Какво е годжи бери и защо е полезно за здравето?

Някога опитвали ли сте годжи бери? Има проучвания, които подкрепят схващането, че този плод се бори с рака, подобрява паметта и дори забавя преждевременното стареене.
Какво е годжи бери и защо е полезно за здравето?
Elisa Morales Lupayante

Прегледано и одобрено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Написано от Katherine Flórez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Твърде е вероятно да сте чували поне малко за годжи бери и преди (Lycium barbarum). Това лечебно средство от Изтока започна да си проправя път и в Западния свят.

Имайте предвид, че силата на западната медицина се базира на търговските лекарствени продукти, произвеждани във фабриките. Благодарение на процесите на глобализация обаче, културните различия започват да се стесняват в световен мащаб. По тази причина разбирането ни за Далечния изток става все по-влиятелно.

С това идва и по-доброто познаване на здравословните храни, носещи ползи на организма, каквито са и плодовете на годжи бери.

Какво е годжи бери?

годжи бери - най-полезните боровинки

Тези горски плодове са една от най-полезните храни за борба със стареенето на кожата. Плодовете на годжи бери от Хималаите са се използвали много преди създаването на Китайската империя.

Този плод се нарича още лиций (годжи боровинки), тибетско годжи бери или чудото на Тибет.

Най-важните му съставки

Популярността на тези горски плодове се дължи на хранителния им състав. Той включва:

  • Витамини (В1, В2, В6, С и Е)
  • Бета каротин
  • Ликопен
  • Минерали (калций, калий, селен, желязо, цинк, германий)
  • Лутеин
  • Есенциални аминокиселини

Свойствата на годжи бери

годжи бери подобрява здравословното състояние

Тази храна продължава да набира популярност по целия свят. Това в голяма степен се дължи на свойствата й.

Макар че всеки може да се възползва от тях, тези плодове носят най-голяма полза на жените.

Да разгледаме някои от невероятните качества на годжи бери:

1. Подобряват общото ви здравословно състояние

По-голямата част от съставките на този плод са сред най-добрите антиоксиданти, познати в целия свят.

Освен това той съдържа повече бета каротин от морковите. Бета каротинът допринася за справянето с щетите, причинени от свободните радикали, които са виновни за увреждането на клетките.

Консумирането на тези плодове обръща ефектите от преждевременното стареене.

От друга страна, те стимулират хормона на растежа. Този хормон отговаря за редуцирането на телесните мазнини. Освен това подобрява съня, паметта и възстановява увредените тъкани.

2. Понижават риска от рак

Според проучване, направено през 2009 година, консумирането на годжи бери забавя мутациите на клетките, които водят до появата на рак. Това забавяне се дължи на антиоксидантните свойства и германия в този плод.

Освен това годжи бери поддържа и предпазва черния дроб. По този начин предотвратява развитието на цироза.

3. Регулират нивата на холестерола

Както вероятно вече знаете, холестеролът обикновено се дели на HDL (добър холестерол) и LDL (лош холестерол). По тази причина е необходимо да се спазва здравословен режим на хранене, който да поддържа баланса между тях.

Храната, която консумирате, може да ви помогне да регулирате холестерола си, ако я комбинирате с други полезни дейности. Те включват спортуване и натуралните алтернативи, помагащи за регулиране на храносмилането.

Що се отнася до холестерола, може да го контролирате с помощта на годжи бери. Това се дължи на бета-ситостерола в състава му. Бета-ситостеролът е полезно химично съединение, което третира ефективно дисбалансите на холестерола.

От друга страна, тази храна съдържа и флавоноиди. Те са отговорни за пълноценното функциониране на кръвоносните съдове. Освен това предпазват от натрупване на лош холестерол.

4. Стимулират отслабването

При редуциране на холестерола натрупаните в тялото мазнини се превръщат в енергия. Този процес се синтезира в организма ви ежедневно.

Важно е да комбинирате приема на годжи бери с редовни тренировки. По този начин ще отслабнете по здравословен път.

5. Подпомагат сърцето

годжи бери подпомага функцията на сърцето

Сърцето е един от най-важните органи в човешкото тяло. По тази причина е важно да го поддържате във възможно най-добро здравословно състояние.

Редовната консумация на годжи бери може много да ви помогне за постигането на тази цел. Благодарение на антоцианина в състава им, тези плодове способстват за укрепването на коронарните артерии.

Освен това годжи бери съдържа и циперон. Този фитохимикал спомага за регулирането на кръвното налягане.

6. Подобряват очното здраве

Ако се замислите, ще осъзнаете, че очите ви са сред органите, с които си служите най-често.

Подлагате ги на множество външни влияния. В резултат от това състоянието им може значително да се влоши. Това може да доведе до необходимост от очила или от хирургическа намеса.

Плодовете на годжи бери са едни от многото невероятни природни средства, които могат да подобрят очното ви здраве. Техните съставки предотвратяват макулната дегенерация и катарактата.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Almajano, M. “Determinación de la actividad antioxidante de las bayas de goji.” Consorci Escola Industrial de Barcelona (2009): 1-12.
  • Araneda Gallardo, María José, Francisca Carolina Henríquez Díaz, and Marcela Daniela Romo Poblete. Incidencias de diferentes métodos, tratados con bayas de Goji, auriculoterapia y régimen hipocalórico, en personas adultas diabética, durante el período de octubre a diciembre del año 2015. Diss. UCINF, 2016.
  • Gálvez, Jhon Chalco. “Comparación de la capacidad antioxidante de las bayas de Goji, frente a otras bayas rojas, mediante el método ORAC.” REDUCA 4.10 (2012).
  • Salgado, Fernando. “La realidad sobre el “Gou Qi Zi” o bayas Goji (Fructus Lycii).” Revista Internacional de Acupuntura 5.2 (2011): 82-86.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.