Понякога да продължите напред означава да започнете отначало

Хората, които знаят, че заслужават щастие, следват своя собствен път
Понякога да продължите напред означава да започнете отначало

Последна актуализация: 28 февруари, 2019

През живота си човек взема много решения. Някои от тях изискват да започнете отначало.

Пример за това са събития и моменти, които отварят рани, нуждаещи се от лечение. Можем да ги затворим и да бъдем щастливи отново, стига да разполагаме с кураж и решителност.

Да започнете отначало не е никак лесно. В днешната статия искаме да посочим няколко базови стратегии, които можете да използвате, за да се справите със сложната житейска материя, каквито са личните проблеми.

Когато да започнете отначало означава да оставите всичко зад гърба си

Никой не обича промените, особено когато те са драстични и ни карат да оставим всичко, което ни е определяло до този момент. Понякога да започнете отначало означава да се изправите срещу няколко свързани предизвикателства:

 • Откриване на нови начини да бъдеш щастлив.
 • Да започнете отначало включва да поемете контрол над живота си: всяко решение ще те отведе до един или друг път. Човекът винаги е архитект на своята реалност.
 • Новият житейски път трябва да бъде поет с ентусиазъм и способност да се оцени настоящето, „тук и сега“.

Ако до този момент сте преживявали труден момент, тогава разбирате емоционалната сложност, която е налице, когато се сблъскваме с трудности. Цялата промяна, дори в личностно, се случва на етапи.

Да започнете отначало и да загърбите всичко от миналото си

Моментът, в който осъзнаете, че трябва да се разделите с някого или нещо  

Както споменахме по-рано, промяната включва акт на кураж, с който не всеки човек може да разполага. За мнозина това състояние може да се превърне в хронично:

 • Когато чакаме нещата да се променят от само себе си.
 • Когато се страхуваме от провал и затова не опитваме. Такъв тип хора не са уверени в себе си. Те не вярват, че могат да бъдат активен носител на промяната и че могат да управляват живота.
 • Други се възприемат като прекалено зависими от хората край себе си и са неспособни да си представят друго състояние на нещата. Въпреки нещастието си, те познават само този начин на живот. Затова те не правят необходимата крачка, за да провокират промяна.

Моментът, в който сте напълно наясно от потребността да започнете отначало, е повод да бъдете горди от себе си. Вие имате право да управлявате живота си.

Хората, които знаят, че заслужават щастие, следват своя собствен път, оставайки зад гърба си всичко, което е нездравословно и ги дърпа назад.

Скъсайте с миналото по интелигентен начин

Можете ли да се освободите от миналото без болка? Отговорът е не. Всяка промяна се характеризира с определена доза страдание, едно вътрешно пречупване, което до скоро е било основен фокус на всички надежди, мечти и планове.

 • За да продължите напред, трябва да го направите без негодувание или омраза. Знаем, че да се прости не е лесно, но е ключово за освобождаването ви.
 • Ако започнете да страдате заради нещата, които са се случили, грешките, които сте направили, или заради многото пъти, в които сте били предавани, единственото, което ще постигнете, е да продължите да носите болката от миналото, прехвърляйки я в настоящето.
 • Започнете промяната без да задържате в себе си нито капка негодувание или омраза към другите, особено към себе си. Този тип емоции ви превръщат в затворници и не си струва да бъдат подхранвани.

Защитете своето бъдеще с нови мечти

Трябва да сме ясно по отношение на едно нещо: ще преживеете повече от една промяна през живота си. Промените могат да бъдат малки, например да завържете нови приятелства, да започнете нова работа или да започнете диета. Това са обичайни неща и те са полезни за вас.

И все пак има моменти, когато това, от което ще се нуждаете, е да започнете отначало. Възможно е връзката ви с партньора да не е пълноценна или пък трябва да се преместите да живеете в нов град, да започнете нова кариера и т.н.

Не сте единствените, които са били изправени пред такава промяна. Няма и да сте последните.

 • Да започнете отначало означава да затворите предишната глава. Не означава да избягате от миналото.
 • Вземането на решение ще ви донесе известна доза облекчение, позволявайки ви да затворите глава от живота си по здравословен начин.
 • Не се страхувайте от това, какво смятат другите или как ще реагират. Ако предпочитате, можете да се опитате да предусетите техните реакции и да измислите адекватен отговор на въпросите им.

При всички положения, ако сте убедени в своето решение, думите на другите хора не са от значение: вие вече сте решили своята съдба и започвате отначало.

Да започнете отначало с нови мечти

Животът не представлява прав път без препятствия. Понякога промяната е необходима в името на щастието и за да останете балансирани.

Всеки играе активна роля в своето бъдеще и всяко решение е от значение. Трябва да се изправяме пред живота със самочувствие, решителност и мечти.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.