Повторно заразяване с коронавирус: Възможно ли е това?

Възможно ли е да се заразите повторно с коронавирус? В тази статия ще ви разкажем някои интересни факти и какво знаем засега за възможността от повторно заразяване с COVID-19.
Повторно заразяване с коронавирус: Възможно ли е това?

Последна актуализация: 21 април, 2020

Кризата с коронавируса продължава да държи здравните власти нащрек в много страни. Новинарските сайтове докладват повече и повече случаи по света всеки ден. Но какво ако вече сте се заразили с коронавирус? Възможно ли е повторно заразяване с коронавирус?

Тук има някои факти за този проблем и какво се случва след заразата.

Повторно заразяване с коронавирус

Коронавирусите са семейство вируси, които обикновено заразяват животните. Има много различни видове в това семейство. Някои от тях могат да мутират и да заразят и хората.

Това е случаят с щам SARS-CoV-2. Този щам за пръв път се появи в китайския град Ухан през декември 2019. От тогава, неговото бързо разпространяване доведе до драматичен скок в броя на случаите по света.

Повторно заразяване с коронавирус: Какви са симптомите?

За повечето хора, които се заразяват с него, коронавирусът е асимптоматична зараза. Това е, че заразеният не показва никакви признаци, че е болен. Много често, особено при децата, произвежда леки, неспецифични симптоми като например настинка.

Най-очевидните симптоми са:

  • Суха кашлица
  • Треска
  • Недостиг на въздух
  • Може също да причини болка в мускулите, умора и общ дискомфорт. Обаче, това невинаги е случаят.
  • При малка част от случаите, този вирус може да доведе до пневмония или дори смърт от дихателна недостатъчност. Тези случаи се получават предимно при високорискови групи като възрастни хора или хора с отслабнала имунна система.
Повторно заразяване с коронавирус: кръв в епруветка и лекар с маска

Щамът COVID-19, който в момента се разпространява, е мутация при семейство коронавируси.

Повторно заразяване с коронавирус: как се пренася заразата?

Пренасянето на вируса между хората се получава чрез малки частици, които се пренасят във въздуха. Когато един заразен човек кашля или киха, частиците могат да пътуват от 1 до 2 метра (3-6 фута). Вирусът може да се разпространи дори когато заразеният човек не проявява симптоми.

Тези частици могат да останат върху предметите от ежедневието като например маси или дръжки на врата, или директно могат да попаднат върху някого. Когато един незаразен човек докосне заразен предмет и след това докосне неговите или нейните ръце, нос или уста, тогава вирусът може да се настани.

Има ли лечение за коронавируса?

Въпреки че няма конкретно лечение за този вирус, учените тестват някои антивирусни средства, особено за употреба при тежки случаи. Най-важното нещо към момента, съответно, е просто да се предотврати заразата.

Настоящото лечение е само за симптомите. Лекарите ги лекуват с болкоуспокояващи и лекарства за треска, ако пациентът страда от това. Трябва да знаем, че това е вирус, така че антибиотиците никога няма да имат ефект и е неправилно да ги използваме като предпазно средство или лечение.

Снимка на шипенце с лекатства и надпис "Антибиотик"

Важно е да се подчертае, че антибиотиците не са полезни за лечението на коронавирус.

Възможно ли е да се заразите отново с коронавирус?

Както вече сме споменали, през цялото време заразата се проявява асимптоматично или с леки симптоми. Нивото на смъртност при вируса е много ниско,  вариращо от 1.4 до 2.1%. Това означава, че в почти всички случаи, човекът ще премине през болестта без никакви усложнения.

Но какво става след това?

Възможно ли е един човек, който вече е бил с коронавирус, да се зарази отново?

Тъй като това е нов щам, все още имаме много да учим. Дори и така, засега всички нови случаи са при хора, които са се заразили за първи път. Няма още официални данни за някой, който да се е заразил с коронавирус отново. Това означава, че дори да имаме малко информация за него, специалистите, въз основа на данните, които имаме досега, се съмняват, че е малко вероятно един и същ човек да се зарази със същата болест два пъти.

Важна бележка

Пред лицето на тази ситуация, която е толкова непозната за всички и в същото време толкова сериозна, най-важното нещо е да запазите самообладание. Вслушвайте се в инструкциите на здравните власти и се опитвайте колкото се може да спазвате предпазните мерки, това са незабавните стъпки, които трябва да предприемете.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.