Здрава ли е косата ви? Зависи от прическата

Бъдете пестеливи с лака за коса и геловете, защото отслабват или разрушават косъма с времето.
Здрава ли е косата ви? Зависи от прическата

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Следната информация може да ви изненада, но е факт – вашата прическа може действително да повлияе на здравето на косата ви. Как точно ще разберете в тази статия.

Каква е връзката между прическа и здравето на косата ви

Всеки знае, че има различни типове коса: права, вълниста или къдрава. Но освен това, косата ви може да е станала слаба от боядисване, изправяне, сешоари или шампоани с лошо качество. Жените правят какво ли не в името на красотата без да осъзнават, че бавно съсипват косата си. Може да се каже, че се жертвате всеки ден, за да изглеждате добре. Но начинът, по който оформяте прическата си всеки ден и инструментите, които използвате може да се окажат „виновни” за това, че вашата коса изглежда слаба, безжизнена или чуплива.

Връзката между прическа и здравето на косата ви


Някои дерматолози предлагат редица съвети за грижа за косата всеки ден, така че да не само да изглежда добре, но и да е напълно здрава.

Какво да правите

  • Важно е да си сресвате косата, но не го правете прекалено често. Един или два пъти на ден стига, защото се рушат краищата на космите. Косъмът се руши по-рядко, когато е сух.
  • Увийте косата си в кърпа след измиване или я оставете да изсъхне на въздух, за да я предпазите от скъсване. Косата ви е по-слаба, когато е мокра, поради което трябва да изчакате малко преди да си правите прическа. Ако имате чуплива коса, трябва да се направи точно обратното – използвайте вода, за да я оформите.

Какво да не правите

  • Избягвайте употребата на сешоар или не го използвайте, докато косата ви изсъхне напълно. Оставете я леко влажна, нека да изсъхне сама.
  • По отношение на машите, използвайте ги на средна или ниска топлина и не всеки ден, само когато е необходимо (например ако ще ходите на парти или ще пътувате някъде за уикенда). Ако използвате маша, не позволявайте да остане на косата ви повече от 2 секунди. Не забравяйте, че топлината вреди на косъма.
  • Също така, бъдете пестеливи с лака за коса и геловете, защото отслабват или разрушават косъма с времето.
Сешоара,машата и лаковете вредят на косата ви
  • Избягвайте да ходите постояно с плитки, удължения или опашки. Косата става твърда, слаба и чуплива. Дори може да доведе до загуба на коса в бъдеще.
  • Консултирайте се с дерматолог за кожата на главата си, не със стилист, най-малко по отношение на грижи за скалпа. За стилове и прически отидете в салона, но имайте предвид, че продуктите, които използват не са много добри за здравето на косата.

Връзката между стил и характер

Гримът, дрехите и прическата говорят много за една жена. Може да сте променили вашите няколко пъти в живота си, в зависимост от вашия вкус или ситуацията в момента. Така че това е причината защо жените отиват във фризьорския салон, за да си променят прическата или цвета на косата когато настъпи рязка промяна в живота им.

Има и много митове, свързани с прическите. Ето някои от тези стереотипи:

Някои хора казват, че жените, които ходят с пусната коса обикновено са по-страстни и романтични, че тези жени са традиционалистки, дискретни, зрели и спокойни. Други казват, че жените с коса до раменете или малко по-дълга са интелигентни и приятелски настроени. На последно място жените с къса коса обикновено са склонни да поемат рискове и са атлетични, екстровертни и много самоуверени.

Гримът, дрехите и прическата говорят много за една жена


Леко чуплива, изсушена и леко сресаната коса ви прави да изглеждате дружелюбна и достъпна. Правата коса ви кара да изглеждате по-сериозна и дистанцирана. Ако оставите косата си рошава или я срешете само с пръсти, ще изглеждате по-весела и забавна, не суетна.

Разбира се, това са само стереотипи, но често се казва, че жените, които имат къдрава коса са амбициозни, но непоследователни. Жените с права коса са по-плахи и чувствителни. Гъстата коса с голям обем придава енергичност на личността, и тези жени са способни да вземат добри и бързи решения.

Съвети за грижа за косата

Без значение какво използвате, за да изглеждате добре, независимо от вашата прическа и стил трябва непременно да полагате ежедневни грижи за косата си. Действията, които са полезни за вашата коса включват следните неща:

Да се мие поне два пъти на седмица. Ако е възможно ползвайте неутрален шампоан, който е подходящ за ежедневна употреба. След летен ден прекаран на басейна или на плажа непременно си измиите косата, за да премахнете хлора или солта.

Продължителното носене на стегнати прически накъсва косата ви
  • Намокрете косата добре преди да нанесете шампоана. Изплакнете с топла вода и след това със студена. Това подобрява кръвообращението на скалпа и стимулира силата и растежа на косата.
  • Внимателно срешете косата с четка с естествен косъм. Не се решете когато косата ви е мокра, нито пък използвайте сила, тъй като това води до отслабване на косата.
  • Подобрете кръвообращението на скалпа с редица упражнения, като правите инверсии (обръщане на главата например) в продължение на 3 минути (или толкова дълго, колкото можете преди да започнете да се чувствате неудобно). Можете също така да масажирате скалпа си с малко зехтин. Използвайте леки кръгови движения преди да си измиете косата.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.