Предимствата на невероятния сок от червени боровинки

Можете да пиете дори и този от супермаркета, но трябва да е натурален. Избягвайте високото съдържание на захар
Предимствата на невероятния сок от червени боровинки
Eliana Delgado Villanueva

Прегледано и одобрено от диетолог Eliana Delgado Villanueva.

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

През последните две, три години все по-често може да се открият търговски марки сок от червени боровинки в супермаркета. Но дали е добра идея да го пиете? Или предизвиква ли същите уврежданията като безалкохолните напитки?

Отговорът е да, можете да го пиете. Но не пийте твърде много. Не забравяйте да купувате възможно най-натуралните версии. Важно е да четете етикетите и да стоите далеч от соковете, които съдържат захари и консерванти.

Червените боровинки са много малки в сравнение с други плодове. Въпреки това те са чудесен източник на вода. В резултат на това техният вкус и свойства са били много използвани от местните американски племена.

Броят на антиоксидантите, които този сок има, е добро допълнение към вашата диета. Всъщност е по-хранителен от броколите и спанака. Поради това е добра идея да давате на децата си малка чаша от този сок.

В тази статия ще ви разкажем за ползите от пиенето на сок от червени боровинки.

Той има анти-канцерогенни и антитуморни ефекти

Този ефект от сока от червена боровинка се дължи на наличието на полифенолни съединения. Тези съединения забавят развитието и разпространението на тумори. Това е особено вярно за туморите на белия дроб, гърдите, дебелото черво и простатата.

Друг фактор, който благоприятства образуването на тумори в тялото са кръвните съсиреци. Сокът от червени боровинки също може да помогне за намаляване на възпаленията, които могат да причинят съсирване. Това се дължи на високото съдържание на салицилова киселина.

В същото време поради своите флавоноиди този сок също е голям инхибитор на вредния растеж на клетките. Ето защо натуралният сок от червени боровинки намалява растежа на туморите и забавя разпространението на рака.

Той намалява появата на кариеси

пийте сок от червени боровинки против кариесите

Проантоцианидинът е химично съединение, съдържащо се в боровинките. Функцията му е да забави вредните бактерии, които обикновено се задържат върху зъбите ви. Той също така намалява производството на киселина.

Тези функции защитават вашите зъби от пародонтални заболявания. Те също така предпазват от натрупване на плака.

Сокът от червени боровинки и добрата хигиена на устната кухина са перфектна комбинация за грижа за оралното здраве. Просто трябва да помните, че това не действа, ако пиете преработени сокове.

При тях съдържанието на захар обикновено е твърде повишено.

Укрепва костите и зъбите ви

Сокът от червени боровинки е с високо съдържание на калций. Имайте предвид това, ако имате проблеми с остеопорозата. Добра идея е да пиете ½ чаша сок всеки ден.

Много от фирмите, които произвеждат този сок, обикновено добавят калций. В случай, че решите да пиете тези видове, препоръчваме да изберете версията с най-малко количество захар.

Може да е изкушаващо дори да подминете тези натурални сокове поради тяхното съдържание на захар. Имайте обаче предвид, че дори и малко количество ви дава достатъчно калций, за да се преборите с големи увреждания.

Не забравяйте, че този сок трябва да е пълен с натурални захари.

Подобрява здравето на сърцето ви

за по-добре сърдечно здраве, консумирайте сок от червени боровинки

Сокът от червена боровинка може да ви помогне да намалите риска от появата на сърдечни заболявания. Това е благодарение на високото съдържание на флавоноиди.

Те изпълняват задачата на антиоксидант. Това намалява вероятността от проблеми като артериосклерозата. Това е заболяване, при което артериите ви се стесняват поради натрупването на липиди, калций и холестерол в кръвта.

Опасността от артериосклероза е, че пречи на кръвообращението. Това прави така, че определени части от тялото не получат необходимия кислород. Ако не получите добро лечение, може да се окажете с проблеми. Те включват инфаркт и удар.

Другите предимства на този сок включват прочистване на токсични елементи от кръвта ви. Това прочистване е важно за предотвратяване на проблеми с черния дроб.

Сок от червени боровинки срещу затлъстяването

срещу елеминирането на мазнините консумирайте сок от червени боровинки

Ако пиете сок от червени боровинки, помагате на тялото да премахне и елиминира мазнините, натрупани от неговите органични киселини.

Това обаче не означава, че ако го пиете, можете да спрете да се упражнявате. Също така, не трябва да спирате да ядете балансирана диета.

Това е точно обратното. Една балансирана диета ви предпазва от постоянно ядене на ненужни мазнини. С упражнения можете да се отървете от тези, които вече имате.

Този сок просто помага да се отървете от мазнини, натрупани в тялото ви. Сама по себе си тази напитка няма да ви накара да загубите допълнителните килограми, които имате.

Пийте ½ чаша сок от червена боровинка на ден, за да бъдете по-здрави

След като прочетете това, вероятно имате желание за чаша сок от червени боровинки. Въпреки това, добре е да помните да внимавате с размера на порцията.

Вкусът на тази напитка може да бъде прекалено сладък. В резултат на това много хора трудно могат да свикнат. Ако това се случи с вас, препоръчваме да го използвате в смутита или да го разреждате.

Ако не можете да се откажете от безалкохолните напитки, защото ви липсва газираността, опитайте тази рецепта вместо тях:

Съставки

  • 2 чаши сок от червени боровинки
  • ½ чаша газирана вода
  • Ледени кубчета според вкуса

Приготовление

  • Смесете добре всички съставки. Ще видите, че резултатът е много освежаващ. В допълнение, това е много по-здравословно от обичайните напитки.
  • Можете да увеличите или намалите сока така, че да отговаря на необходимата сладост.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Pappas, E., & Schaich, K. M. (2009). Phytochemicals of cranberries and cranberry products: Characterization, potential health effects, and processing stability. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 49(9), 741–781. https://doi.org/10.1080/10408390802145377
  • Chew, B., Mathison, B., Kimble, L., McKay, D., Kaspar, K., Khoo, C., … Blumberg, J. (2019). Chronic consumption of a low calorie, high polyphenol cranberry beverage attenuates inflammation and improves glucoregulation and HDL cholesterol in healthy overweight humans: a randomized controlled trial. European Journal of Nutrition58(3), 1223–1235. https://doi.org/10.1007/s00394-018-1643-z
  • Philip N, Walsh LJ. Cranberry Polyphenols: Natural Weapons against Dental Caries. Dent J (Basel). 2019;7(1):20. Published 2019 Mar 1. doi:10.3390/dj7010020
  • Blumberg JB, Camesano TA, Cassidy A, et al. Cranberries and their bioactive constituents in human health. Adv Nutr. 2013;4(6):618–632. Published 2013 Nov 6. doi:10.3945/an.113.004473

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.