6-те предимства на онлайн аптеките

Използвали ли сте някога онлайн аптеките? Научете всичко за предимствата им тук.
6-те предимства на онлайн аптеките
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 17 февруари, 2023

Живеем в свръхкомуникативна ера, в която дигиталните пазари са се превърнали в незаменима част от ежедневието. И след като преживяхте всички промени, причинени от пандемията, възможността да купувате лекарства само с няколко щраквания носи големи предимства. Прочетете и открийте някои от основните предимства на онлайн аптеките.

Независимо дали от съображения за удобство и бързина, или като икономически и санитарни алтернативи, избирането на цифровия формат позволява на клиентите да имат достъп до широка гама от продукти, без да се налага да напускат домовете си. Това е привилегия на модерната епоха, където можете да се възползвате от изключителни оферти.

Онлайн аптеките са бързи и сигурни

В днешно време купуването на продукти за лична хигиена и лекарства без рецепта може да бъде толкова просто. Колкото да влезете в мобилното приложение или уеб портала на аптеката и да изберете и платите цифрово за това, което искате. Така че, ако сте под карантина, можете да си купите лекарство за настинка и да изчакате да пристигне в дома ви, без да излагате другите на риск.

Това са предимствата на онлайн аптеките.

1. Онлайн аптеките предлагат удобен и практичен метод за пазаруване

Несъмнено едно от големите предимства на онлайн пазаруването е удобството да го правите от желаното място в точния момент, в който се нуждаете. Така че, в случай на спешност или просто за да избегнете опашките в аптеката, можете да получите достъп до каталога и информацията за всички продукти и да закупите за няколко минути това, от което се нуждаете.

Друг аспект, който трябва да се подчертае, е, че потребителите имат възможност да сравняват цената на един и същ продукт в различни аптеки. За да се възползват от отстъпките и промоциите. Освен това, тъй като тази услуга е достъпна 24 часа в денонощието, безплатните лекарства могат да бъдат достъпни по всяко време и без да се чака аптеката да отвори.

2. Спестяват време при пътуване

Онлайн аптеките са удобни.
Пазаруването от комфорта на дома спестява време и има съществено значение за днешния начин на живот.

Като не се налага да пътуват до физическите пунктове на аптеките, клиентите могат да закупят всичко необходимо от всяка точка с интернет и да чакат продуктите им да пристигнат на прага им. Това спестява време при ненужни пътувания, избягвайки опашки и тълпи.

Така че, ако сте на почивка на непознато място или не искате да се сблъскате с проливните дъждове или сняг през зимата, просто потърсете вашите лекарства онлайн и направете плащането онлайн. Някои магазини предлагат услугата си за доставка до дома безплатно, докато други изискват минимална сума, така че имайте това предвид.

3. Онлайн аптеките предлагат широка гама от продукти

Когато посещавате аптеката лично, много пъти всички продукти, които те имат, лесно се пренебрегват. Онлайн аптеките обаче разполагат с по-голямо разнообразие и обем. Така че клиентите имат възможност да изберат това, което най-добре отговаря на техните нужди.

От лекарства без рецепта, мултивитамини и природни добавки до лична хигиена, дермо-козметика и продукти за красота, в интернет можете да намерите голямо разнообразие от продукти и признати марки, за да направите най-добрата покупка. Така че опитайте да потърсите в различни аптеки, за да намерите най-добрата оферта.

4. Имат виртуални съвети

Онлайн аптека.
Има аптеки, които предоставят чрез уебсайта си съвети за покупката.

Все повече и повече онлайн аптеки имат чатове и дигитални канали. Чрез които клиентите да си взаимодействат и да намерят най-препоръчания продукт за техните нужди. По този начин е възможно да попитате за противопоказанията на някои лекарства или да поискате професионално мнение в спешни случаи.

Доказано е, че в много случаи, когато пита за лекарства без рецепта, фармацевтът се превръща в здравен специалист с „първи достъп“. Това е така, защото пациентът не се консултира директно с лекар.

5. Онлайн аптеките пускат ексклузивни оферти, за да спестите пари

В голяма част от случаите онлайн пазаруването е много по-евтино от физическото пазаруване. Това е така, защото можете да намерите много ексклузивни оферти в интернет. Като отстъпки за купуване за първи път или за повтарящи се клиенти. Поради тази причина е важно да се проучат всички предимства, които всяка аптека предлага на своите потребители.

Например, според изследвания, потреблението на лекарства в Испания е по-ниско от средното за Европа, с изключение на приема на лекарства против язва, анксиолитици и периферни вазодилататори. Междувременно достъпът до тези артикули обикновено е по-благоприятен в Испания, отколкото в останалата част на Европа.

Поради високото ниво на онлайн конкуренция е обичайно всеки ден да се пускат оферти за конкретни продукти. Например понеделник има 2×1 за бебешки артикули, вторник има отстъпки за дерматологични линии, сряда има промоции за орално здраве, четвъртък е за естествени добавки, а петък предлага продукти за бременни жени.

6. Имат бърза и сигурна доставка

Повечето онлайн аптеки – особено тези с добра репутация и история – имат защитени протоколи за достъп с частни транзакции. Които гарантират сигурността на всички покупки на техните цифрови платформи. Така можете да разчитате на спокойствие при извършване на вашите поръчки и да избегнете евентуални неудобни ситуации.

От своя страна пратките обикновено са много бързи в аптеките, които имат по-голямо покритие за дома. Те могат да варират от няколко часа до един или два дни, когато изберете безплатна доставка. Поради това е важно да се консултирате предварително, в случай че имате спешна нужда от лекарства.

Пазаруването от онлайн аптеки носи големи ползи

Има много хора, които са спрели да пътуват на дълги разстояния до най-близката аптека. И сега купуват всичко необходимо от телефоните си. Онлайн аптеките предоставят множество предимства на своите клиенти, които могат да бъдат от голяма полза за спестяване на време и пари, но също така и за осигуряване на комфорт и практичност.

Така че следващия път, когато се окажете с настинка у дома и имате спешна нужда от хапче или сироп за кашлица, не рискувайте и не излагайте другите на възможни инфекции, а вместо това купете най-добрите продукти от безопасността на вашия дом. По този начин не само ще се грижите за собственото си благополучие. Но и за това на вашето семейство и другите около вас.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Gobierno de España. (2013). Real Decreto 870/2013, de 8 de noviembre, por el que se regula la venta a distancia al público, a través de sitios web, de medicamentos de uso humano no sujetos a prescripción médica. Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad
  • Simó Miñana J. (2012). Utilización de medicamentos en España y en Europa. Atención Primaria. 2012;44(6):335-347. Medicina de Familia y Comunitaria, Centro de salud Rochapea, Pamplona, España. DOI: 10.1016/j.aprim.2011.06.009
  • Watanabe K. (2016). [Non-prescription Drugs and Self-medication: Features and Subjects in Pharmaceutical Education]. Yakugaku Zasshi. 2016;136(7):933-7. Japanese. doi: 10.1248/yakushi.15-00257-1. PMID: 27374953.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.