Колоидното сребро: мощен натурален антибиотик

Колоидното сребро е натурален антибиотик, който се бори срещу различни патогени. Освен това не води до появата на алергични реакции и странични ефекти.
Колоидното сребро: мощен натурален антибиотик

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Колоидното сребро е антибиотик, който унищожава гъбички, бактерии и паразити.

Тази минерална добавка убива всички микроорганизми – причинители на болести. Ето защо действието му е толкова мощно.

В тази статия искаме да ви разкажем повече за това “лекарство” използвано от векове.

Какво трябва да знаете за колоидното сребро

колоидното сребро и здравето
За да ви разкажем за най-ранните приложения на среброто трябва да се върнем назад в историята. Във времето на гръцката и римската империя. И двете цивилизации са използвали този материал за направата на домакински пособия и съдове за съхранение на вода.

Херодот пише, че персийският цар Кир носил сребърни шишета с преварена вода със себе си. И пиел единствено от тях.

Изглежда царят е знаел, че този метал спира развитието на микроорганизмите особено на тези водещи до развалянето на напитките и храната.

В традиционната китайска медицина и аюрведа среброто също се използва от векове. За предпазване и лекуване на инфекции. Или за облекчаване на болката и слабостта, свързана с напредването на възрастта.

колоидното сребро е мощен натурален антибиотик
В по-нови времена фермерите в САЩ събирали сребърни монети. Поставяли ги в съдове с прясно мляко. По този начин съхранявали млякото за по-дълго време и го предпазвали от мухлясване.

От началото на 20-ти век се знае, че при контакт със среброто умират всички бактерии, гъбички, микроби и вируси. Това се случва дори при контакт с частица сребро.

Този метал унищожава за минути всички патогенни организми.

Колоидното сребро се получава чрез процес наречен електролиза. При него смесвате сребро с дестилирана вода. В резултат получавате един от най-мощните съществуващи антибиотици.

Добрата новина е, че той няма никакво странично действие и не предизвиква алергични реакции. Бързината му на действие и безопасността му го правят подходящо решение за много проблеми и болести.

Как действа колоидното сребро?

колоидното сребро се бори с вирусите
Ето нещо изненадващо за този мощен антибиотик. Количеството сребро, което ви е необходимо за получаването му е много малко.

Микроскопичните частици в този метал унищожават бактериите, плесените и вирусите . И правят това изключително бързо.

Ето защо колоидното сребро се използва за укрепване на имунната система. Освен това предпазва срещу появата на определени болести. Като настинки и проблеми свързани с ХИВ и херпеси.

Колоидното сребро повишава оттичането на течностите и лимфата като изхвърля токсините от тъканите ви. Освен това подобрява клетъчното окисляване. Както и преноса на енергия в целия ви организъм.

Поради тази причина се използва както за превенция, така и за лечение и възстановяване.

Колоидното сребро е напълно ефикасна терапия при всички видове инфекциозни болести. То е много по-различно от съвременните антибиотици и химически средства. Не позволява на микроорганизмите да живеят и да се размножават.

Освен това не води до медикаментозна зависимост, както и до появата на резистентност от бактериите и вирусите. Нещо често наблюдавано при модерните лекарствени средства.

Освен това колоидното сребро действа върху целия организъм. Атакува различни патогени едновременно. Антибиотиците, които си купувате от аптеката, унищожават едва една малка част от тези микроорганизми.

Препоръчваме ви да прочетете и: Домашни средства за борба с гъбични инфекции

Изключителни ползи

Сред ползите на колоидното сребро трябва да подчертаем следните:

  • Унищожава туморните клетки
  • Стимулира растежа на костите
  • Ускорява зарастването на рани и изгаряния.
  • Лекува  човешкия папиломен вирус (HPV).

Помага и за лечението на астма, малария, артрит, диария и инфекции причинени от Ешерихия коли. Освен това се бори срещу паразити, херпеси, стрептококи, стафилококи и гъбички.

Използва се и в лечението на различни орални септични заболявания. Като пиорея и тонзилит.

Полезен е и при кожни проблеми като акне, микоза, възпаления, екземи, отворени рани и брадавици.

И не на последно място – прилага се и при очни инфекции и възпаления. Става въпрос за заболявания като конюнктивит, познат и като розово око.

Тъй като няма вкус можете да го пиете без проблем. 

Как да използвате колоидното сребро?

Колоидното сребро не взаимодейства с повечето лекарства. Не е токсично за хората. Затова е подходящо за всяка възраст и всички видове заболявания.

Колоидното сребро не води до привикване и непоносимост. Безопасно е за употреба при бременни и кърмещи жени. Лесно се изхвърля чрез урината.

Приложението и дозировката му варират. Можете:

  • Да го използвате като вода за уста или да си правите гаргара с него.
  • С помощта на марля можете да почиствате рани и изгаряния. Помага и за лекуване на акне и други кожни проблеми.
  • Изсипете го в малък съд, подходящ за промивки на очите.
колоидното сребро и здравето
Някои хора го използват за вагинални или анални промивки. Освен това можете да го използвате, за да премахнете неприятната миризма от ходилата си. Може да го впръсквате в носа си с пулверизатор, да си правите инхалации и т.н.

Препоръчителната доза е една капка на всеки килограм телесно тегло. Ако тежите 70кг. можете да приемате до 70 капки колоидно сребро дневно. Винаги трябва да го разреждате с вода или друга течност и да го разделите на два отделни приема.

За да повишите усвояването на колоидното сребро е необходимо да задържите течността в устата си за няколко минути, преди да я преглътнете.

Трябва да го приемате на гладно и да изчакате половин час, преди да започнете да се храните. Например можете да го пиете след като се събудите.

И накрая, за да пречистите водата трябва да добавите една супена лъжица колоидно сребро на всеки четири литра вода. Можете да удвоите дозата, ако водата е замърсена от бактерии или микроби.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Boranowski, Z., and Lloyd, M. (1995). Colloidal Silver. The Antibiotic Alternative. New York: Healing Wisdom Pubns.

  • Jefferson, W. (2001). El poder curativo de la plata coloidal. Barcelona: Obelisco.

  • _______  . (2003). Colloidal Silver Today: The All Natural, Wide-Spectrum Germ Killer. Summertown: Healthy Living.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.