Прекарвайте времето си с хора, които ви ценят

Винаги има поне един, който може да разпръсне тъмните облаци в трудните ви моменти. Открийте го и не го оставяйте да си тръгне от живота ви.
Прекарвайте времето си с хора, които ви ценят

Последна актуализация: 16 февруари, 2019

Не винаги е лесно да намерите мястото си в този сложен свят и да се заобиколите с хора, които ви ценят.

Дори е още по-трудно да се открият такива, които допълват вашите малки несъвършенства и празни пространства, поддържат ценностите ви и са верни другари.

Прекарвайте времето си с хора, които познават най-лошите ви страни, и все пак ви помагат да ставате по-добри с всеки изминал ден. Бъдете с хората, които ви карат да се усмихвате всяка сутрин, когато отваряте очи, прогонват страховете, тревогите и нещастията ви.

Може да не изглежда твърде просто, но истината е, че винаги има повече от един човек, който е в състояние да разпръсне светлина върху тъмните облаци. Хора, които знаят какво притежават в момента, когато го имат. И не говорим само за романтичните връзки.

В живота всички ние се нуждаем от приятели, семейство и партньори, които да ни уважават и разбират. Не само, че трябва да обичаме себе си и да повишаваме самочувствието си всеки ден. Нуждаем се от добра социална среда, която да ни заобикаля.

Прекарвайте времето си с хора, които ви насърчават да бъдете по-добри

Хората, които ви спират за промените, поставят стени около личното ви израстване. Никой не е пример за абсолютна добродетел и има нещо много присъщо за хората –  способността им да преодоляват трудностите и да научават всеки ден нови уроци.

 • Пуснете хората, които ви обогатяват, да влязат в живота ви. Оставете ги да ви напътстват, за да подпомогнат личното ви израстване.
 • За да бъдете по-добри всеки ден, трябва да сте наясно с грешките и ограниченията си. Може да постигнете това само като сте скромни.
 • Прекарвайте времето си с човека, който вместо да ви съди, критикува или наказва, е пример за това как да се държите. Този човек, трябва да ви помага да се изправяте пред страховете си, да успокоява безпокойството и да ви помага да се движите по-уверено по пътя на живота.

Прекарвайте времето с хора, за които сте незаменими

Прекарвайте времето с хора, които държат на вас

Сигурни сме, че сте чували, че трябва да “избягвате да се привързвате” или “избягвате да се нуждаете от някой.” Но трябва да погледнете на това сравнително обективно,съществуват определени хора в живота, от които се нуждаем, за да сме щастливи. Това е нещо сигурно.

 • Трябва да знаете как да направите разграничение между нуждата от някой, когото обичате до себе си, от това да „го направите” такъв, какъвто искате да бъде. По този начин ще ограничите неговата свобода, способността му да избира и личното израстване.
 • Хората, които имат нужда от вас, също трябва да знаят как да ви уважават. Вие може би сте незаменими в живота на много хора. Това означава, че трябва да давате уважение и любов, без да ги задушавате. Този вид любов обогатява.
 • Прекарвайте времето си с хора, които ви показват, че сте важни за тях всеки ден. Тези хора може да ви направят щастливи без да е необходимо да се налагат, контролират, или да са недоверчиви към вас.

Прекарвайте времето си с хора, които ви даряват със светлина в тъмните дни

Сигурни сме също, че имате някой в семейството или приятел, при който всеки път, когато отидете да споделите проблем, започва да натяква за грешките ви, които са ви довели до тази трудна ситуация, вместо да ви помогне.

 • Някои хора са способни просто допълнително да ви унижават, вместо да ви дават отговори. Трябва да  избягвате това. Когато нещо се обърка в живота ви, избирайте разумно тези, които са около вас.
 • Някои хора ще ви слушат и уважават. Те знаят как да покажат откритост и съпричастност.
 • Останете с хората, които, вместо да ви съдят, се доближават до вас. Тези хора са способни да поставят себе си на ваше място, така че да ви разберат по-добре.
 • Не оставяйте да си тръгнат хората, които са способни да ви успокоят и утешат, когато се чувствате сами.

Прекарвайте времето си с хора, които предлагат истинска ангажираност и чиито емоции не се променят за една нощ

Прекарвайте времето си с хора, които носят светлина

За някои хора стабилността, уважението и ангажираността не означават нищо. Тези хора могат да показват всякакъв вид обич, любов и уважение , но на следващия ден всичко, което проявяват, е безразличие.

Може да сте изпитвали това не само с партньора си, но и с членовете на семейството си. Те проявяват нестабилни емоции и липсата на емоционална зрялост.

 • Никой няма право да обещава хиляди неща, а на следващия да ги пренебрегне, сякаш нямате никакви чувства. Без съмнение това са най-разрушителните и токсични връзки, поради което трябва да ограничите контакта си с тези хора и да се предпазите.
 • Прекарвайте времето си с хора, които проявяват емоционална зрялост и са стабилни в своята обич, чувства и думи всеки ден.
 • Като хора се нуждаем от сигурност. Ето защо трябва да се обграждате с хора, които не променят мнението си ден за ден. Те трябва да предлагат истинска ангажираност и изрично доверие, което обещава да бъде изпълнено, а не изгубено.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Yoo, H., Bartle-Haring, S., Day, R. D., & Gangamma, R. (2014). Couple communication, emotional and sexual intimacy, and relationship satisfaction. Journal of sex & marital therapy, 40(4), 275-293.
 • Guzmán, M., & Ch, C. T. (2014). Estilos de apego y empatía diádica en relaciones de pareja en adultos emergentes. Revista Argentina de Clínica Psicológica, 23(3), 61-69.
 • Canto Ortiz, J. M., García Leiva, P., & Gómez Jacinto, L. (2009). Celos y emociones: Factores de la relación de pareja en la reacción ante la infidelidad. Athenea digital: revista de pensamiento e investigación social, (15), 039-55.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.