Ефикасни натурални средства за борба с хипертонията

Освен да се опитвате да поддържате здравословно тегло и да бъдете активни, тези натурални средства могат да ви помогнат да овладеете хипертонията и да понижите кръвното си налягане.
Ефикасни натурални средства за борба с хипертонията

Написано от Francisco María García

Последна актуализация: 09 август, 2022

Много хора страдат от хипертония. Въпреки че засяга повече възрастни хора, младите също могат да страдат от високо кръвно налягане. Ако искате да се преборите с хипертонията, прочетете днешната статия, в която ще откриете какви храни да консумирате и какви навици да поддържате.

Какво представлява хипертонията?

С всеки свой удар, сърцето изпраща кръв към артериите. Явлението, при което налягането при изпомпването на сърцето е по-високо от нормалното, се нарича хипертония.

Има две стойности, които определят дали кръвното ви налягане е високо:

 • Едната от тях е систоличното кръвно налягане, което представлява това налягане, случващо се в момента, в който сърцето ви изпомпва кръвта.
 • Другата стойност е диастоличното кръвно налягане, което съответства на налягането в момент на покой между две съкращение на сърцето.

Нормалното кръвно налягане е 120/80 мм. Първото число е систоличното, а второто е диастоличното. Хипертонията обикновено няма симптоми, което означава, че апаратът за мерене не кръвно налягане е единственият надежден начин за измерването му.

Последствия от хипертонията

Последствия от хипертонията

Кръвното ви налягане следва да бъде в нормални граници. Когато се повиши, тялото ви усеща разликата. Рисковете от това включват увреждане на сърцето, бъбреците и мозъка. Някои от тези последици може да застрашат живота ви, ако хипертонията е хронична.

Причини за хипертонията

Някои фактори играят роля в повишаването на кръвното налягане. Те са тясно свързани с вредните навици, които за щастие може да промените и да подобрите:

 • Затлъстяване
 • Прекомерна консумация на алкохол
 • Диета с високо съдържание на натрий
 • Прием на определени лекарства, като противозачатъчни или лекарства срещу грип
 • Заседнал начин на живот

Освен тези фактори, гените също са от ключово значение. Според някои изследвания, хипертонията е наследствена. Независимо от причините обаче, натуралните средства и промените в начина ви на живот могат да ви помогнат да се преборите с хипертонията.

Натурални средства за борба с хипертонията

Чесън

Чесън

Чесънът е натурална съставка за борба с хипертонията. Някои хора ядат по една скилидка чесън на ден и това е напълно достатъчно. Чесънът може да се използва и като подправка за различните ястия. Освен това може да намерите по магазините капсули с чесън на прах, ако не харесвате вкуса му.

Зехтин за борба с хипертонията

Зехтинът носи много ползи на тялото, а една от тях е, че допринася за правилното функциониране на кръвоносната система. Доказано е, че помага за понижаване нивата на лошия холестерол (LDL). Зехтинът е естествен източник на мононенаситени мастни киселини, които са чудесни за здравето ви.

Черен шоколад

Шоколад

Колкото по-висок е процентът на какаото, толкова по-полезен е шоколадът. Ако искате да се преборите с хипертонията, препоръчваме да избирате шоколад с най-малко 70% какао, без добавена захар. Какаото съдържа флавоноиди, които са естествени антиоксиданти, борещи се с хипертонията.

Овес

Овесът е известен със свойството си да понижава нивата на холестерола в кръвта. А високият холестерол е пряко свързан с високото кръвно налягане. Овесените ядки са идеални за закуска, а когато става въпрос за тежки случаи на хипертония или висок холестерол, може да ги приготвяте по следния начин:

 • Накиснете овесените ядки за една нощ.
 • На следващата сутрин им добавете мляко или вода и ги изпийте.

Ябълки за борба с хипертонията

Ябълки за борба с хипертонията

Знаете ли, че кората на ябълките съдържа флавоноиди, точно както черния шоколад? Ето защо е препоръчително да ги ядете без да ги белите, ако имате хипертония. Възползвайте се максимално от тях. В повечето случаи в кората на плодовете се съдържат повечето им витамини.

Смути с лимон и магданоз

Магданозът е мощен диуретик и не бива да забравяте, че задържането на течности може да повиши кръвното ви налягане. Следователно ви съветваме да използвате това смути с лимон и магданоз за борба с хипертонията. То ще ви помогне също така да премахнете натрия от организма си чрез урината.

Съставки

 • 1 лимон
 • 1 чаша вода
 • 2 супени лъжици магданоз (30 г)

Начин на приготвяне

 • Нарежете лимона без да го белите, сложете го в блендера заедно с водата и магданоза.
 • Пасирайте в продължение на няколко минути.
 • Прецедете и пийте на празен стомах.

Ананас за борба с хипертонията

Диуретичните свойства на ананаса го превръщат в идеален плод за борба с хипертонията.

 • Може да консумирате ананас под формата на сок или пък да го нарежете на филийки и да го ядете директно.
 • Винаги препоръчваме да не добавяте захар, тъй като захарта може да предизвика качване на килограми, а това е точно един от рисковите фактори, свързани с високото кръвно налягане.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.