Колко е важно да плачем (по правилния начин)

Ако винаги се опитвате да скриете сълзите, негативните емоции ще продължават да се трупат вътре във вас.
Колко е важно да плачем (по правилния начин)

Последна актуализация: 13 февруари, 2019

Според едно изследване, публикувано в списанието PsycNet, сълзите са индикация, че нещо важно се случва в живота на човека. Когато сме способни да плачем, това несъмнено е акт на кураж и облекчение, но също така и на откровение.

Експерти по емоционална психология препоръчват хората да се възползват от възможността да поплачат в моменти на горчивина или пък на големи трудности. Мнозина все още не разбират, че плачът е от значение.

Емоционалното освобождаване е акт на „необходимост”, който не си струва да задържаме и потискаме, или на който да реагираме със стискане на юмруци и зъби.

Именно облекчението има терапевтичен и оздравяващ ефект, който позволява на човека да се освободи от нещата, които тревожат ума и нараняват сърцето му.

В днешната статия ще обсъдим някои от аспектите на сълзите и плача, за които е възможно да не сте наясно. Препоръчваме, в името на своето здраве, никога да не потискате тази естествена реакция. Неслучайно тя е наследена от нашите предшественици.

Всичките пъти, когато плачем по неправилния начин

Истина е. Вярвате или – не, съществува неправилен начин да плачем. Не бива обаче да се вълнувате излишно от тази нова информация. Истината е, че никой не е ангажиран с отговорността да ни учи какво е важно в емоционално отношение, а това е ценно познание, което служи в ежедневието.

За да разберете значението на плача, когато той засяга хората, имайте предвид следните интересни факти.

Хотелите за плач в Япония

в Япония можем да плачем в специални хотели на плача

В тази страна можете да откриете хотели, сред които Mitsui Garden или Yotsuya в Токио, където хората могат да резервират стая за през нощта и просто да се отдадат на своите сълзи и скръб.

  • Живеем в култура, според която емоциите трябва да бъдат сдържани, едва ли не са неподходящи за демонстрация (особено когато представляват силна радост или тъга).
  • Японците са известни с желязна дисциплина в работната етика, но  и със строгите норми, които действат на ниво семейство и общество.
  • Всичко това създава условия за изпадане в крайни състояния на тревожност и стрес, с които е възможно човек да не знае как да се справи.
  • Благодарение на хотелите за плач, всеки може да си плати за стая и да се възползва от това уединено място за изливане на емоциите.
  • В тях гостите разполагат с удобни легла, кърпички, отпускащи вани, музика и филми. По този начин те могат да скърбят и да плачат, колкото желаят. Допустимо е също така да се крещи и ридае.

Стаите са шумоизолирани и дискретността е пълна.

  • След като изплачат мъката, гостите могат да поспят добре и да се събудят на следващия ден, заредени с енергия, самочувствие, готови да направят необходимите промени и смяна на курса в живота, за да живеят по-добре.

Как да плачем по правилния начин

Тази интересна техника в Япония може да бъде пречистваща, но не винаги е подходяща. Хората разполагат с инстинктивно поведение, което, благодарение на еволюцията, ни свързва с хората наоколо.

Винаги е по-добре да скърбите в компанията на друг човек.

ако плачем в Япония, можем да го направим на специално създадени за това места

Популярните явления, като „плачене” и „прозяване” са силно заразни.

Ето един пример: Навън сте със свои приятели и един от тях се прозява. Не след дълго и вие се прозявате, без дори да подозирате, че той е първопричината.

  • Актът на прозяване осигурява кислород на мозъка, но също така представлява и поведение, изразяващо емпатия, която споделяме спрямо хората край нас.
  • Плачът от своя страна е акт, който служи за обединяване на хората и информирането им, че нещо се случва.

Макар много хора да предпочитат да скърбят насаме (тъй като се срамуват или пък не желаят да привличат чуждото внимание), най-доброто нещо, което можем да направим, е да плачем в компанията на друг човек.

  • Само така можем да извлечем полза от физическото чувство на облекчение. От друга страна – „печелим” от присъствието на близък човек, който да ни прегърне и даде съвет.

Не позволявайте на негативните емоции да ви завладеят !

Не казваме, че тази техника е лесна за изпълнение. Понякога може да сте изплашени или просто да не разполагате с точния човек в момента, на ко гото да доверите своя емоционален проблем, без той да ви осъжда.

Плачът е необходим от време на време. Той предопределя човека, като вид. Всяка функция в организма съществува по своя причина. Потискането на напиращите сълзи не е естествено.

Ако винаги се опитвате да скриете сълзите, негативните емоции ще продължават да се трупат .

ако не плачем, рискуваме да се задръстим с негативни емоции

Възползвайте се от сълзите, осигурете си търсеното облекчение. Колкото до болката – не ограничавайте изразните средства: плачете с глас, вдишайте и издишайте дълбоко, след като се наплачете.

След този акт животът ще бъде обагрен в друг цвят. Мозъкът ще бъде ненапрегнат и ще сте способни да вземате по-обективни решения.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.