9 причини за кървене от носа

Всяко кървене от носа предизвиква безпокойство особено, когато е изобилно или ви се случва често. В повечето случаи можете да го лекувате у дома.
9 причини за кървене от носа

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

В по-голямата част от случаите кървенето от носа няма нищо общо със сериозно здравословно състояние. Това обаче не е симптом, който трябва да приемате лекомислено. Може да е проблем, ако се случва често или кървенето е твърде интензивно.

Това е симптом, който повечето хора са изпитвали поне веднъж през живота ни. Всъщност почти всеки знае някакъв вид домашно средство за справяне с него! Във всеки случай винаги е най-добре да знаете причините, поради които носът ви може да кърви. Повечето от тях не предизвикват безпокойство.

Кървенето от носа изисква медицинска консултация само когато се повтаря често и е обилно.

Кървене от носа: Често срещан проблем

Изследвания показват, че поне 60% от населението е изпитвало кървене от носа в даден момент. В носната кухина има много кръвоносни съдове и повечето от тях са относително повърхностни. Около 95% от кървенето от носа се случват в област близо до ноздрите и ние го наричаме „преден епистаксис“.

Видът на кървенето, който произхожда от най-дълбоката част на носа, се нарича „ заден епистаксис “. Обичайно е в тези случаи да загубите по-голям обем кръв, така че ще е по-трудно да се справите сами. Този вид кървене изисква незабавна медицинска помощ.

Кървенето от носа е по-често сред деца под 10 години и възрастни над 45 години. Можете обаче да имате такъв симптом на всяка възраст. Основните причини, поради които се случва, са:

1. Сухота

Много случаи на кървене се дължат на липса на влага в носната кухина. Проблемът възниква, когато човек не диша през носа и не го поддържа чист. Може да възникне и от вируси или алергии. Във всеки случай не е сериозно.

натурални средства при кървене от носа

2. Чужди тела могат да доведат до кървене от носа

Относително често се случва децата да пъхат предмети в носа си (като пръсти!), а родителите или гледачите да не забелязват. По този начин може да се получи кървене. След това, след няколко дни, може дори да се появи заедно с гной, лоша миризма и затруднено дишане. В тези случаи трябва да посетите или да се консултирате с опитен лекар.

3. Алергичен ринит

Алергичният ринит не винаги е придружен от назално кървене, но този симптом е налице в много случаи. Този вид кървене от носа е спонтанен и обикновено се случва през нощта. Не трябва да се притеснявате твърде много за това, но трябва да се консултирате с лекар, който може да ви посъветва как да контролирате тази алергия.

4. Нараняванията могат да причинят кървене от носа

Нараняванията са най-честата причина за кървене. Те могат да се появят, когато претърпите удар, разбиете носа си или издухвате носа си твърде силно. Домашните мерки обикновено са достатъчни, за да спрат този вид кървене от носа.

По-сериозните удари в носната кухина или черепа също могат да доведат до кървене и изискват незабавна медицинска помощ.

5. Суха среда

Има моменти, когато околната среда е твърде суха, главно поради отопление или климатизация. Това изсушава носната лигавица, така че всяка малка лезия ще доведе до кървене. Можете да подобрите това с някои домашни средства.

кървенето от носа

6. Определени вещества

Някои вещества като антикоагуланти и антитромбоцитни агенти правят хората по-предразположени към назално кървене. По същия начин прекомерната употреба на деконгестанти също причинява кървене.

7. Болест на фон Вилебранд

Това е сериозно състояние, подобно на хемофилия. Това е генетичен проблем, който причинява трудности при коагулацията. Така честите и обилни кръвотечения от носа може да са симптом на това състояние. Ако това е вашият случай, не забравяйте да посетите лекар възможно най-скоро.

8. Други заболявания

Има и други сериозни заболявания, които биват придружавани от обилно и често назално кървене. Сред тях са левкемия, злокачествени тумори и чернодробни заболявания. Трябва да се консултирате с лекар, ако кървенето ви е често и обилно.

9. Други причини

Има моменти, когато доброкачественият тумор оказва натиск върху кръвоносните съдове, които снабдяват носа и причинява кървене. По същия начин, промените в атмосферното налягане или надморската височина също могат да доведат до назално кървене. Това се случва главно, когато пътувате със самолет или се изкачвате на много високо в планината.

Накратко, повечето случаи на кървене от носа не трябва да предизвикват безпокойство. Въпреки това, важно е да ги обсъдите с вашия лекар, особено ако се случват често.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Hernández, M., Hernández, C., & Bergeret, J. P. (2018). Epistaxis. Consideraciones generales y manejo clínico. Cuadernos de Cirugía, 19(1), 54-59.
  • Beck R, Sorge M, Schneider A, Dietz A. Current Approaches to Epistaxis Treatment in Primary and Secondary Care. Dtsch Arztebl Int. 2018;115(1-02):12–22. doi:10.3238/arztebl.2018.0012
  • Fatakia A, Winters R, Amedee RG. Epistaxis: a common problem. Ochsner J. 2010;10(3):176–178.
  • Tabassom A, Cho JJ. Epistaxis (Nose Bleed) [Updated 2019 Jan 30]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK435997/

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.