За преодоляване на депресията: ефективни психологически подходи

Много хора смятат, че психологическата терапия е по-малко ефективна от лекарствата, но истината е, че и двете са необходими в борбата с депресията, от гледна точка на мултидисциплинарния подход.
За преодоляване на депресията: ефективни психологически подходи

Написано от Francisco María García

Последна актуализация: 09 август, 2022

Познаването на психологическите подходи за преодоляване на депресията е от голямо значение за лечението на някои психологически състояния.

За преодоляване на депресията- трябва да познавате нейната същност

Депресията е психично състояние. Тъгата, вина и самоотчаянието са чувствата, които обземат хората, които страдат от депресия и това пречи на нормалните им ежедневни дейности.

Депресията намалява интереса на хората към това, което някога са харесвали да правят. Депресията може да се развие и при тийнейджъри, и при хора на възраст от 20 до 30 години. Обаче, децата също не са застраховани.

Противно на това, което преди това се смяташе, депресията не е синоним на слабост на личността. Също така, не е задължително да се свързва с липсата на обич, травма в детството или разстройства на личността.

Причините могат да бъдат много разнообразни: смърт на член на семейството, емоционални разстройства, неприятни ситуации в работата, сериозно заболяване или дори хормонални промени.

Статистиката показва, че 30% от пациентите в първичната медицинска помощ имат симптоми на депресия, а 10% от тях са в тежко състояние. Един от шест човека може да бъде засегнат от депресия.

За преодоляване на депресията – трябва да познавате нейните симптоми

За преодоляване на депресията: мъж седнал на брега на морето при залес слънце

Усещането за летаргия, изтощение, тъга, раздразнителност или тревожност са симптомите на депресията. Хората губят способността си да изпитат някакви емоции, като щастие или удоволствие.

Вместо това, те имат чувство за вина, безнадеждност, изоставяне, самота и безполезност.

В такива ситуации човек трудно може да вземе решение. Страдащите от депресия не спят много и дори може да мислят за самоубийство. Също така, те спрат да се грижат за личната си хигиена, за децата си или за домашните си любимци.

За преодоляване на депресията – трябва да знаете кои болести могат да я предизвикат

Някои болести могат да имат пряка или непряка връзка с депресията. За преодоляване на депресията- трябва да знаете кои са тези болести:

 • Например, болестите на щитовидната жлеза могат да повлияят на хормоналните нива. Това, от своя страна, може да причини симптоми на депресия.
 • Мозъчните тумори, множествената склероза, болестта на Паркинсон, деменцията или сънната апнея – всички тези болести могат да предизвикат депресия.
 • Туберкулозата, пневмонията и хепатита, също могат да играят съществена роля.
 • Безпокойството, алкохолизма или шизофренията също могат да предизвикат депресия.

Депресията и още нещо

За преодоляване на депресията: млада жена, която изглежда тъжна

За преодоляване на депресията- трябва да знаете, че тя води със себе си и други неприятни състояния. Депресията може да продължи да се влошава, превръщайки се в основно състояние, което е устойчиво.

В началото, страдащите от депресия са тъжни и отчаяни. Очите им са пълни със сълзи всеки ден в продължение на седмици. Те избягват контакта с очите и нямат желание да участват в разговори.

 • Устойчивото депресивно състояние продължава две или повече години. Страдащите от това състояние, губят чувството си за хумор или способността да се забавляват; те са по-мълчаливи, песимистични и скептични.
 • При така нареченото “предменструално дисфорично разстройство” симптомите съществуват само в дните преди менструацията. Това състояние може да започне в ранна възраст, но изчезва през менопаузата.

Как се лекува депресията?

Млада жена, която изглежда уморена и отчаяна

Допълнителното лечение, психотерапията и лекарствата са основните средства за преодоляване на депресията.

Като цяло, депресията не изисква хоспитализация, освен ако депресивното състояние не е свързано с мисли за самоубийство, загуба на тегло или проблеми със сърцето.

 • Ако депресията е в лека форма, лекарските посещения са достатъчни за психотерапията. Това е лечение, което може да се направи индивидуално или в групи. Психотерапията помага за успешно адаптиране към промените в живота.
 • Ако депресията премине от умерено към сериозно състояние, терапията може да включва и ново поколение антидепресанти или хетероциклични лекарства. Съществуват също селективни инхибитори за повторното лечение със серотонин и моноаминооксидаза.
 • Ако е необходимо, може да се използва електроконвулсивна терапия. Тя се състои в поставянето на електроди върху главата, които предизвикват електрически импулси в мозъка чрез използване на електрически ток. Необходимо е да се извърши обща анестезия.
 • Депресията, свързана с промените в сезоните, се лекува с фототерапия. Провежда се с апаратура, която излъчва UV светлина. Пациентът трябва да бъде с лице към тази светлина в продължение на 30 минути, без да гледа директно към нея.

Победете депресията

Има много психологически подходи, които помагат за преодоляване на депресията:

 • Участвайте в дейности, които са интересни за вас. Това ще повиши вашата физическа и психическа енергия и ще ви помогне да избегнете негативните мисли.
 • Превърнете негативните си мисли в положителни. Като цяло, самочувствието ви помага да избегнете депресията, защото самочувствието ви кара да се цените и толерирате вашите недостатъци.
 • В допълнение, друг механизъм е свързан с вашата увереност и със способността да защитавате собствените си убеждения.
 • Фактът, че можете да приемете вашите емоционални състояния, дори и да са отрицателни, показва наличието на емоционална интелигентност. Трябва да можем да идентифицираме състоянията на безпокойство, гняв, тъга или страх, за да се научим как да се справяме с тях.
 • Нашите цели ни мотивират в живота. Те са тези, които ни карат да се развиваме като личности. Ето защо, предварително поставената цел е най-важният стимул за преодоляване на депресията.
 • Релаксацията/почивката също е подход за преодоляване на депресията, защото помага за отпускане на мускулите и ума.
 • Медитацията също е много ефективен подход за преодоляване на депресията.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.