Имате ли стресово или тревожно разстройство

Ако не можем да се справим със стреса и тревожността сами, трябва да се обърнем към специалист
Имате ли стресово или тревожно разстройство

Последна актуализация: 05 март, 2019

Знаете ли дали страдате от стресово или тревожно разстройство?

Времената, в които живеем, са доста тревожни и понякога чувствате, че едва ли не всяка ситуация би могла да ви раздразни.  Може би напрежението, което изпитвате, е просто стрес. Затова няма нужда да се притеснявате, ако безпокойството е кратко.

Тревожното разстройство обаче може да наруши ежедневието ни със силната тревога и последиците, които създава.

Дори ходенето на работа би могло да ви натоварва, ако работата ви е трудна и не можете да угодите на шефа.

Американската асоциация по тревожност и депресия (ADAA) е дефинирала общото тревожно разстройство. Според тях това са случаите, в които хората страдат, когато преживяват тревога в продължение на повече от шест месеца, със съответното отражение и върху физическото им състояние.

Много често се случва хора с такова разстройство постоянно да показват високи нива на стрес. Безпокойството се провокира от погрешни интерпретации и негативни мисли. 

Сложността на тези ситуации затрудняват откриването и диагностицирането на заболяването, дори за експертите.Още полезна информация по темата можете да откриете на сайта Психично здраве.

За да знаете дали имате стресово или тревожно разстройство, трябва да анализирате тези фактори:

1. Постоянна тревога

Планирането и организацията на някаква последователност от действия е нещо нормално. Например, да намерите рокля, правилните обувки и да се уверите, че сте изпълнили всичките си учебни задължения. Това не се случва само на вас, а и на детето ви, вашите брат, сестра или други близки хора.

Въпреки това, ако се притеснявате за това повече от 6 месеца, може би страдате от тревожно разстройство То се характеризира с прекалено безпокойство.

Първото нещо, което проверяват лекарите, е дали човек се е чувствал по този начин преди стресовата ситуация и дали това поведение продължава след това. Ако това поведение не продължава дълго, вероятно не става въпрос за тревожно  разстройство.

Например, ако ви предстои да се омъжвате и планирането върви добре, вероятно ще изпитвате стрес само от време на време. Но ако сте имали тези симптоми преди, това може да означава тревожно разстройство, на което спешно трябва да се обърне внимание.    

2. Отрицателни заключения

Склонни ли сте да мислите за най-лошите изходи от ситуации? Хората смятат ли, че сте негативен човек? За някои може да сте прекалено предпазливи, а за други – реалисти.

негативните мисли при тревожно разстройство

Ако тези мисли са прекалено крайни и ги имате постоянно, значи имате тревожно разстройство. 

Определянето каква е реалната ситуация не винаги е просто, а понякога външното мнение може да помогне. Трябва да се притеснявате, ако винаги се чувствате зле, очаквате най-лошото и сте неспособни да се наслаждавате на момента, дори никой друг да не споделя тази гледна точка.

Хората с тревожно разстройство смятат, че имат толкова много недостатъци, че са излишни. Те постоянно са разочаровани от това, което правят и имат чувството, че винаги злепоставят себе си или своите близки.    

Ако сте от тези хора, които се удрят в главата и веднага си помислят, че това, което предстои, е тумор в мозъка, имате тревожно разстройство.

Този модел на негативно мислене се нарича катастрофално мислене. Това е отклонение в мисленето, което кара човек да смята, че светът отива към по-зле.

3. Видимо раздразнителни сте – един от симптомите при стресово и тревожно разстройство

Чувствате ли се неспокойни, уморени, раздразнителни? Трудно ли ви е да заспивате и да се концентрирате? Тези поведения се свързват с редица физически и психически здравословни проблеми.

Заради тях тревожното разстройство се диагностицира трудно. Те са и причината хората да се отдалечават от вас.

Ако тези симптоми са много упорити и пречат на ежедневния ви живот, работата или ученето, е време да получите експертно мнение.

4. Да се чувствате добре не съответства на вашите планове

грижете се за себе си, за са избегнете стресово или тревожно разстройство

Знаете много добре какво трябва да направите и ясно сте чули съветите как да се освободите от всички видове стрес.

Знаете, че трябва да спазвате здравословна диета и редовно да правите упражнения и че това са трикове, които помагат да се освободите от стреса, но не отделяте време за тях.

Препоръчваме ви да прочетете и: Как да се справим с тревожността?

Може би сте много организиран човек, но трябва да обърнете внимание на един основен фактор: вашите приоритети .

Здравето ви трябва да е първият от тях. Да намирате време за себе си е много по-важно от всичко друго, защото може да спаси живота ви.

Правете нещата, които ви правят щастливи:

5. Когато не зависи от вас

Ако сте опитали тези техники и все още се борите със стресово или тревожно разстройство, вероятно е време да говорите с професионалист.

Специалист по когнитивно поведение е идеалният вариант. Целта е намирането на нови начини на мислене и как ще реагирате в трудни ситуации.

Във всеки случай психологът може да помогне да се установи проблемът и най-доброто му решение. Ако е необходимо, ще ви препоръчат по-тесен специалист.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Patel, D. S., Roth, M., & Kapil, N. (2011). Stress fractures: Diagnosis, treatment, and prevention. American Family Physician.
  • Lang, P. J., & McTeague, L. M. (2009). The anxiety disorder spectrum: Fear imagery, physiological reactivity, and differential diagnosis. Anxiety, Stress and Coping. https://doi.org/10.1080/10615800802478247
  • Aweid, B., Aweid, O., Talibi, S., & Porter, K. (2013). Stress fractures. Trauma. https://doi.org/10.1177/1460408613498067
  • Chrousos, G. P., & Gold, P. W. (1992). The Concepts of Stress and Stress System Disorders: Overview of Physical and Behavioral Homeostasis. JAMA: The Journal of the American Medical Association. https://doi.org/10.1001/jama.1992.03480090092034

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.