A Meta-analysis of Depression During Pregnancy and the Risk of Preterm Birth, Low Birth Weight, and Intrauterine Growth Restriction”. Arch Gen Psychiatry. 2010;67(10):1012–1024. doi:10.1001/archgenpsychiatry.2010.111
  • Tiffany Field et al. “Massage therapy reduces pain in pregnant women, alleviates prenatal depression in both parents and improves their relationships”, Journal of Bodywork and Movement Therapies (2008) 12, 146–150
  • T. Field, M. Hemandez-Reif, S. Hart, H. Theakston, S. Schanberg & C. Kuhn (1999) “Pregnant women benefit from massage therapy”, Journal of Psychosomatic Obstetrics & Gynecology, 20:1, 31-38, DOI: 10.3109/01674829909075574

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.