Преди да се влюбя в теб, трябва да обикна себе си

Не се бойте от самотата, тя представлява извор на познание за самите нас.
Преди да се влюбя в теб, трябва да обикна себе си

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Научиха ме как да се влюбя, но никой не ми каза, че първо трябва да обикна себе си.

Казаха ми, че всеки човек има сродна душа, която го прави щастлив и завършен, но никой не ми каза, че трябва първо да се обичам, за да мога да се влюбя в друг човек.

Всеки един от нас е бил мамен, когато става дума за безумно влюбване. То не може да се случи, ако (преди всичко) не сме се научили да обичаме собствената личност.

Не можете да живеете без себе си

Не можете без човека, когото толкова много обичате? Смятате ли, че ако продължите напред в живота, светът ще се разпадне? Ако е така, то нещото, което убягва да осъзнаете, е, че единственият човек, без когото не можете да съществувате, сте вие самият.

Не можете да живеете без себе си

Хората имат навика да страдат от смущаваща липса на самочувствие, която ги кара да търсят любовта към другия човек, като начин за бягство. Това (макар да е нещо положително) може да доведе до проблеми, свързани с емоционална зависимост.

Красиво е да обичаш някого толкова силно, че собственият живот да стане безсмислен без него. Но знаете много добре, че човекът, когото първо трябва да обикнете, сте самият вие.

Ако не можете да се обичате или не можете да си имате доверие, как можете да проявявате този тип отношение към другите?

Понякога усещате самота или  страх. В този момент се намирате в ситуация, за която не разполагате с упътване. Именно тогава, обаче, се учите да обичате истински.

Започнете първо със себе си, а след това обикнете другите. Нека да бъдем ясни: единственият човек, без когото не можете да живеете, сте вие.

Да обичате себе си е първата стъпка 

Вероятно се чудите как е възможно да се влюбите първо в себе си. От никого не сте учили това и може да е трудно за постигане. Добрата новина е, че не е непостижимо. Надяваме се следващите съвети да помогнат да се влюбите в собствената личност още повече.

Това, което е важно, сте вие.

Първата стъпка е да обичате себе си

Не се страхувайте от самотата

Лесно е да изпитвате неоснователен страх от самотата, тъй като цял живот сте били учени, че това състояние е знак за нещастие. Ако не можете да бъдете щастливи, когато сте сами, тогава е налице проблем.

Вярно ли е, че не можете да бъдете щастливи сами? Или другите са причина да мислите по този начин?

Възползвайте се от ситуацията и посветете време изцяло на себе си. Можете да научите много: самооценката ще се повиши, ще си вярвате повече, ще се обичате безусловно…

Не хабете времето насаме, тъй като именно така ще откриете същността си. Както вече казахме – това е начинът да се научите да се обичате.

Приемете външния си вид

Да се обичате – означава да игнорирате външността. Нещо толкова изкуствено ( като тревогите за начина, по който изглеждате в очите на другия) може да доведе до проблеми с увереността. Ако знаете кой сте и какво искате, няма да се вълнувате от онова, което другите казват.

Погрижете се за приятелите

Понякога, когато сте част от двойка, е лесно да ги игнорирате . Това е нещо, което не бива да позволявате. Двойките се събират и се разделят, но приятелите, когато се грижите за тях, са завинаги.

Никога не поставяйте любовта над приятелството. Не си струва.

Когато обичате и се цените, осъзнавате, че можете да бъдете щастливи без човека до себе си. Тогава разбирате ,че животът не започва и не приключва с партньора.

В същото време имате приятели, които няма да ви предадат и които заслужават доверие. Това, всъщност, са хората, които си струва да цените.

Да обичате себе си и приятелите си

Не се отказвайте от всичко заради другите

Правете всичко за себе си, а не за другите. Вие сте единственият човек, който е от значение. Нуждаете се да вървите напред, за да постигате целите, докато се доверявате, цените и уважавате собствената личност.

Никога не се отказвайте от всичко, заради човек. Това ще донесе само страдание.

Вероятно, след като прочетохте тези редове, смятате, че започвайки да живеете по този начин, ще бъдете човек егоист. Възможно е да недооценявате това, което правите. Всъщност сте щедри. Нуждаете се от време за себе си.

Всеки път, когато загубите фокуса в живота, повтаряйте тези думи: „Преди да се влюбя в теб, трябва да се обикна.“. Само така можете истински да обичате другите хора. За да бъдете и щастливи.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Hyatt, C. S., Sleep, C. E., Lamkin, J., Maples-Keller, J. L., Sedikides, C., Campbell, W. K., & Miller, J. D. (2018). Narcissism and self-esteem: A nomological network analysis. PloS One13(8), e0201088. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0201088
  • Kiviruusu, O., Berg, N., Huurre, T., Aro, H., Marttunen, M., & Haukkala, A. (2016). Interpersonal Conflicts and Development of Self-Esteem from Adolescence to Mid-Adulthood. A 26-Year Follow-Up. PloS One11(10), e0164942. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0164942
  • Showers, C. J., Ditzfeld, C. P., & Zeigler-Hill, V. (2015). Self-Concept Structure and the Quality of Self-Knowledge. Journal of Personality83(5), 535–551. https://doi.org/10.1111/jopy.12130

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.