Независимо от това дали ще я консумирате или използвате локално канелата може да ви предпази и да ви помогне да се справите с редица проблеми със здравето. Освен това е чудесно козметично средство!
Последна актуализация: 28 февруари, 2019
Наслаждаваме й се в чайове и десерти, под формата на пръчици или на прах. Но освен че е често използвана в кухнята, канелата притежава и редица невероятни ползи за здравето.
Искате ли да разберете кои са те? Прочетете следващите редове!
Канелата: мощ скрита в аромат
Когато си мислим за канелата си представяме най-често някой вкусен десерт или затоплящ ароматен чай. Но освен че подслажда живота ни, тази кафява подправка притежава редица лечебни качества.
Най-често я използваме през есента, но можем да й се наслаждаваме целогодишно.
Има два вида канела: касия и цейлонска канела.
Първата балансира нивото на кръвната захар на хората с диабет, а втората съдържа значително количество антиоксиданти.
Можем да разглеждаме тези качества на канелата отделно от аромата й: и едното и другото са силни.
Ако в семейството ви има болни от нервнодегенеративни болести ви съветваме да консумирате канела всеки ден.
Според проучване направено през 2013г. епикатехинът и цинамалдехидът в канелата поддържат здравето на мозъка и предпазват или забавят развитието на болести като Алцхаймер.
7. Запазва младостта
Канелата не само е полезна за мозъка. Тя е изключително полезна и за кожата и другите вътрешни органи.
Приемът на една чаена лъжичка канела дневно (в чая например) защитава клетките ви и намалява признаците на стареене поради антиоксидантите, които съдържа.
Освен това предпазва кожата ви от вредните външни фактори като замърсяването и UV лъчите.
8. Отпуска мускулите
Канелата има противовъзпалително действие и затова често се използва за отпускащи масажи. Тя премахва напрежението в уморените, болезнени мускули.
Много спортисти си правят масажис масло от канела след тренировки и състезания.
Можете да се възползвате от полезното действие на канелата и в банята.
Просто напълнете ваната с топла вода и добавете една супена лъжица канела.
Потопете се за 15 минути (или докато водата изстине) и слушайте музика или четете книга.
9. Облекчава болезнената менструация
Жените, които изпитват болка по време на месечния си цикъл могат да намерят спасение като изпиват чаша топла вода с канела преди лягане.
Така ще облекчите болката в стомаха и ще отпуснете мускулите.
Можете да добавите канелата към чая си – това е страхотен начин да си осигурите 8 часа пълноценен сън.
10. Подобрява костното здраве
Хората на възраст над 60 години са по-предразположени към фрактури и счупвания на костите. За да се предпазите от този проблем ви препоръчваме всекидневно да добавяте канела към чая си.
Освен това можете да си правите масажи с масло от канела, за да укрепите ставите си.
Канелата се използва и за други цели като:
Борба с акнето и почистване на кожата от замърсяването
Понижаване на холестерола и предпазване от тромбоза
Освен това канелата е чудесен антикоагулант.
Какво чакате още? Включете канелата в менюто си още днес!
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
Gruenwald, J., Freder, J., & Armbruester, N. (2010). Cinnamon and health. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 50(9), 822–834. https://doi.org/10.1080/10408390902773052
Hajimonfarednejad, Mahdieh & Ostovar, Mohaddese & Raee, Mohammad & Hashempur, M. & Mayer, Johannes & Heydari, Mojtaba. (2018). Cinnamon: A systematic review of adverse events. Clinical Nutrition. 10.1016/j.clnu.2018.03.013.
Gunawardena, D., Karunaweera, N., Lee, S., Van Der Kooy, F., Harman, D. G., Raju, R., … Münch, G. (2015). Anti-inflammatory activity of cinnamon (C. zeylanicum and C. cassia) extracts – Identification of E-cinnamaldehyde and o-methoxy cinnamaldehyde as the most potent bioactive compounds. Food and Function, 6(3), 910–919. https://doi.org/10.1039/c4fo00680a
Jarvill-Taylor, K. J., Anderson, R. A., & Graves, D. J. (2001). A hydroxychalcone derived from cinnamon functions as a mimetic for insulin in 3T3-L1 adipocytes. Journal of the American College of Nutrition, 20(4), 327–336. https://doi.org/10.1080/07315724.2001.1071905
Kirkham, S., Akilen, R., Sharma, S., & Tsiami, A. (2009, December). The potential of cinnamon to reduce blood glucose levels in patients with type 2 diabetes and insulin resistance. Diabetes, Obesity and Metabolism. https://doi.org/10.1111/j.1463-1326.2009.01094.x
Abdalla, W. (2018). Antibacterial and Antifungal Effect of Cinnamon. Microbiology Research Journal International, 23(6), 1-8. https://doi.org/10.9734/MRJI/2018/41345
Nabavi SF, Di Lorenzo A, Izadi M, Sobarzo-Sánchez E, Daglia M, Nabavi SM. Antibacterial Effects of Cinnamon: From Farm to Food, Cosmetic and Pharmaceutical Industries. Nutrients. 2015;7(9):7729–7748. Published 2015 Sep 11. doi:10.3390/nu7095359
Mousavi, S. M., Rahmani, J., Kord-Varkaneh, H., Sheikhi, A., Larijani, B., & Esmaillzadeh, A. (2019). Cinnamon supplementation positively affects obesity: A systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials. Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2019.02.017
George, R. C., Lew, J., & Graves, D. J. (2013). Interaction of cinnamaldehyde and epicatechin with tau: Implications of beneficial effects in modulating alzheimer’s disease pathogenesis. Journal of Alzheimer’s Disease, 36(1), 21–40. https://doi.org/10.3233/JAD-122113
Jaafarpour M, Hatefi M, Khani A, Khajavikhan J. Comparative effect of cinnamon and Ibuprofen for treatment of primary dysmenorrhea: a randomized double-blind clinical trial. J Clin Diagn Res. 2015;9(4):QC04–QC7. doi:10.7860/JCDR/2015/12084.5783
Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.
Интересни статии
Умствено здравеКак да избегнем промени в настроението с природни средства