5 родителски грешки, които правим с децата си

Научаването не се изразява в наказания, а в създаване на мостове на знанието.
5 родителски грешки, които правим с децата си

Последна актуализация: 02 март, 2019

Всички ние искаме да бъдем перфектни майки и бащи. В опитите си да бъдем такива със сигурност правим редица родителски грешки.

Решението да създадете свой наследник е свързано с много отговорности. Затова е нормално в един момент да бъдете обсебени от идеята да бъдете супермайка и да четете постоянно специализирана литература за родителство и ранно развитие на децата. Възможно е вече да сте записали детето си на различни курсове, за да го превърнете в най-можещото, умното и успешното. Ако е така, то вие със сигурност вече сте запознати с част от най-популярните родителски грешки.

Но замисляли ли сте се, че детето ви никога не ви е молело да бъдете супермайка? Това, от което всяко дете се нуждае, е да бъде щастливо и да расте в безопасни условия, за да може да се научи да взема решения и да намира своя път в живота. Става дума за грижа, отсъствие на прекалена опека и изследване на света, ръководейки се от вътрешното чувство.

Важно е да не забравяте тези родителски грешки, които понякога правим, когато отглеждаме децата си. Това са грешки, които не бива да пренебрегваме. Открийте ги заедно с нас сега!

Често срещани родителски грешки

1. Не изслушваме детето

родителски грешки - не изслушваме детето си

Ние знаем всичко. Децата често задават въпроси по цял ден, споделят ни неща, които им правят впечатление, дори формулират фантастични изказвания, които невинаги разбираме. Бъдете търпеливи и изслушвайте всяка дума, която детето изрича, сякаш това е най-важното нещо за вас. Всъщност то наистина е такова.

Ако не обърнете внимание на детето или му кажете, че сте заети или нямате време сега за това, ще настъпи ден, когато детето ще престане да иска да общува със вас. То ще предпочете да се затвори в стаята си и да играе на компютъра, а това поведение крие рискове.

2. Наказваме детето за всяко нещо, което свърши грешно

не наказвайте детето за всяко нещо, това е от съществените родителски грешки

Децата се нуждаят от граници, за да могат да разберат кое е правилно и кое – не. Очаква се от тях, че ще прекрачват границите и по този начин ще растат и ще стават съзнателни. Правенето на грешки е нормален процес. Той е характерен за всяко дете. Често родителите обаче реагират прекалено емоционално и неподходящо.

Когато отглеждаме дете, ние смятаме, че след като е имало наказание, урокът е бил преподаден и научен. Отделете време и подходете с разбиране. А ко детето стори нещо неправилно, научете го как е правилният начин. Ако то отново сгреши, попитайте го какво се е случило. Ако детето е ударило друго дете в училище, обяснете му, че така не се постъпва. Не забравяйте обаче и да го попитате какво е провокирало постъпката му.

Научаването не се изразява в наказания, а в създаване на мостове на знанието. Не забравяйте да окуражавате всяко едно нещо, което детето върши по правилния начин, и да го коригирате, когато има нужда.

3. Постоянно го отменяме

не се поддавайте на капризите на децата си

Децата могат да имат нужда от повече време, докато се научат да връзват сами връзките на обувките си или пък да разрешават проблеми. Ако не виждате напредък, дайте още време. Не се вълнувайте толкова от факта, че някой връстник на детето вече владее това умение. Вашето дете скоро също ще го може. Трябва да подхождате с разбиране към детето си. То е уникално и заслужава да има свои особености.

Ако отменяте детето и вършите задачите му вместо него, вие категорично правите живота му по-лесен. В същото време му правите лоша услуга. Когато сте прекалено обсебващи, вие отглеждате дете, което е несигурно в себе и не може да “узрее”. Дайте време на своето дете и отговорности, които да изпълнява всеки ден. Така то се учи да проявява воля и да се посвещава на изпълнението им. Когато детето изпълни своите отговорности, то ще почувства гордост.

4. Очакваме от детето да отговаря на нашите представи и изисквания

уважавайте личността на своето дете и го подкрепяйте,

Интроверт ли е синът ви? Той харесва неща, които вие не разбирате? Той е по-независим от това, което вие бихте искали? Уважавайте личността на своето дете и го подкрепяйте, независимо какво прави.

Всяко дете има характер и това е нещо, което трябва да знаем от самото начало. Положително за тях е да имат свои собствени идеи – по този начин живеят по-щастливо.

Отглеждането на дете не означава да се възпитават идентично децата и те да трябва да мислят и да правят едно и също нещо. Не. Помогнете да своето дете да върви по собствен път и да се превърне в зрял човек със свои индивидуални черти и начин на живот.

5. Сравняваме детето с други деца

Сравняването на собственото дете с другите деца е една от най-често срещаните родителски грешки

Сравняването на собственото дете с другите деца е една от най-често срещаните родителски грешки, която не бива да допускате. Много майки и бащи се впускат в сравнения, без да си дават ясна сметка как детето разбира думите им. Например:

“Моето дете не е толкова умно като вашето. Какво ли ще стане, когато порасне!” или “Моят по-голям син е по-срамежлив от по-малкия и поради това няма много приятели. В същото време другият се разбира чудесно с връстниците си и няма никакви проблеми.”

Трябва да внимавате какво казвате, тъй като децата разбират повече, отколкото предполагате. В дългосрочен план е възможно да ги травмирате, без да подозирате вината си.

Сравняването на децата с други деца оставя чувства за малоценност. По този начин можете да навредите сериозно на емоционалната им зрялост.

Никога не си позволявайте да сравнявате. Всяко едно дете е уникално и специално само за себе си. Обичайте децата си и им позволете да се развиват в положителна среда, която подхранва тяхната самооценка и щастие.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.