Заобиколете се с интересни хора, а не просто заинтересовани

Емоциите на другите хора са заразителни. Дали ги харесвате, или не, хората около вас притежават способността да ви влияят.
Заобиколете се с интересни хора, а не просто заинтересовани

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Без съмнение всеки ден срещате много интересни хора, но сред тях има и такива, които са заинтересовани да станат част от живота ви ( ако все още не са такива ) .

Никак не са малко случаите в живота, когато е трудно да бъдат разграчени „интересните“ от „заинтересованите“ хора.

Работа, семейство и други социални ангажименти „нарояват“ хората около нас. Само вие обаче сте способни да изберете дали ги искате в живота си, или не.

Аз искам интересни хора в живота си

Интересните хора могат да обогатят съществуването ви, да го изпълнят и да го направят по-ярко. Те представляват силна подкрепа, която влияе благоприятно върху емоциите и интелекта.

Интересните хора могат да обогатят съществуването ви,

Стремете се да бъдете заобиколени от проникновени и интересни личности. Ако искате да разберете, дали хората край вас отговарят на тази категория, искаме да споделим с вас няколко аспекта, на които те обикновено отговарят:

  • Те пренасят положителни емоции и са край вас в трудни моменти, за да ви подкрепят с усмивката си. Те никога не съдят и не се месят повече от необходимото.
  • Те ви позволяват да се развивате като личност, помагайки ви да разберете нещата от живота, които ви убягват от погледа. Те обогатяват светогледа ви с различни гледни точки.
  • Като всеки човек, те не знаят всичко, но имат воля да научават нови неща заедно с вас. Те пробуждат ума ви и ви заразяват с позитивна настройка и желание да изследвате нови хоризонти и възможности.
  • Благодарение на начина си на действие и житейска нагласа, те винаги успяват да извадят наяве най-доброто от вас.

Ако можете да прикрепите име към всяка една от дефинициите по-горе, поздравления! Вие сте заобиколени от интересни хора, които обогатяват живота ви, отколкото го изчерпват.

Това е прекрасно! Винаги се стремете да държите близо до себе си, за да внасят светлина и радост в живота ви.

Стойте далеч от хората, които са просто заинтересовани

Заинтересованите хора са мотивирани, както самото им определение звучи, от техния интерес. Вместо да допринасят положително, те правят точно обратното – изпълват живота ви с негативизъм.

Разбира се, по свой начин всеки един от нас е заинтересован. Искаме да сме заобиколени от хора, които са интересни, отколкото от такива, които преследват интереса си.

Но хората, които идват при вас, търсейки нещо, без да предлагат друго в замяна, могат да бъдат токсични, да крадат от енергията и времето ви, паралелно с това давайки ви нищо. 

Този тип заинтересовани хора имат специфични характеристики. Понякога последните са трудно различими, но можете да ги познаете по следното:

  • Те се държат като емоционални вампири

Всеки разговор с тях ви изхабява и краде от енергията ви.

Те никога не са доволни от това, което им давате. Винаги искат повече. Жертвите, които правите за тях, са от без значение. Това категорично трябва да ви подскаже, че никога няма да им дадете достатъчно.

Те не обичат да връзките и не обичат да поддържат такива. Това е така, тъй като не се стремят да дават на другите повече от необходимото. Привързаността не присъства в техния живот, а това означава, че те винаги се интересуват преди всичко от себе си.

  • Те винаги ви карат да се чувствате виновни или отговорни

За действия или обстоятелства, в които дори може да не сте взели участие.

Лоши ли са тези хора? Истината е, че не са. Проблемът е, че те не умеят да поддържат връзка с другите хора по различен начин.

За да избегнете да станете тяхна „жертва“, важно е да знаете как да ги идентифицирате и да поставяте граници. Това е единственият начин, по който можете да се предпазите от вредното им въздействие.

Стойте далеч от хората, които се опитват да ви нараняват, да ви манипулират и постоянно ви тровят със своите негативни емоции и чувства.

Заобиколете с хора, които внасят светлина в ежедневието ви

Вместо това се заобиколете с хората, които внасят светлина и позитивизъм в ежедневието ви. Това са хора, които ви зареждат с добро самочувствие и които могат сами да разпознават своите грешки.

Накрая трябва да подчертаем, че е важно вие самите да бъдете интересен човек на самия себе си. Бъдете човек, който предлага на другите положителни емоции, усмивка и способност да поддържа здравословни взаимоотношения.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Cunha, M. P., Rego, A., & Lopes, M. P. (2013). Comportamento organizacional positivo. Analise Psicologica. https://doi.org/10.14417/ap.804
  • Carbelo, B., & Jáuregui, E. (2006). Emociones positivas: humor positivo. Papeles del Psicólogo. https://www.redalyc.org/pdf/778/77827104.pdf
  • Oliva, A., Ríos, M., Antolín, L., Parra, A., Hernando, A., & Pertegal, M. A. (2010). Más allá del déficit: construyendo un modelo de desarrollo positivo adolescente. Infancia y Aprendizaje. https://doi.org/10.1174/021037010791114562
  • Oramas, A., Santada, S., & Vergara, A. (2006). El bienestar psicológico, un indicador positivo de salud mental. Revista Cubana de Salud y Trabajo.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.