Понякога плачът не е признак на слабост

Да бъдеш силен означава преди всичко да бъдеш щастлив със себе си, затова се развивайте непрекъснато и дарявайте с любов близките си!
Понякога плачът не е признак на слабост

Последна актуализация: 26 януари, 2019

Понякога плачът не означава че сте предали. 

Понякога се изморяваме, стигаме до границите на силите си и просто се оставяме на течението. Понякога плачът не е признак на слабост.

Понякога не може да направите нищо друго, освен да се отдадете на това освобождаване само защото сте уморени. Изморени сте да бъдете силни. Животът иска твърде много, и хората около вас не винаги са наясно с всичко, което давате, за да получите накрая едно голямо нищо.

Не носете тежестта на света на гърба си. Носете само това, което наистина е важно за вас. И никога не забравяйте, че сърцето също се нуждае от собствено лично пространство. Правете това, дори когато не е нужно да плачете, защото само най-силните хора си го позволяват.

Не може да бъдете силни всеки ден

Може би сте възпитани с идеята, че сълзите трябва да бъдат “погълнати”. Че животът е труден и плачът не помага за нищо. С течение на времето тази идея може да доведе до много сериозни емоционални проблеми.

 • Да не плачете никога означава, че не показвате това, което чувствате. Или, че се криете зад фалшив претекст, че сте добре.
 • Ако се опитате да изглеждате нормално, като криете чувствата и проблемите накрая не само ще скривате емоциите си от света, но и от самите себе си.
 • Скритите емоции са проблеми, пред които не сте се изправили. Един неправилно управляван проблем е емоция, която в последствие се проявява като главоболие, мигрена, умора, мускулно напрежение, виене на свят, проблеми с храносмилането …

Не може да сте силни всеки ден. Никой не може да крие своя дискомфорт или тъга през целия си живот. Това не е полезно в нито една ситуация. Трябва да се дарявате с моменти на освобождаване и успокоение. Сълзите действат като истинско болкоуспокояващо против стрес, както и за освобождаване на нерви и емоции.

 • Понякога плачът лекува.
 • Сълзите идват като освобождаване, което е първата стъпка на промяната. Това означава, че освобождавате заряд от негативни емоции.
 • Плачът ще доведе до спокойствие. Ще се почувствате по-спокойни да видите реалността и да вземете решения.
Понякога плачът не е признак за слабост, не всеки ден може да бъдете силни.

Необходимостта да сте силни, когато животът иска прекалено много от вас

Никой друг освен вас не знае какво ви е струвало, за да стигнете там, където сте днес. Никой не знае от какво е трябвало да се откажете за другите и за хората, които обичате.

И всичко това сте направили по желание, защото е било това, което сте искали. Дори да мислите, че се познавате, понякога настъпва момент, в който живота изглежда непоносим. Особено когато хората около вас не се отнасят със същото отношение, което сте им показали.

Трябва да сте силни в съвременното общество, в което нещата не са лесни нито в социален, нито в професионален аспект. Не винаги е лесно да покажете силата си на родители, братя и сестри, или партньор, който иска да е с приоритет за вас.

А истината е, че просто има дни, когато се уморявате да сте силни и да носите всичко на раменете си. В тези ситуации понякога плачът е необходим.

Важно е да определите границите, така че животът да изисква само това, което може да предложите

Никой не може да осигури повече от това, което има. Невъзможно е да дадете щастие и топлина на тези, които обичате,  нито пък да отвръщате на същата любов със същите чувства, ако не обръщате внимание на самите себе си.

Ключът към всичко това е балансът. За да сте силни и да се справяте с всичко, което денят ви предлага, а също и докато изпълнявате тези цели (спомняйки си трудностите, пред които сте изправени), е важно да прилагате тези граници.

 • Да бъдете силни означава на първо място да бъдете щастлив със себе си. Развивайте личния си растеж, наслаждавайте се на времето си и хобитата. Обичайте всеки, който е до вас, и най-вече, обичайте себе си.
 • Най-силни и знаещи как да обичат, са хората, които обичат самите себе си. И не, това съвсем не означава, че сте егоисти.
 • Да бъдете силни изисква също така да можете да се отървете от тежестта, която ви пречи да продължавате напред. Тези неща нараняват благополучието ви и ви причиняват болка. Ние всички знаем, че понякога боли, но непременно трябва да спрем да даваме приоритет на хората, които не ги е грижа за нас.
Понякога плачът се дължи на умора.

Да бъдете силни означава да позволявате на себе си да сте “слаби” от време на време. Какво означава това?

 • Имате право да кажете, че не може да направите това. Да оставяте нещата да преминават покрай вас, така че да не поемате повече отговорности, отколкото можете да понесете.
 • Имате право да кажете “не мога повече”, и да си починете.
 • Имате право да искате уважение, да поискате любов, привързаност и признаване. Тези, които искат нещо от вас, трябва да разберат, че също трябва да ви дадат нещо от себе си.

И, разбира се, имате право да преживявате и моменти на личен катарзис. Чрез него откривате моменти на интимност, в които да се разходите и да помислите за себе си. Можете да поплачете, да слушате мислите си, да се справите с емоциите си, да вземете решения и да продължите напред.

Защото животът в крайна сметка е точно това. Да изминете своя собствен път с колкото е възможно повече вътрешно равновесие и удовлетвореност от собствените си решения.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Bernardo Stamateas. (2019). Emociones tóxicas: Cómo sanar el daño emocional y ser libres para tener paz interior. Ediciones B. Rústica.
 • Sara Laguna, Inés Magán Uceda. (2015). “Un estudio de la importancia de la regulación emocional y del afrontamiento en los episodios de dolor de cabeza”. EduPsykhé: Revista de psicología y psicopedagogía. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=5629528

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.