Премахване на отпусната кожа след отслабване

Правете локализирани упражнения за справяне с проблема, и избягвайте храните, които причиняват натрупване на мазнини
Премахване на отпусната кожа след отслабване

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Има ли начини за стягане на отпуснатата кожа след отслабване?

Изваяно тяло без отпусната кожа е може би едно от най-трудните неща за постигане. Трябва да положите много усилия, преди да видите резултатите.

Увисването на кожата често се появява след внезапна загуба на тегло. Тя и мускулите губят стегнатостта в резултат на разграждането на колагеновите и еластинови влакна, които придават на кожата тонус и твърдост.

Една от основните причини за този проблем е строга диета, която насърчава бърза загуба на тегло, без да даде на кожата достатъчно време да се адаптира правилно.

Поради тази причина експертите препоръчват загубата на тегло да става постепенно с план, който включва и физически упражнения.

Но ако не е твърде късно да отслабвате и тонизирате тялото в същото време, съществуват няколко начина, които може да ви помогнат да премахнете отпусната кожа и подобрите външния вид.

Променете ежедневната диета

Променете диетата си, за да премахнете отпусната кожа след отслабване.

Този съвет е номер едно в борбата с отпусната кожа след отслабване и в ефикасното предотвратяване на постоянните промени в теглото.

Като не се храните здравословно, всяко упражнение, което правите, за да подобрите фигурата, е напразно. Нужна правилна храна за най-добри резултати. Трябва да премахнете храните, които причиняват натрупването на мазнини.

Консумирането на здравословни храни с ниско съдържание на мазнини и захари ще подобри здравето като цяло и ще поддържа кожата стегната.

Локализирани упражнения за премахване на отпусната кожа след отслабване

След бързо отслабване отпусната кожа наистина се забелязва върху части на тялото като корема, бедрата, краката и дори ръцете.

Един от най-ефикасните начини за намаляването й е да правите някои локализирани упражнения за проблемните зони.

 • Корем: Класическите коремни преси са най-известните, но и други упражнения, които включват стягане на корема също действат.
 • Крака и задни части: Те обикновено действат заедно със същото упражнение.
 • Ръце: Вдигането на тежести и други силови упражнения са най-ефикасни.
 • Лице и шия: Тези части са също толкова важни, колкото и останалите и за тях може да се правят лицеви упражнения.

Общи упражнения

Тичане

За да поддържате здравословно тегло и стегната кожа, добра идея е да включите някои общи упражнения в ежедневието. Може да изберете между ходене в продължение на 30 минути на ден, бягане, каране на колело или разхождане на кучето.

Тези движения включват физически усилия и увеличаване на метаболизма, за да се предотврати повторно натрупване на мазнини върху частите на тялото, които се упражняват.

Избягвайте излагането на ултравиолетови лъчи

Слънцето и солариумите излагат кожата на вредните ултравиолетови лъчи, които намаляват нейната еластичност и колаген.

Най-добре е да избягвате тези навици и да се защитите с фотозащитни кремове, шапки и дрехи, които покриват кожата.

Пийте повече вода

Вода

Пиенето на големи количества вода всеки ден е един от най-добрите начини да хидратирате кожата и подобрите нейната еластичност. Това ще й помогне да се адаптира към промените, предизвикани от загубата на тегло.

Смята се, че жените трябва да пият 2 л. вода на ден, а мъжете до 3.

Хидратирайте кожата

Използването на хидратиращи кремове също е добър начин да се преборите с отпусната кожа и подобрите цвета й за кратък период от време.

Препоръчваме да изберете продукти, които съдържат CoQ10, колаген, ретинол или еластин, тъй като те стягат кожата и предотвратяват появата на бръчки.

Яжте повече протеини

Протеинови храни

Храните с големи количества протеини, комбинирани с въглехидрати помагат за увеличаване на физическата активност и способността на организма да изгаря калории.

Някои от най-добрите храни, съдържащи протеини включват:

 • Синя риба
 • Пиле
 • Леща
 • Соя
 • Нахут
 • Яйца

Редовно ексфолирайте кожата

Една от целите на ексфолирането на кожата е да отстраните мъртвите клетки. Така ще подобрите вида на кожата и ще предотвратите тъмните петна.

Тази процедура също играе важна роля в стимулирането на притока на кръв за подобряване на външния вид на кожата.

Ето един добър ексфолиант:

 • Смесете малко морска сол с 2 супени лъжици кокосово масло и нежно масажирайте кожата с кръгови движения.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.