Как да елиминираме излишните течности за по-малко от месец

Правете си вани с хвощ и розмарин
Как да елиминираме излишните течности за по-малко от месец

Последна актуализация: 22 февруари, 2019

Някои хора са склонни да задържат повече течности. Други страдат от задържане на течности поради наднормено тегло, бременност, топлина, менопауза и други фактори. Ето някои естествени средства, които, ако бъдат използвани ежедневно, ще помогнат да се премахнат излишните течности в рамките на един месец.

Сок от грейпфрут и диня против излишните течности

Има два страхотни плода, които ще ви помогнат да премахнете течностите в организма:

  • Грейпфрут: Това е един много ефективен плод, който предотвратява задържане на течности. Той също е много полезен за хора, които искат да пречистят тялото си, да се грижат за черния си дроб, и да отслабнат, защото грейпфрутът разтваря мазнините.
  • Диня: Тя е чудесен диуретик поради високото си съдържание на вода. Над 90% от теглото на този плод е вода. Също съдържа само 20 калории на 100 грама.

Пийте 1-3 чаши натурални сокове с един от тези два плода на ден, без да ги смесвате. Ако искате да е по-сладък, добавете малко стевия.

Можете да изберете един от двата плода или да ги редувате. Ние ви предлагаме тези две възможности, защото основно се яде диня в горещо време, а от друга страна грейпфрутът се намира по-лесно през зимата. Ако не можете да намерите нито един от двата, можете да си купите масло от грейпфрут (уверете се, че е за перорално приложение, когато го купувате). Пийте по една капка всяка сутрин смесена с малко мед или масло.

диня против излишните течности

Бульон от лук

Можете да намерите лук през цялата година, въпреки че през зимата ще се насладите на топлите супи повече. Лукът благоприятства елиминирането на излишните течности в организма. Сварете две или три глави лук в литър и половина вода за половин час. Пийте бульона между хранения или дори половин час преди ядене. Можете да добавите малко морска сол за вкус.

Вани на стъпала против излишните течности

Ако задържате течност в краката и най-вече стъпалата можете да си правите вани с хвощ и розмарин. Варете един литър вода с 2 супени лъжици хвощ и 2 супени лъжици розмарин в продължение на 5 до 10 минути. Свалете го от огъня, оставете за 10 минути, прецедете и добавете половин супена лъжица сол. Когато течността е хладка можете да накиснете краката си в продължение на 15 до 30 минути.

билкови вани на стъпалата против излишните течности

Студен душ за крака

Когато взимате душ, намалете температурата на водата и направете следното с душа:

  • Насочете го към външната страна на десния крак
  • След това преминете към вътрешната страна на десния крак
  • Насочете го към външната страна на левия крак
  • Когато стигнете до коляното, преместете струята към десния крак и се върнете към левия крак и продължете надолу
  • Ако можете, направете същото със задната част на краката си. Не е нужно да местите струята от едното коляно към другото.

Когато подсушите краката си, използвайте твърда кърпа и масажирайте кожата си отдолу нагоре.

Масажи на краката

Можете да направите мехлем за краката си, който може да се прилага веднага след като излезете от душа. Смесете гел от алое вера или растително масло (бадемово, сусамово, зехтин и т.н.) и добавете няколко капки от едно или няколко от следните етерични масла:

Леко втривайте тази смес в краката си в посока от стъпалата нагоре, правейки кръгове със затворени юмруци.

Препоръчваме ви да прочетете и: Дневен 10-минутен масаж с лъжица за красота

Спете с вдигнати стъпала

За да се избегнете лошо кръвообращение в краката си и задържането на течности, възползвайте се от следния много прост подход – сложете възглавница под прасците си когато си легнете. Можете също така да си вдигнете краката половин час преди лягане, като ги поставите на стената, например във формата на буквата L. Можете да направите това последно упражнение през деня, когато имате свободно време, особено ако прекарвате по-голямата част от него в седнало положение или прави.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • O’Brien, J. G., Chennubhotla, S. A., & Chennubhotla, R. V. (2005). Treatment of edema. American Family Physician.
  • Perkins-Veazie, P., Collins, J. K., Clevidence, B., & Wu, G. (2007). Watermelons and health. In Acta Horticulturae.
  • Kapusta, I., Janda, B., Szajwaj, B., Stochmal, A., Piacente, S., Pizza, C., … Oleszek, W. (2007). Flavonoids in horse chestnut (Aesculus hippocastanum) seeds and powdered waste water byproducts. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf071709t

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.