Най-добрите естествени почистващи препарати

Ползвате ли натурални почистващи продукти в дома си? Какви? Чували ли сте за следните такива?
Най-добрите естествени почистващи препарати

Последна актуализация: 15 февруари, 2022

Колко пари обикновено харчите за почистващи продукти за дома си? Химическите продукти не винаги са толкова ефективни, колкото вие може би мислите. Понякога си струва да си спомним и да използваме простите средства, за които нашите баби са ни разказвали. Това са естествени продукти, които няма да навредят на кожата ви и са лесни за намиране. Искате ли да научите повече за тях?

Натурални и органични почистващи продукти за вашия дом

Всеки обича да се обгражда с продукти, които миришат добре, не нараняват ръцете и държат микробите и бактериите надалеч. Техният недостатък е в това, че повечето съдържат и химически съставки, които са много вредни за околната среда. Много от тях са дори токсични, а повечето постепенно увреждат ръцете ви. Така че какво ще кажете да се огледате за естествени продукти, които освен че са ефективни няма да навредят нито на вас, нито на околната среда?

Употреби на ябълков оцет

Натурални почистващи продукти - ябълков оцет
 • Почистване на стъкло. Само кърпа, напоена с оцет ще възвърне блясъка на чашите ви. След като ги почистите с ябълков оцет ги изплакнете с топла вода.
 • Чудесен е за почистване на микровълнови печки. Сложете една малка чаша с оцет в микровълновата печка и я оставете да се нагрява в продължение на 4 минути. Парата ще разтвори засъхналите хранителни отпадъци.
 • Ябълковият оцет е чудесен начин да лъснете металните предмети в кухнята.
 • Искате ли да ликвидирате котления камък в банята или тоалетната? Един добър начин да го направите е да сложите оцет и да го оставите да действа 30 минути. След това измийте с четка, топла вода и кърпа, и проблемът ви ще бъде решен.
 • Ябълковият оцет е също много добро средство за премахване на следи от грим на дрехите ви. Използвайте кърпа, напоена с вода и оцет и постепенно отстранете следите.

Сода за хляб – натурални почистващи продукти

 

сода бикарбонат
 • Отпушва канали. Всички знаят, че голяма част от продуктите, които използваме са токсични. Един добър алтернативен вариант е определено сода бикарбонат. Много е лесно: просто се изсипва сода за хляб в канала и след това изливате чаша оцет. Нека действа в продължение на 15 минути и след това изплакнете канала с топла вода.
 • Омекотител. Изненадани ли сте? Съвременните омекотители основно действат, като формират слой мазнина върху влакната на облеклото, за да компенсират за ефекта на перилните препарати. Содата може директно да се приложи върху тъканите, така че да действа като омекотител и да ви остави с перфектно облекло.
 • Неутрализира миризми. Содата бикарбонат чудесно неутрализира неприятни миризми от обувки или домашни любимци. Ако искате да почистите килима, просто го напръскайте със сода бикарбонат и я оставете да преседи една нощ. На следващия ден минете с прахосмукачка. Килимът ще бъде чист и ще ухае добре. Содата бикарбонат ще се превърне в един от най-добрите естествени почистващи препарати за вашия дом.

Силата на лимона

лимони за почистване на дома
 • Лимоните са огромно предимство при почистването на дома: те миришат хубаво, чистят мазнини и имат избелващ ефект … Освен това, лимоновият сок има антибактериални и антисептични свойства, поради което много продукти за почистване често съдържат лимон. Лимонът е един от най-известните продукти на пазарите и добре осведомените хора са напълно запознати с изключителните му характеристики.
 • Лимоните ще ви свършат страхотна работа, ако искате белите ви дрехи да станат отново бели, например. Какво можете да направите? Когато перете, сложете половин чаша лимонов сок по време на цикъла на центрофуга в пералнята. Резултатите ще бъдат просто невероятни.
 • Когато миете чинии, независимо дали на ръка или в съдомиялна, добавете няколко капки лимон и ще премахнете мазнините.
 • Сложете половин лимон в хладилника и ще видите как лошите миризми изчезват.
 • Лимонът също е перфектно средство, ако искате да премахнете всякакви петна в кухнята (върху дърво, килими, стъкло …). Ако сложите няколко капки лимон в малко вода, ще получите страхотен почистващ препарат.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.