Какво да правим при нередовна менструация?

Причините могат да се крият в хормонален дисбаланс, проблеми с дебелото черво или поликистозни яйчници
Какво да правим при нередовна менструация?
Renata Sylwia Kosierb Fernández

Написано и проверено от диетолог Renata Sylwia Kosierb Fernández.

Последна актуализация: 06 януари, 2019

Някои жени страдат от аменорея (липса на менструален цикъл) или нередовна менструация. След като състоянията на бременност, менопауза и евентуални патологии се изключат от гинеколог, трябва да започнете да лекувате тази дисфункция възможно най-скоро. Можете да направите това и с натурални средства.

Ако менструацията ви не е редовна, в тази статия ще разгледаме възможните причини и природни лечения, за да си възвърнете редовния цикъл.

Поликистозен овариален синдром (ПОС) и нередовна менструация

Основната причина за патологична аменорея, особено когато менструацията е спряла в продължение на няколко поредни месеца, е поликистозни яйчници или ПОС. Това състояние засяга много жени, въпреки че не са били диагностицирани. Това често е придружено от други симптоми – като прекомерен, нежелан растеж на косата, акне, менструални болки, проблеми с фертилността или с наднорменото тегло.

Най-ефикасното средство за лечение на това заболяване е витекс агнус кастус. Тази билка е била традиционно използвана за предотвратяване на нередовна менструация и възстановяване на овулацията при жени, страдащи от аменорея. Особено ефикасно е да се приема билката, когато ПОС е съпроводен с ниски нива на прогестерон и пролактин.

Можете да приемате 200 мг. екстракт дневно в продължение на най-малко 3 или 4 месеца и след това да видите резултатите.

Причини за нередовна менструация

Хормонални промени

Съществуват натурални средства, които помагат за лечението на всякакви видове хормонални нарушения. В тази статия ще подчертаем едно от най-ефикасните: мака – корен от Андите, който е много полезен за здравето на жените.

Този корен е достъпен под формата на таблетки или прах. Формата на прах е по-подходяща, ако искате да контролирате по-добре дозата, която приемате. Препоръчваме да започнете с малко количество и постепенно да го увеличите, тъй като може да бъде много енергизиращо и – в някои случаи – да предизвика нервност.

  • За шокова терапия взимайте от 6 до 9 гр. дневно.
  • Поддържащата доза е 3 гр. на ден (около 1 чаена лъжичка).

Чревни задръствания

В някои случаи, когато за аменореята няма никаква видима причина и преди появата й не сте страдали от хормонални нарушения, трябва да се анализира здравето на дебелото черво. В някои случаи червата се възпаляват и това пряко се отразява на яйчниците.

Така че трябва естествено да излекувате тези чревни нарушения. След това да изчакате поне 1 месец, за да видите дали менструалният цикъл става отново редовен.

Трябва също да следвате диета, богата на плодове и зеленчуци, бобови растения (боб), пълнозърнести храни и ядки. Трябва и да добавите някои специални храни, които действат като слабителни – като ленено семе или сушени сини сливи.

Чревни проблеми може да породят нередовна менструация

Емоционален стрес

Когато се изключат горните причини и все още не сте намерили своята сред тях, трябва да имате предвид емоционалните и нервни проблеми, които могат да окажат по-сериозно влияние върху тялото. Ако изпитвате сериозни проблеми поради семейни или служебни въпроси или по други причини, ако страдате от други симптоми на стрес, като безсъние, стомашно разстройство, тревожност или раздразнителност и т.н., тогава препоръчваме приема на натурална добавка с релаксиращи свойства:

  • Билката мелиса (известна също като маточина)
  • Екстракт от пасифлора
  • Чай от липов цвят
  • Чай от валерианов корен

Може също така да приемате екстракти от Цветята на д-р Бах. Те ще помогнат да облекчите всеки емоционален проблем по естествен начин.

Чай при нередовна менструация

Чай от лайка

Отварите от лайка са древно и евтино средство в борбата с аменорея и нередовна менструация. Пийте 3 чаши на ден в продължение на най-малко 1 месец. Това лечебно растение също помага за естествено лечение на менструалните спазми.

Магданоз

Магданозът има много здравословни свойства и е богат на минерали, например желязо. В допълнение, той стимулира редовната менструация. Най-добрият начин да се възползвате от неговите свойства е чрез консумация на суров магданоз и ежедневна употреба в  рецептите. Съществува дори известната арабска салата от магданоз. Ако е ситно нарязан, може да го използвате, за да подправите салати от всякакви видове или дори да го включите в сосове. И накрая, можете да го добавите като съставка към най-известните и здравословни зелени шейкове. Тези шейкове са много полезни за черния дроб – органът, който според традиционната китайска медицина е пряко свързан с менструацията, защото функционира, като пречиства кръвта. Поради тази причина, ако се грижите за черния дроб добре, също така ще регулирате и менструалния цикъл.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.