Какво представлява риномоделацията и какви са нейните предимства?

Необходимостта от подобряване на някои аспекти на лицето ни от естетична гледна точка води до изследване и предлагане на нови процедури. Сред тях е риномоделацията.
Какво представлява риномоделацията и какви са нейните предимства?
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Rafael Victorino Muñoz

Последна актуализация: 29 октомври, 2022

Сред различните естетични процедури, които съществуват днес, риномоделацията предлага някои предимства за подобряване на външния вид на носа, без да е необходимо да се подлагате на операция. По-специално, при това лечение се инфилтрира хиалуронова киселина.

Това вещество оформя кожата, за да помогне за коригиране на някои несъвършенства на носа. Въпреки че има и своите рискове и ограничения.

Какво представлява риномоделацията и за какво се прави?

Думата риномоделация се състои от рино (нос) и моделиране. Тази процедура се състои от оформянето на носа без необходимост от операция, за коригиране на различни естетични проблеми.

За целта се инжектират пълнители. Най-често използваният е хиалуроновата киселина. Сред целите, търсени с риномоделирането, може да се спомене следното:

 • Прикриване на големината на носа
 • Усъвършенстване на извивката на носа
 • Промяна наназолабиалното затваряне
 • Намаляване на ширината на ноздрите
 • Усъвършенне на деформации, издатини, отклонения и леки асиметрии.

Всичко това се прави винаги с цел подобряване на хармонията на лицето. Въпреки че риномоделирането може да се приложи и за противодействие на нежеланите резултати от предишна ринопластика.

Риномоделация
Не винаги резултатите от ринопластиката са желаните. В този случай се извършва риномоделиране с хиалуронова киселина.

Как протича процедурата?

Процедурата по риномоделиране е бърза и лесна. Извършва се амбулаторно, така че не изисква хоспитализация или специална подготовка.

Не се случва често човек да бъде помолен да се подложи на някакви изследвания. Освен в случаите, когато има съмнение за алергия към филъри или алергия към локални анестетици.

Разбира се, извършват се изследвания на лицето и носа. Дори се провеждат компютърни симулации, за да се определи най-удобната форма за моделиране. Трябва да се отбележи, че процедурата трябва да се извършва в помещения, които отговарят на съответните санитарни условия и от здравни специалисти.

Като цяло риномоделирането се извършва, като се следват следните стъпки:

 1. Прилага се локална анестезия върху зоната, която ще се третира, като се изчаква няколко минути, за да подейства.
 2. Продължава се с микроинжекции на хиалуронова киселина. Въпреки че може да се използва и калциев хидроксиапатит, който насърчава производството на колаген.
 3. Инжекциите се поставят стратегически, на горната част или на върха на носа, в зависимост от формата, която се очаква да се постигне.
 4. Хиалуроновата киселина е в течна форма, но се втвърдява при навлизане в кожата, така че не са необходими превръзки или шини.

Риномоделирането отнема между половин час и 45 минути. След приключване на процедурата пациентът може да си тръгне, без да е необходим период на възстановяване.

Грижи след риномоделацията

Въпреки привидната простота, пациентите трябва да спазват серия от грижи след риномоделация, особено през първите няколко дни:

 • Не спете по корем
 • Спрете да носите очила
 • Не докосвайте и не стискайте носа си
 • Починете си 48 часа след процедурата
 • Избягвайте излагане на слънце или силна топлина
 • Избягвайте тежки физически дейности, особено такива, при които можете да си ударите носа.

Препоръчително е също така да започнете да използвате често слънцезащитни продукти, тъй като преждевременното стареене е фактор, допринасящ за загубата на естествена хиалуронова киселина.

Предимства и ограничения

Риномоделирането има своите предимства пред другите козметични процедури. Например, в сравнение с операцията (ринопластика), има по-малък шанс от инфекция, тъй като няма отворени рани.

То е по-малко болезнено и по-малко инвазивно. Освен това не оставя белези и възстановяването е по-кратко. Друго предимство е, че хиалуроновата киселина е резорбируема субстанция.

Резултатите са видими веднага , въпреки че са с ограничена продължителност. Средно около 12 месеца. След това процедурата трябва да се повтори. Ако е разрешено от лекаря, може да се използва полиметилметакрилат за по-траен резултат.

Полиметилметакрилатът не е разрешен във всички страни. Някои агенции за лекарства го забраниха поради рисковете, свързани с него.

Едно ограничение е, че коригира само някои естетически проблеми. Като такъв, той не може да модифицира костната основа или хрущяла. Нито носи ползи за дишането, за разлика от това, което може да се случи при функционалната ринопластика.

Реакции и странични ефекти на риномоделацията

В дните след риномоделацията обикновено има определени реакции, като зачервяване или подуване на областта, както и малки синини. За това се предписват противовъзпалителни лекарства и мехлеми.

От друга страна, макар и не чести, може да има странични ефекти на хиалуроновата киселина, като грануломи, алергични реакции поради свръхчувствителност и дори кожна некроза. Съществува и риск от инфекции, като може да се наруши носното дишане в зависимост от анатомичните особености на носа на пациента.

И накрая, някои резултати може да не са естетически задоволителни, ако се получат асиметрии. В тези случаи при желание на пациента може да се отстрани хиалуроновата киселина.

Хиаулоронова киселина за устни
Хиалуроновата киселина намира все повече приложения в естетиката. Инжектира се в устните, например, за да придаде обем.

За кого се препоръчва?

Важно е да запомните, че с риномоделирането могат да бъдат коригирани само някои леки несъвършенства. Следователно, то не е полезно при промени като изпъкнал ръб, много голям нос или изкривена преграда. В тези случаи се препоръчват други процедури, като традиционна ринопластика или ултразвукова ринопластика.

От друга страна, риномоделирането не трябва да се прилага при непълнолетни, тъй като при тях образуването на органа на обонянието не е напълно развит. Не се препоръчва и на хора с нарушения в кръвосъсирването.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Alcalá PD, Martínez GEC. Rinomodelation with Fillers . Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica. 2017; 15(1): 56-58.
 • Barrera J.Application of Ultrasonic Piezoelectric Technology for Rhinoplasty.Facial Plastic Surgery & Aesthetic Medicine. 2022; 165-167. http://doi.org/10.1089/fpsam.2022.0029
 • Collado-Chagoya R, Cruz-Pantoja R, Hernández-Romero J, León-Oviedo C, et al . Alergia a anestésicos locales: serie de casos y revisión literatura. Rev. mex. anestesiol. 2019;  42(4): 296-301.
 • Fernández L, Minzer S, Sarmiento D. Rinomodelación y uso de Metacrill® en la punta nasal: Revisión de la literatura y presentación de un caso. Rev. Otorrinolaringol. Cir. Cabeza Cuello. 2015;  75(3): 251-256.
 • Lanzas Pérez J, Lerma García D. Rinomodelación sin cirugía con ácido hialurónico de alta reticulación. International Congress of Body Image & Health (BIAH); 2018: 152.
 • Zambrana Rojas M. Rinoplastía estética y funcional. RBCP. 2021; 1(2): 34-39.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.