Последствията от прекалено многото мислене

Опитайте да не мислите прекалено много за неща, които не заслужават притеснението ви. Понякога всичко е в ума ви.
Последствията от прекалено многото мислене
Bernardo Peña

Прегледано и одобрено от психолог Bernardo Peña.

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 27 април, 2023

Има много хора, които мислят прекалено малко и много други, които мислят прекалено много. И двете крайности не са хубави, защото прекалено многото мислене може да има тежки последици.

От този тип хора ли сте, които премислят всичко, което има се случва? Лежали ли сте будни в леглото, защото не можете да спрете да мислите?

Прекаленото мислене може да се превърне в най-лошия ви враг. Затова е важно от сега нататък да разберете този лош навик малко по-добре. 

Прекаленото мислене ви спира да опитвате нови неща

Прекаленото мислене ви откъсва от реалния живот

Хората, които мислят прекалено много, прекарват повече време в ума си, отколкото в реалността. По инерция те прекарват цялото време в мислене, защото смятат, че това е нещо, от което не могат да избягат.

Има много хора, които бягат в мислите си и преживяват истински приключения, но в ума си. Какво се случва в реалния живот? Защо не вземете това, което е в ума ви и не го приложите на практика?

В действителност животът им може да е много скучен и да не опитват разни неща, защото нямат смелост да направят това, което мислят. Може би се страхуват. Но от какво се страхуват?

Прекаленото мислене означава, че непрекъснато избягвате да мислите за тук и сега. Няма съмнение, че живеете със спомени от миналото и мечтаете за светло бъдеще.

Преди всичко прекаленото мислене ви пречи да живеете живота си – това е просто един пасивен акт. Важното нещо е да знаете как превърнете това, което се върти в главата ви, в реалност, в истинско преживяване.

Мисли и притеснения

Хората, които мислят прекалено много, имат друг голям проблем, който тормози повечето хора днес: тревогата.

Когато мислите прекалено много, това се случва, защото се тревожите за нещо, било то от миналото, бъдещето, настоящето или хората около вас. Всичко това ви поставя във вихър, от който може да е трудно да избягате.

Понякога може да не го осъзнавате, но се тревожите за неща, на които не би трябвало да обръщате внимание. Възможно е вашата несигурност да е причина за всичко това.

Случвало ли ви се е някога да изживявате събитие отново и отново в ума си?

Случвало ли ви се е някога да изживявате събитие отново и отново в ума си? Може да е история, която сте казали на приятел или ситуация, която е ядосала някого. Преминавате през този сценарии отново и отново, мислейки за това какъв друг изход е можело да има.

Безполезно е да съживявате миналото, защото не можете да го промените. Ето защо да се тревожите за това, което сте направили преди, е безполезно. Умният ход е да гледате в настоящето и да продължите напред.

Съвети как да спрете да мислите прекалено много

Ако постоянно анализирате целия си живот, всяко взаимодействие или всяка ваша стъпка, е време да спрете.

За да го направите, имаме няколко съвета, които може да ви помогнат в моментите, когато имате чувството, че не можете да спрете мислите си:

  • Говорете с приятел

Това може да ви помогне да спрете ума си да блуждае без посока. Говорете за притесненията си, за да се отървете от съмненията и да спрете да мислите за ситуации, които вероятно не заслужават такова място в ума ви.

  • Запишете мислите си

Воденето на дневник може да е много полезно за отпускане на парата и изразяване на чувствата. По този начин може да се освободите от всички онези мисли, които ви завладяват и дори ще ги видите от друга перспектива.

  • Разсейте се

Може да го направите, като вършите нещо, което обичате или опитате нова дейност, която ви интересува. Когато се разсеете, това ще ви помогне да спрете да се фокусирате върху всички неща, които се въртят в ума ви. Понякога хората мислят прекалено много, защото имат прекалено много свободно време. 

  • Имайте го предвид и си повтаряйте: “Спри!”

Ако знаете, че не можете да спрете да мислите за нещо, което ви тревожи, кажете си “достатъчно”! По този начин ще се принудите да се фокусирате върху нещо друго и ще избягате от примката, която ви е стегнала.

Повтаряйте го толкова пъти, колкото е необходимо.

Прекаленото мислене ви пречи да живеете живота си – това е просто един пасивен акт.

Улавяли ли сте се някога, че мислите прекалено много? Понякога е лесно да придавате много повече важност на нещата, отколкото те всъщност заслужават.

Ако мислите, че някой приятел не говори с вас толкова често, колкото преди и дори ви пренебрегва, това може да е само във вашето въображение. Опитайте да не мислите прекалено много за неща, които не заслужават притеснението ви.

Понякога всичко е в ума ви.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.