Симптоми на пневмония и средства за лечение

31.03.2016
Най-рисковите групи са децата, пушачите и хората в напреднала възраст.

Боледували ли сте някога от пневмония? Ако сте, знаете колко сериозно може да бъде това състояние. Вероятно сте запознати и с това, колко важно е да бъдат разпознати симптомите, с които се характеризира пневмонията. Вниманието трябва да бъде още по-изострено, когато става дума за деца и хора в напреднала възраст, защото при тях е налице сериозен риск от нежелания последствия.

Изключително важно е да посетите лекар и той да постави диагнозата, както и да предпише лечение. В днешната статия ще представим няколко лесни и изпитани съвети, които ще бъдат от полза за оздравяване. В името на здравето е препоръчително да ги приложите.

Какво причинява пневмония?

Пневмонията е често срещано заболяване. Вероятно познавате немалко хора, които са боледували от нея в даден етап от живота си. Всъщност това заболяване е често срещано сред хората в напреднала възраст. За тази демографска група пневмонията е по-рискова, тъй като организмът е слаб, а имунната система – уязвима. Важно е да знаете тази специфика.

Пневмонията представлява инфекция на белите дробове, когато микроорганизми атакуват алвеолите, предизвиквайки подуването им. Може да става дума и за вируси, гъбички или най-честата бактерия, предизвикваща пневмония – пневмококи. Прилагаме един прост пример, за да можете да разберете по-добре за какъв здравословен проблем става дума:

  • Дихателните пътища на човека притежават естествени механизми за защита, които задържат бактериите далеч от попадането им в белите дробове. Този процес се осъществява ежедневно. Едно от първите неща, които се случват, за да се спрат бактериите, е кашлицата. След това идва ролята на много клетки, които защитават срещу вредните микроорганизми.
  • Но какво се случва, когато заболеем от пневмония? В обичайния случай имунната система е вече отслабена. Бактерията се възползва от тази ситуация, за да достигне до алвеолите и да ни разболее.
  • Друга възможна причина за развитието на пневмония е тютюнопушенето. Предразположени към тоза заболяване са пушачите и хората, страдащи от диабет или проблеми с черния дроб и бъбреците. В тези случаи имунната система може да бъде още по-отслабена, правейки организма по-уязвим за всякакви бактерии.

Кои са най-честите симптоми на пневмония?

Пневмонията представлява инфекция на белите дробове

Първо трябва да посочим, че симптомите на пневмонията са изключително разнообразни. Съществуват 2 типа пневмония:

  • Типична пневмония: Този тип пневмония се характеризира със симптоми, които могат да се проявят още в самото начало или до 2-3 дни. Какво се усеща? Много сте уморени, изпитвате болка в гърдите, сякаш някакъв външен натиск ви пречи да дишате нормално. Кашлицата е интензивна и може да включва отделяне на храчки. Категорично ще е налице треска или втрисане.
  • Атипична пневмония: Този тип пневмония често бива обърквана с други заболявания. Включва главоболие, болка в ставите, треска, болка в мускулите, суха кашлица (без храчки, за разлика от типичната пневмония). Пациентът се усеща уморен, но болката в гръдния кош не е толкова силна, както в предния случай.

Както можете да видите, тези симптоми се различават съществено. Те могат да индикират нещо много по-сериозно, когато са съпроводени с ускорен сърдечен ритъм, усещане за давене или загуба на съзнание. Силната треска е изключително опасна, затова не се колебайте да питате лекаря за всяко нещо, което ви вълнува. Припомняме отново: обърнете особено внимание на децата и по-възрастните хора.

Какви натурални средства можете да прилагате у дома?

Чай от джинджифил против пневмония.

Какво вече веднъж споменахме в тази статия, трябва задължително да се консултирате с лекар и той да назначи курс на лечение. Понякога едно лекарство е достатъчно, за да излекува пневмонията. В други, по-сериозни случаи пациентът трябва задължително да бъде хоспитализиран. Не бива да се тревожите твърде много, обикновено процесът на възстановяване е успешен, стига заболелият да не е в напреднала възраст.

Междувременно у дома можете да следвате няколко съвета:

  1. Кислородни вани

Каква е ползата от тях? Целта им е да прочистят белите дробове и да тушират подуването. Парите от горещата вода във ваната стимулират процеса на освобождаване на слузта от алвеолите и отварят дихателните пътища, като по този начин се елиминира дискомфортът, който усещате.

За да вземете кислородна вана, просто напълнете ваната с гореща вода. Добавете 1 чаша (200 гр.) каменна сол и 2 чаши водороден пероксид (около 400 мл.) във водата. Потопете се във ваната и се отпуснете. Дишайте нормално и вдишвайте парите. Останете така 20 минути. Повтаряйте процедурата всеки ден.

Вижте още: Натурален мехлем при задръстени дихателни пътища

  1. Чай от джинджифил

Сигурни сме, че познавате джинджифила и разполагате с него у дома. Много пъти сме разказвали какви лечебни свойства притежава той. Джинджифилът редуцира подуването и ефикасно лекува различни заболявания; освен това действа като естествен антибиотик и отпускащо средство без странични ефекти. Съветваме да консумирате поне по 2 чаши чай от джинджифил дневно.

  1. Средство с лук и чесън

Това средство може да има специфичен вкус и да оставя неприятен аромат в устата, но със сигурност ще допринесе за подобряване на здравословното състояние. Съчетанието на лук и чесън е невероятно ефикасно средство за лечение на пневмония. То редуцира подуването, лекува болестта и представлява естествен антибиотик, който всеки може да приема. Как да приготвите това средство? Лесно е. Необходими са 2 скилидки чесън и 50 гр. лук. Нарежете ги на ситно и добавете към тях чаша минерална вода. По желание овкусете с 1 супена лъжица мед. Разбъркайте добре и консумирайте сутрин. Ще се изненадате колко бърз ефект има това средство!

Прочетете и това: Преборете се с кашлицата с помощта на тази натурална напитка с чесън и лук

  1. Морковен сок

Пригответе тази напитка преди вечеря. Защо точно морковен сок? Тъй като този зеленчук е способен да укрепи белите дробове и предлага изобилие от антиоксиданти, които са необходими за възстановяване на тъканите; освен това е богат на витамин А, калций, желязо, магнезий, калий, фосфор и витамини от групата В. Пригответе смути от 2 моркова и чаша вода. Супер лесно е!

Mackenzie, G. (2016). The definition and classification of pneumonia. Pneumonia, 8(1), 14. https://doi.org/10.1186/s41479-016-0012-z

Keith, J. (2005). Pneumonia. Hudson Review, 57(3). https://doi.org/10.1513/pats.200508-083JS

Belmin, J. (2012). Pneumonia. In Pathy’s Principles and Practice of Geriatric Medicine: Fifth Edition (Vol. 1, pp. 555–563). John Wiley and Sons. https://doi.org/10.1002/9781119952930.ch47