Предимства на бобовите растения за храносмилането
Бобовите растения са много питателна и икономична храна, която ви осигурява голямо количество здравословен протеин, освен това са богати на фибри, витамини и минерали. Продължете да четете, за да научите повече за многобройните ползи за здравето от бобовите растения.
Няма как да не сте чували, че бобовите растения водят до напълняване или лошо храносмилане. В тази статия обаче, ще ви обясним всичко за техните предимства и за кого са особено препоръчителни. Приготвили сме и някои съвети за по-добро хранене и храносмилане.
Предимства на бобовите растения
Вижте още: 8 забележителни качества на лещата
- Питателна и богата на въглехидрати храна, което е и причината да ви дават толкова много енергия.
- Много засищащи, затова и особено препоръчителни, ако се опитвате да отслабнете.
- Богати на протеини, които са от съществено значение в периоди на растеж, през каквито минават например спортисти и бременни жени. Бобовите растения не съдържат толкова протеини, колкото храните от животински произход, но са много по-здравословни и по-лесно се смилат.
- Имат високо съдържание на фибри, които са полезни против запек и за регулиране на нивата на захарта и холестерола в кръвта.
- Богати на минерали като желязо, калций, фосфор, магнезий, йод и калий.
- Съдържат витамини от група B, които помагат за регулирането на централната нервна система и предотвратяват кризи в периоди на стрес, тревожност или депресия.
- Елиминират излишни течности.
- Намаляват риска от коронарни заболявания.
- Икономична и традиционна храна.
Прочетете и това: Хумус: естествен антидепресант, богат на хранителни вещества
Благодарение на отличните си хранителни стойности бобовите растения са чудесно допълнение към здравословното ви меню три пъти седмично. Ако сте веган или вегетарианец, тогава консумирайте и по-често.
Хората, които имат прекомерно високи нива на пикочна киселина или страдат от подагра, трябва да внимават при консумация или да се консултират със своя лекар преди това.