Любов за всеки тип личност

· 11.02.2016
Открийте дали сте изследовател, директор, строител или преговарящ

Въпреки че може да има някои качества, които са в основата на т. нар. „любов от пръв поглед“, трябва да изберете човек, който съответства на вашия тип личност, ако искате да постигнете най-добрия възможен баланс във взаимоотношенията си в дългосрочен план.

Дали избираме нашите партньори именно според нашия тип личност? Може би никога не сте се замисляли за това досега; или може би винаги сте знаели, че е така. Независимо от това, каква е ситуацията ви, днес ви каним да научите за 4 типа личности, които според експерти са основните градивни елементи за дълготрайни и успешни взаимоотношения.

Четирите типа личности в любовта

Няма смисъл да го отричате – понякога се влюбвате в човека, когото най-малко очаквате. Този, който на пръв поглед не ви „пасва” като характер, но се оказва, че ви допълва по някакъв начин. Друг път може да се влюбите в някой, който изглежда като перфектния вариант, но все пак да не сте щастливи. Защо се случва това? Защо понякога се фокусираме върху черти на характера, които ни носят болка в дългосрочен план? Тези две страни на една и съща монета (щастие и нещастие) се срещат толкова често, че хората са принудени да намерят някакво теоретично обяснение.

Една от последните книги, които се занимават с темата защо някои хора избират определен тип партньори, се нарича: „Защо той? Защо тя? „. Авторката Хелън Фишър е антрополог в университет „Рутгерс”. В интересната си книга тя определя 4 типа личности, на които се основават взаимоотношенията. Ще разгледаме всеки един по-долу:

1. Изследовател

ptitsi 2

Тези хора гледат на любовта като на приключение. Те са импулсивни, независими, изключително любопитни и живеят за мига. Нека да разгледаме основните характеристики на този тип:

 • Постоянно търсят нови преживявания.
 • Склонни са да поемат рискове, независимо от последствията.
 • Много спонтанни.
 • Много енергични.
 • Много любопитни, креативни и позитивно настроени.
 • Много гъвкави и приспособими.

2. Директор

lichnost

Това е най-аналитичният тип личност. Този тип не е непременно „доминиращ“ сам по себе си. Директорите наблягат на логиката и здравия разум над всичко останало и обикновено са много стабилни. Те са склонни да бъдат:

 • Решителни и уверени в себе си.
 • В състояние да контролират своите емоции.
 • Лесно изразяват желанията си.
 • Предпочитат добре разработени задачи и искат всичко да има смисъл. Перфекционисти.

3. Строител

peperudi

Основните ценности на строителя са семейството, приятелите и отношенията с другите хора. Това са спокойни, общителни хора, които са много стабилни и избягват да поемат рискове. Обикновено те са:

 • Спокойни, самоуверени и непретенциозни.
 • Упорити.
 • Лоялни.
 • Привърженици на традиционните ценности и установените правила и норми.
 • Могат да разработят и управляват социалните мрежи.

4. Преговарящ

mechka

Преговарящите са изразителни, съпричастни и идеалистични. Хората от този тип обикновено са много чувствителни, с развито въображение и отворени към нови неща. Изпитват дълбоки чувства и емоционалните им потребности непременно трябва да бъдат задоволени. Преговарящите са:

 • Способни да виждат нещата „под повърхността” и имат добра интуиция.
 • С богато въображение и чувствителни.
 • Състрадателни, гъвкави, добронамерени.
 • Идеалисти и алтруисти.
 • Склонни да изразяват своите емоции.
 • Умели в социални ситуации и при изграждането на връзки.

Кои личности са най-съвместими?

rutse

Според изследванията на Фишър най-успешните двойки на базата на типа личност са следните:

1. Изследователите си пасват със себеподобни

Не е изненадващо че хората, които търсят връзка въз основа на внезапна емоция и страст, са подходящи един за друг. Ако сте тип „преговарящ” или „строител”, например, може да не ви се нрави спонтанността или изживяването на мига, защото предпочитате да имате стабилност и с времето да създадете семейство. Според Фишър комбинацията изследовател-изследовател е най-взривоопасна, с непрекъснати възходи и падения, постоянно движение от място на място и силни емоции и чувства. След като моментът отмине, партньорите могат да се отегчат един от друг.

2. Строителите си пасват със себеподобни

Тази двойка цени семейството, срещите с приятели, запознанства с нови хора, да прекарва време със семейството си и се стреми да изгради бъдеще заедно. Тези хора искат стабилност и спокойствие. За тях е важно да имат контрол върху всичко в живота си. Има много малко тръпки, рядко се поемат рискове. Тези двамата искат да „играят” на сигурно, да бъдат спокойни и да се чувстват стабилни.

3. Директорите са подходящи за преговарящите

Много двойки създават стабилни и трайни взаимоотношения, когато съчетаят именно тези два типа. Хората, които са аналитични, директни и перфекционисти по природа се чувстват щастливи с по-чувствителни, съпричастни, емоционални личности. В известен смисъл те отлично се допълват взаимно: аналитичният и обективен откликва на интуитивния и чувствителния. Едната страна е привлечена от потребностите на другата, или може би двамата просто са привлечени от нещо ново и необичайно, което обикновено не изпитват или срещат в ежедневието си.

Очевидно този анализ не е изчерпателен, но намерението на автора е да ни даде пример за видовете личности и начините, по които те изграждат по-трайни и пълноценни взаимоотношения. Струва си да се обърне внимание. Ако сте емоционален, чувствителен човек, който търси стабилност и спокойно ежедневие, вероятно в дългосрочен план няма да ви се отрази добре да се срещате с тип „изследовател”.