Какво е разковничето за стопяване на мазнините?

Тайната на изгарянето на натрупаните мазнини е да изразходвате повече калории отколкото приемате. Затова е необходимо да намерите правилната тренировъчна програма и да я комбинирате с нискокалоричен режим на хранене.
Какво е разковничето за стопяване на мазнините?

Написано от Katherine Flórez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Отслабването и стопяване на мазнините в определени зони на тялото е популярна тема на разговор. Това не се дължи единствено на естетическия аспект на проблема, а и на влиянието му върху здравословното състояние. В крайна сметка наднорменото тегло може да причини безброй токсични заболявания на организма.

Въпреки това проблемът не е в желанието да стопите излишните мазнини. Да искате да се отървете от тях е нормално и полезно за здравето ви. Проблемът се корени във вредните митове и нездравословните диети, които претендират, че помагат за бързото им изгаряне.

По тази причина днес искаме да ви предоставим информацията, от която се нуждаете, за да разберете кои са най-добрите и здравословни методи за това.

Измамни алтернативи

Хапчета и чудодейни диети за отслабване няма да стопят мазнините

Понякога основаваме мнението си на първото нещо, което видим по телевизора или в списанията. В крайна сметка отвсякъде ни заливат с информация за отслабването. За съжаление, в повечето случаи тази информация и тези продукти или просто не действат, или пък са изключително нездравословни за организма.

Посочените по-долу варианти са най-често срещаните измамни алтернативи, предлагани от рекламните агенти за изгаряне на мазнините:

 • Уреди за антицелулитен масаж
 • Хапчета за ускоряване на метаболизма
 • Дрехи за изгаряне на мазнини
 • Чудодейни еликсири
 • Електронни апарати

Списъкът е безкраен. Без значение от продукта, любопитното е, че всички те имат една обща особеност: не е необходимо да ги комбинирате с някаква активност или упражнения.

Какво е истинското разковниче за стопяване на мазнините?

Много хора си задават този въпрос. В края на краищата мнозинството от тези “чудодейни” продукти не действат. Същевременно главната цел, разбира се, е премахването на мазнините.

Далеч не е тайна, че отговорът се крие в познаването на собственото тяло що се касае до телесното тегло. Първата стъпка към изгарянето на мазнини е да знаете теглото и особеностите на метаболизма си.

Метаболизъм

опознаването на метаболизма ви е крачка в борбата срещу мазнините

Вижте още: Опитайте това витаминозно смути за по-добро зрение и метаболизъм

Първата крачка към опознаването на тялото ви е в познанието за метаболизма.

Това е процес, при който хранителните вещества, които консумирате чрез храната, се превръщат в енергия. Тази енергия е необходима на тялото ви, за да извършва всичките си функции.

Сред тези функции се отличават:

 • Дишането
 • Секрецията
 • Храносмилането

Същевременно е важно да вземете под внимание, че метаболизмът работи различно при всеки човек. Този процес зависи от три основни фактора.

Тези фактори са:

 • Термогенезата на тренировката: количеството изразходени мазнини зависи от направената тренировка. Това е право пропорционално. С други думи, колкото повече тренирате, толкова повече калории ще изгорите.
 • Термогенният ефект от храната: Тялото ви използва енергия, за да абсорбира основните хранителни вещества (протеини, въглехидрати и мазнини).
 • Базов метаболизъм: Количеството енергия, което тялото ви консумира в нормални условия (без физически усилия).

Калории

пиенето на достатъчно вода е важно за изгаряне на мазнините

Калориите са източник на енергия за организма ви. Те идват от храните, които консумирате.

Калориите са от жизнена необходимост. Те помагат за поддържането на всички телесни функции, независимо дали сте активни или сте в покой.

Калориите, които приемате чрез храната, трябва да бъдат контролирани. Целта е да отслабнете и да изгорите излишните мазнини. Това обаче трябва да се направи с повишено внимание. По този начин ще се предпазите от проблеми със здравето.

Калориен дефицит

Това състояние се появява, когато тялото изразходва повече калории, отколкото получава чрез храната. Този фактор е истинското разковниче за ефикасно изгаряне на мазнините.

Добре е да имате калориеен дефицит, ако имате излишна мастна тъкан. Това ще ви помогне да постигнете целта си.

Как да създадете калориеен дефицит?

Това е най-добрият, изпробван и точен метод за сваляне на килограми и изгаряне на мазнини.

Но как да го постигнете?

Може да създадете калориен дефицит, като започнете диета, при която в края на деня се оказвате с по-малко приети калории, в сравнение с изразходените. В същото време трябва да засилите метаболизма си, за да постигнете перфектния баланс.

Този процес трябва да се извършва постепенно. Все пак при драстични промени в режима на хранене организмът ви може да бъде изложен на някои здравословни проблеми.

От друга страна, грешки или неясноти в диетата ви може да доведат до ефект, обратен на калорийния дефицит. В такъв случай ще имате излишък на енергия и телесното ви тегло ще започне да нараства неконтролируемо.

Потърсете повече информация за това как да създадете калориен дефицит, за да отслабнете.

В началото може и да ви се струва сложно, но ви даваме дума, че е по-лесно, отколкото си мислите!

Съвет

Разковничето се крие в откриването на тренировъчната програма и диетата, които действат при вас. Ако обаче ви е необходима повече информация, добре е да потърсите здравен специалист или диетолог.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Swift DL, McGee JE, Earnest CP, Carlisle E, Nygard M, Johannsen NM. The Effects of Exercise and Physical Activity on Weight Loss and Maintenance. Prog Cardiovasc Dis. 2018 Jul-Aug;61(2):206-213.
 • Dellis D, Tsilingiris D, Eleftheriadou I, Tentolouris A, Sfikakis PP Jr, Dellis G, Karanasiou M, Meimari A, Dimosthenopoulos C, Lazarou S, Tentolouris N. Carbohydrate restriction in the morning increases weight loss effect of a hypocaloric Mediterranean type diet: a randomized, parallel group dietary intervention in overweight and obese subjects. Nutrition. 2020
 • Rynders CA, Thomas EA, Zaman A, Pan Z, Catenacci VA, Melanson EL. Effectiveness of Intermittent Fasting and Time-Restricted Feeding Compared to Continuous Energy Restriction for Weight Loss. Nutrients. 2019 Oct 14;11(10):2442.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.