Какво да правим, ако наш близък е с COVID-19?

Какво да правите, ако ваш близък е с положителен тест за COVID-19? Дали и вие сте заразени? Има създадени протоколи за действие от здравните експерти, които трябва да спазваме.
Какво да правим, ако наш близък е с COVID-19?

Последна актуализация: 03 април, 2020

Пандемията с коронавируса не засяга единствено начина ни за живот, но и ни кара да си задаваме трудни въпроси. Един от тях е как да реагираме, ако наш близък е с COVID-19. В кризисни ситуации има три важни неща, които трябва да запомним и да спазваме: да се доверяваме само на вярна информация, да проявяваме лична отговорност и да запазим спокойствие. Тези три правила ще ни помогнат неимоверно много да се справим и в сегашната трудна ситуация.

Първо трябва да сте запознати с протокола за действие във вашата държава. Здравните организации в повечето страни отвориха специални телефонни линии за осигуряване на информация и за свързване със здравно заведение или болница, ако имате симптоми. Разбира се тези телефонни линии са претоварени, но ако ви се наложи, проявете търпение.

Броят на операторите, които ги обслужват се увеличава постоянно, затова ви съветваме да имате номерата на тези линии, за да реагирате бързо при нужда.

Същевременно специалистите съветват да водим начин на живот, който максимално се доближава до нормалния ни, като вземаме адекватни хигиенни и защитни мерки и ограничим максимално социалните си контакти.

Високата температура е един от симптомите на коронавируса.

Ето и правилата, които трябва да спазваме, ако член на семейството ни или близък е с COVID-19.

Какво да правим, ако наш близък е с COVID-19?

Разпространението на коронавируса по света отразява страшната действителност. В момента има над 140000 инфектирани в 124 страни. Италия е сред най-засегнатите страни, а в Испания също случаите се множат ежедневно.

Добрата новина е, че Китай успя да овладее епидемията и затвори полевите си болници, построени за овладяване на ситуацията. В момента Китай предприема действия, за да помогне Италия с медицински консумативи. Освен това страната изпрати свои специалисти в помощ в засегната европейска държава.

Знаем, че болестта може да бъде спряна, но трябва да проявим лична отговорност, за да се ограничи броя на заразените, за да се избегне колапс на болничната система и най-важното – за да предпазим рисковите групи от населението.

Но нека отново се върнем към въпроса: Какво да правим, ако наш близък е с  COVID-19?

Какво да правим, ако близките ни са диагностицирани с COVID-19

Спазвайте правилата, ако ваш близък е с COVID-19.

Първото нещо, което трябва да запомните е , че в 80% коронавирусът протича с леки симптоми:

 • Суха кашлица
 • Задух
 • Треска
 • Мускулна болка и обща отпадналост
 • Зачервено гърло
 • Ринорея

Повечето болни се възстановяват у дома, без да е необходимо прилагането на специално лечение. Трябва да преболедувате болестта в собствения си дом и да поддържате необходимите хигиенни мерки.

Важно е да обръщаме внимание на хората изложени на най-голям риск, на тези, за които COVID-19 може да се окаже тежко изпитание. Става въпрос за следните групи хора:

 • Възрастни хора
 • Хора с потисната имунна система (с ниски защитни сили)
 • Пациенти с хронични заболявания
 • Хора с диабет
 • Хора със сърдечни проблеми
 • Хора с функционални различия

В тези случаи здравните организации обикновено прибягват до лечение на заразените в болнични условия.

Какво да правя, ако мой близък е с COVID-19?

Когато ваш близък е с положителен тест за COVID-19, нормално да бъдете разтревожени. Въпреки това трябва да се опитате да запазите спокойствие.

Трябва да се обадите на спешна помощ , ако ваш близък е със симптоми на COVID-19. Следващата стъпка е да се изолирате в дома си и да изчакате здравните служители да посетят дома ви и да ви направят тест.

Ако вие или въпросното лице не покажете симптоми на коронавирус, указанията са да водите нормален начин на живот и да спазвате превантивните и предпазни мерки.

Ако живеете в един и същи дом с болния човек, тогава трябва да спазвате следните указания.

Наш близък е с COVID-19: указания за спазване у дома

Още веднъж подчертаваме, че ако близкият ви човек не принадлежи към някоя от споменатите по-горе групи, той трябва да си остане на домашно лечение и би трябва да се излекува без някакви сериозни проблеми.

 • Трябва да останете под карантина в продължение на 14 дена.
 • Болният трябва да бъде в отделна стая. Добре е да ползва отделна баня. Ако домът ви е само с една баня, трябва да я почиствате с белина след всяко ползване.
 • Стаята трябва да се проветрява добре и по възможност да е огряна от слънце. Болният трябва да разполага с телефон по всяко време.
 • В стаята трябва да има кошче с торба за боклук, където да хвърля ползваните кърпички и други отпадъци.
 • Когато болният напусне стаята, трябва да носи маска. Трябва да стои на поне два метра от останалите хора в дома. Честото миене на ръцете със сапун е задължително както за болния, така и за останалите обитатели на дома.
 • Домът трябва редовно да се почиства с вода и белина. Важно е да се почистват всички повърхности, не пропускайте дръжките, бравите, телефоните, столовете и т.н. Мийте кухненските съдове и прибори с гореща вода.
 • Освен това дрехите на болния трябва често да се перат на висока температура, отделно от дрехите на останалите.

Препоръчваме ви да прочетете и: Лекарство за COVID-19 се разработва в момента 

Миенето на ръце е важно за предпазване от заразата с коронавирус.

Как да разберете, че вашият близък се е излекувал от COVID-19

Домашната карантина трае 14 дена. В повече от 80% от случаите, болните оздравяват без проблем. За да се установи дали заразеният се е излекувал от вируса, здравните служители ще му направят два теста през 24 часа. Ако и двата теста са отрицателни, болестта е отминала.

Важно е да знаете, че няма научни доказателства, че хората преболедували COVID-19 няма отново да покажат симптомите на вируса. Трябва да запазим спокойствие и да се доверим на лекарите.

И накрая, ако ваш близък е с COVID-19, не изпадайте в паника. Има протокол за действие, който трябва да спазваме. По-голямата част от хората се справят нормално с болестта, а броят на изписаните от болниците се увеличава ежедневно. Трябва да вярваме, че ще се справим с болестта всички заедно.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.